Objavljeno u Nacionalu br. 330, 2002-03-12

Autor: Igor Saračević

Video

'Živago' se na DVD-u dokazuje kao film za sva vremena

Kolumnisti

Igor SaračevićIgor SaračevićJedan od najpoznatijih filmskih spektakala svih vremena, “Doktor Živago”, objavljen je na impresivnom DVD-izdanju od dva diska, koje će oduševiti sve poklonike klasičnih hollywoodskih epova. Ta ekranizacija glasovitog romana Borisa Pasternaka, u režiji legendarnog britanskog filmaša Davida Leana, bila je među grandioznijim projektima šezdesetih godina prošlog stoljeća: snimana je gotovo punih godinu dana s golemim (za to doba) budžetom od 15 milijuna dolara. Visoki rizik studija MGM se, naravno, višestruko isplatio, jer je “Doktor Živago” u svjetskoj distribuciji ostvario bruto-zaradu od gotovo 200 milijuna dolara, uvrstivši se među najveće hitove desetljeća.

S distance od gotovo četiri desetljeća, predstavljen u punom sjaju “widescreen” formata, s odličnim zvukom, Leanov film jedva da je išta izgubio na dojmljivosti. Štoviše, s obzirom na to da ga tadašnja kritika nije baš mazila, možda se čak može reći i da se film danas doima bolje nego ikada. Prvo o mogućim zamjerkama: vjerojatno bi se moglo prigovoriti da neki odnosi među likovima nisu do kraja razrađeni, da neki likovi nisu dovoljno jasni (recimo, preobrazba idealističnog revolucionara Paše u fanatičnog Streljnikova zasigurno je mogla biti predočena preciznije), a, naravno, teško bi bilo osporiti da film na trenutke jest pomalo melodramatičan.

Spomenuti prigovori pokazuju da “Doktor Živago” nije savršen film, ali ipak ne mogu bitno umanjiti ukupan impresivan dojam. Lean i scenarist Robert Bolt iznimno su uspješno pomirili ljudsku dimenziju priče s prikazom burnog povijesnog konteksta Rusije, odnosno Sovjetskog Saveza, u doba neposredno prije i poslije Oktobarske revolucije. Središnji protagonisti – liječnik i pjesnik Jurij Živago (Omar Sharif) i njegova velika ljubav Lara (Julie Christie) – nijansirani su s kompleksnošću kakva je u današnjem Hollywoodu praktički nezamisliva, a uz njih se pojavljuje galerija nezaboravnih sporednih likova. Lean izlaže bogati zaplet s primjernom vještinom, tako da trajanje dulje od tri sata ni trenutka nije napor za gledatelja, a redateljev rafinirani vizualni stil daje cjelini snažnu poetičnu notu.

Film je moguće pratiti uz komentar Omara Sharifa, Sandre Lean i Roda Steigera, a bonus disk sadrži više od dva sata priloga. Jednosatni dokumentarac iz 1995., s Omarom Sharifom kao naratorom, temeljito prikazuje povijest nastanka filma, uz prilično opsežan osvrt na život Borisa Pasternaka. Među ostalim dodacima osobito su zanimljivi intervjui s glumcima, nastali u doba premijere filma. Ukratko, DVD-izdanje “Doktora Živaga” prava je poslastica za filmofile, i svakako ga treba preporučiti za kućnu kolekciju.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika