08.08.2011. / 07:54

Autor: Deutsche Welle

Hrana i psihologija: Ni želucu se ne može vjerovati

Jeste li siti ili gladni? Želudac nam često daje pogrešan odgovor – smatra američki psiholog. Na osnovu više studija, on upozorava na zamke u prehrani i dobro i loše posuđe.

Velik tanjur potiče na prejedanjeVelik tanjur potiče na prejedanjeTko želi skinuti koji kilogram, može se poslužiti psihološkim trikovima. Psiholog Brian Whensink je na jednom kongresu u SAD objasnio kako čovjek može, pod uticajem okoline jesti manje - ili više!

Znanstvenici na Sveučilištu Cornel u Ittaci, u saveznoj državi New York, već godinama se bave ovom temom. Oni su na primjer primjetili, da su porcije hrane predstavljene na „Posljednjoj večeri" Isusa Krista - s godinama postajale sve bogatije, tj sve veće.

Postavlja se pitanje kako čovjek može prevariti svoju psihu, a u namjeri da smršavi ...Jedna od mogućnosti je da jede iz manjeg tanjura. Isto tako, pozitivno za liniju je kada ne jedete ispred televizora - dakle nazad u kuhinju, za stol!

„Tajna je u tome da se promjene navike ...i da se čovjek hrani zdravije, a da se ne razmišlja previše o tome. U to spada i uklanjanje izazovnih, nezdravih namirnica iz vidokruga."

Pijte iz užih čaša

Ako pijete slatka osvježavajuća pića, onda koristite visoku, usku čašu. Jer takozvane viski čaše, sa istom zapreminom, jednostavno nas navode na to da nalijemo više. Jednostavnije je promijeniti takve stvari, nego prisiljavati mozak da drugačije funkcionira.

Ovi zaključci se zasnivaju između ostalog i na studiji provedenoj na 168 posetitelja kino dvorana. Zaključeno je da oni koji su kupili veliku porciju kokica, pojeli 45 posto više od onih koji su imali manje pri ruci. Kod pića, tipičnih za odlazak u kino, razlika je iznosila 37 posto.

Opet, sudeći prema rezultatima jedne druge studije, djeca jedu više kornfleksa i drugih pahuljica, ako im se serviraju u velikim umesto u malim zdjelicama.

Tanjur bez dna

Kod odraslih je utvrđeno da jedu više juhe iz tanjura bez dna. 45 ljudi je dobilo jelo besplatno, polovina je jela iz normalnih dubokih tanjura, dok je druga polovina juhu dobila serviranu iz specijalno pripremljenih tanjura koji su se tajno punili. Ovi drugi su pojeli 73 posto više od prvih. Naravno da su poslije i sami bili zaprepašteni tom činjenicom.

I što iz svega možemo zaključiti - ne vjerujte svom želucu. Za svaki slučaj psiholog Whensink je dodao: ako hoćete stvarno da uspjeti u skidanju kilograma morate slijediti klasično pravilo, manje jesti i više se kretati.

Priradila: Dijana Roščić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

Svijet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procjene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika