Objavljeno u Nacionalu br. 329, 2002-03-05

Autor: Loredana Štrok

Gost kolumnist

Loredana Štok bit će zaslužna za ponovni dolazak IDS-a na vlast u Puli

Kolumnisti

Ovih dana Pulu, najveći gospodarski, kulturni i administrativni centar Istarske županije, potresaju afere gotovo na svim područjima djelatnosti. Zbivanja oko “pucanja” koalicije Istarskog demokratskog foruma (IDF) na čelu s gradonačelnikom Lucianom Delbiancom, Nezavisne liste odvjetnice Loredane Štok i Socijaldemokratske partije (SDP) Livija Bolkovića, uzbunila su ne samo Puljane nego i cijelu Istru. To je razumljivo s obzirom na to da je grad Pula najveće biračko tijelo sa 37.000 potencijalnih glasova, gdje je deset godina dominirao Istarski demokratski sabor (IDS) koji je vlast morao predati nakon izbora 20. travnja 2001. Poslije dugih dogovaranja i pregovaranja, potpisivanja sporazuma o obnašanju vlasti, odnosi su se prividno primirili, ali se novoformirana vlast IDF-a, Nezavisne liste i SDP-a do danas nije uigrala. Jaka opozicija IDS-a i slabijeg hrvatskog bloka, stalno je bila kamen spoticanja koaliciji. No ono što je onemogućavalo djelatno i učinkovito upravljanje gradom bio je pokušaj predsjednice Vijeća Loredane Štok da kontrolira rad Poglavarstva i gradonačelnika. Istodobno su se obje strane iscrpljivale u traženju i nalaženju pogrešaka prethodno vladajućeg IDS-a, koncipiranjem i realiziranjem novog kadrovskog rasporeda u Poglavarstvu i javnim službama grada, u turističkoj zajednici i dr. Građani su s dužnom pažnjom pratili te promjene u gradskoj vlasti očekujući vidljive rezultate, ali oni do danas izostaju (npr. uređenje prometa i parkiranja u gradu, kanalizacije i javnih WC-a, gradskog deponija, gospodarenje lokalima i njihov raspored, uređenje plinovodne mreže). Konkretnih pomaka u posljednjih deset mjeseci nema. Sve je kulminiralo izjavom Loredane Štok, koja je u srijedu, 27. veljače, otisnuta na naslovnoj stranici dnevnika Glasa Istre: “Kao i svim zvijerima koje hodaju po snijegu, vrijeme je da im se tragovi vide.” Ta izjava je provocirala gradonačelnika Delbianca da uzastopce napušta sjednice, da se obračun nastavi putem medija u kojima se traži ostavka predsjednice Gradskog vijeća s prijetnjom raspada neprirodne koalicije gradske vlasti u Puli.
U takvom ozračju političkih i osobnih sukoba i netrpeljivosti u međuvremenu je, kako doznajemo, otkazan već osiguran inozemni kredit za gradnju gradske kanalizacije, jer vlast nije mogla uskladiti i donijeti odluku o konačnoj lokaciji kolektora. Ima i drugih problema: počela je automatska naplata parkirališta, ali nema osoblja koje će posluživati automate. Problemi u gradu s Arenom se množe, a građani se pitaju hoće li taj negativni trend biti zaustavljen nekim novim izborima i nekim novim ljudima. Začuđujuća je koincidencija s političkim problemima nastalima u Metropoli, a ne daj Bože i u Vladi!
Sve se to zbiva usporedo s pripremama unutarstranačkih izbora u IDS-u, gdje se još uvijek aktualni predsjednik stranke suočava s ozbiljnom kandidaturom Marina Fola, dosadašnjeg pročelnika za lokalnu samoupravu županije. Borba za prevlast u početnim predizbornim stranačkim pozicijama je nesmiljena. U Puli je prošloga tjedna dosadašnjeg predsjednika Gradskog IDS-a Radovana Cveka pobijedio zastupnik u Saboru Valter Drandić. Cvek tvrdi da je to provedeno na nedemokratski način i traži arbitražu Garantnog vijeća IDS-a, a navodno su plaćeni zaštitari čuvali ulaz na sjednicu i onemogućili nazočnost Fole, koji izjavljuje: “Ovo je nasilje nad demokracijom i čisti makjavelizam!” Upravo formirana frakcija IDS-a mogla bi utjecati na stvaranje nove vladajuće koalicije u Puli (IDF i SDP). Sljedeći dani trebali bi donijeti rašomonski rasplet i nove spoznaje.
Da bi se shvatila bit događanja na pulskoj političkoj sceni, koju do usijanja kompliciraju unutarstranački izbori IDS-a, potrebno je uočiti sljedeće: Loredana Štok i Luciano Delbianco bili su nekad članovi IDS-a; Štok je zbog određenih razumljivih neslaganja prije izašla iz stranke i bila u opoziciji IDS-ovskoj vlasti u Puli, kojom su rukovodili Delbianko i Štoković, kao gradski čelnici. Nakon unutarstranačkog sukoba i oni su napustili stranku, a i zadnji IDS-ov gradonačelnik Giancarlo Župić danas je izvan političke igre u gradu iako ima utjecaj kroz projektantsku tvrtku “Urbis”.
U novom “braku iz nužde”, kako ga Puljani nazivaju, ipak su glavni akteri i dalje IDS-ovci; istina jedan drugome u opoziciji, ali sada i “bračni partneri” s “predbračnim i bračnim” dogovorom. Već u samom početku sklapanja takve gradske koalicije mnogi su bili skeptični u prognozama funkcioniranja vlasti kojoj se s SDP-om pridružio Bolković, a sve uljudno promatraju dva člana H-bloka (HDZ i Hrvatska pučka stranka).
Opoziciju u Puli čine pripadnici onih stranaka koje na izborima nisu prešle prag: HSLS, LS, HNS, DC, HSS, Zeleni i SRP. Tripartitna koalicija IDF-a, Nezavisne liste i SDP-a bila je neželjeno dijete čelnika stranaka, koje samo na taj način mogu skupiti 13 vijećnika i imati u Gradskom vijeću prevagu nad IDS-om i neovisnim Furiom Radinom.
Vladajuća koalicija imala je jedinu svrhu oduzeti IDS-u vlast u gradu Puli po svaku cijenu, kao što je i vladajuća koalicija na nacionalnoj razini onemogućila djelovanje HDZ-a. HDZ nije nikad imao velik utjecaj u Istri, nije nikad vladao Pulom, u vijeću je imao jednog do dva vijećnika. Istina je da je prije HDZ imao neka ključna mjesta u javnim poduzećima, bankama, osiguranju, Gospodarskoj komori, ali se dobro znalo da politički vodeća stranka u Istri kontrolira “Uljanik”, turizam, komunalne usluge, transport, kulturu, manifestacije i dr. Svi povici na HDZ u Istri i u Puli bili su bitka za glasove tijekom izbornih kampanja posljednjih desetak godina, stvarale su se namjerne tenzije zbog IDS-ovskih probitaka, jer je HDZ javno proglašavan dežurnim krivcem za gotovo sve neriješene probleme na razini grada Pule i Županije.
Mnogi smatraju da će se politička bitka za Pulu još dugo voditi, jer će interes vlasti i osobnih pozicija vjerojatno zbližiti i pomiriti neke suprotnosti današnjih glavnih sudionika sporova. Međutim, trijeznim razglabanjem uočava se da su problemi mnogo dublji. U deset mjeseci zastala je operativa. Pet nužnih članova za obnašanje tripartitne vlasti Loredane Štok bili su jezičac na vagi koju su Delbianco (IDF) i Bolković (SDP) morali prihvatiti, budući da HNS nije prešao izborni prag i sporazum s njim o poslijeizbornoj suradnji nije se mogao realizirati. Svojedobno, uoči potpisivanja koalicijskog sporazuma s IDF-om i SDP-om, Loredana Štok je izjavila: “Morat ću začepiti nos i odabrati između IDS-a i IDF-a”, smatrajući na taj način da obje stranke imaju neomiljene mirise, ali s dubokim osvetničkim uvjerenjem da treba srušiti i onemogućiti IDS u Puli, koji je dobio deset vijećnika i predstavlja najjaču opoziciju u gradu.
U gradskoj operativi odmah je počelo ”škripati”. Smjenjivan je IDS-ov kadar s funkcija, nastajali su problemi u infrastrukturnim službama, a u Poglavarstvu i u vijećima etablirani su ljudi među kojima ima veoma malo suradnje.
Danas su IDS-ovi vijećnici jezičac na vagi, bilo za predloženu smjenu Loredane Štok ili za stvaranje nove koalicije s njom ili nekim drugim. Bez njih se ne može. Hoće li to biti IDS-ovi “neposlušni” vijećnici, koji su izgubili bitku s Jakovčićevim čovjekom Drandićem u gradskim stranačkim izborima, vidjet ćemo.
Sadašnja križaljka mogla bi se složiti na sljedeći način: 6 IDF-ovih vijećnika, 2 H-bloka, 2 SDP-a, 3 nedostatna vijećnika mogu biti s Nezavisne liste L. Štok (koji su se u odluci o povećanju vijećničke naknade priklonili Delbiancu) ili iz IDS-a. Napuštanjem sjednice Vijeća Delbianca i Bolkovića i njegovih sljedbenika, pružila se mogućnost nove koalicije, koja je ostala u dvorani i donijela meritorne odluke (Nezavisna lista i IDS). Ta kombinacija, koja se pokazala pragmatičnom, začudila je Puljane, koji u toj sprezi vide neku novu vlast. Dakle, sve političke opcije u gradu su moguće u cilju zadržavanja vlasti.
U bilo kojem slučaju smatra se da neće doći do novih izbora. Ako bi do njih i došlo, konstelacija snaga neće se vidljivo promijeniti, ali prema mom viđenju ne može se zanemariti veći utjecaj IDS-a, koji nije nikad prežalio gubitak vlasti u Puli.
Međutim, moram napomenuti da stranke koje nisu prešle travanjski izborni prag mogu ipak naći svoju šansu. Prijedlog DC-a na nacionalnoj razini da se ujedine stranke centra (HSLS, HSS, DC) te možda i neka nova nezavisna lista ili Zeleni na lokalnoj razini mogu realizirati i na gradskoj platformi značajan rezultat. Što se tiče građana, oni su ipak duboko razočarani. Način komunikacije, rječnik i neučinkovitost u rješavanju nagomilanih problema nisu realizirali brojne želje birača. Neke inicijative započete uređenjem pročelja ili gospodarskim kontaktima na razini županija, ili s inozemnim partnerima, više su poticaj Gospodarske komore Županije istarske ili ministara u hrvatskoj Vladi. Za sve bi bilo bolje da se gradska vlast konsolidira, pogotovo uoči nastupajuće turističke sezone od koje svi mnogo očekuju. Na žalost, ipak nema jedinstva i strateškog cilja. Pula i Puljani i dalje misle da kroče u Europu regija, da su spremni za europske integracije. Puna su im usta civilizacije. To je ipak nešto drugo. Zasad nam ostaju samo rimski spomenici i plavetnilo mora.

Vezane vijesti

'I Vlada bi imovinom trebala garantirati'

'I Vlada bi imovinom trebala garantirati'

IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu govoreći o izmjenama Općega poreznog zakona, koji se nalazi u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika