09.08.2011. / 13:04

Autor: Hina

Sterilni komarci možda mogu spriječiti prijenos malarije

Mužjaci malaričnog komarca, koji bi genetskom intervencijom bili lišeni sposobnosti proizvodnje spermatozoida, mogli bi spriječiti prijenos malarije i smanjiti mogućnost širenja ove smrtonosne bolesti, ustvrdili su znanstvenici s britanskog Imperial Collegea iz Londona.

Sterilni komarci mogli bi spriječiti širenje malarijeSterilni komarci mogli bi spriječiti širenje malarijeMužjaci malaričnog komarca, koji bi genetskom intervencijom bili lišeni sposobnosti proizvodnje spermatozoida, mogli bi spriječiti prijenos malarije i smanjiti mogućnost širenja ove smrtonosne bolesti, ustvrdili su znanstvenici s britanskog Imperial Collegea iz Londona.

Znanstveno je utvrđeno da od malarije u svijetu godišnje umre oko 800.000 ljudi, od čega njih 90 posto u Africi, a među njima je 92 posto djece.

Bolest šire ženke koje se s mužjakom pare samo jedanput u životu. Istraživanje britanskih znanstvenika ukazuje na mogućnost da ženka ne razlikuje plodnog od neplodnog partnera.

Članovi ekipe londonskih znanstvenika u laboratoriju su stvorili 100 sterilnih malaričnih komaraca mužjaka, na način da su u oplođena jajašca insekta ubrizgali vrstu proteina koja je spriječila da se kod muških jedinki razviju testisi, pritom ne mijenjajući ništa u njihovu ponašanju i seksualnom funkcioniranju.

U laboratorijskim uvjetima sterilni su mužjaci i dalje proizvodili sjemenu tekućinu, a ženke su se s njima parile kao i obično. Nakon parenja ženka malaričnog komarca prolazi kroz određene fiziološke promjene, a zatim polaže jajašca. Unatoč tomu što se iz tih jajašaca nije ništa izleglo, ženke nisu tražile novog mužjaka niti su se parile drugi put.

Vezane vijesti

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Na Odjelu za biologiju osječkoga Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera danas je predstavljena internetska stranica o komarcima u Osijeku. Pročelnik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika