09.08.2011. / 14:44

Autor: Nacional.hr

Bolja od mrkve - Tamna čokolada dobra za vid i mentalne sposobnosti

Test je napravljen dva puta, prvi put su sudionici istraživanje jeli tamnu čokoladu, a drugi put bijelu čokoladu. Razlika između ove dve vrste čokolade je u količini flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u kakau, kojeg u tamnoj čokoladi ima puno, a u bijeloj tek u tragovima

IlustracijaIlustracijaOsim što ima privlačniji okus od mrkve, čokolada je prema rezultatima novog istraživanje bolja i za vid nego mrkva, prenosi MSN.

Znanstvenici sa britanskoga Sveučilišta Reading su testirali vid i mentalne sposobnosti trideset osoba u dobi između 18 i 25 godina nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu. Test je napravljen dva puta, prvi put su sudionici istraživanje jeli tamnu čokoladu, a drugi put bijelu čokoladu. Razlika između ove dvije vrste čokolade je u količini flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u kakau, kojeg u tamnoj čokoladi ima puno, a u bijeloj tek u tragovima. Flavanola osim u kakau ima i u grejpu, crvenom vinu, zelenom i crnom čaju i jabukama i već su otkriveni neki njegovi pozitivni učinci na ljudsko zdravlje.

Sudionicima istraživanja su testirani vid i mentalne sposobnosti nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu, a bolje rezultate su imali nakon što su jeli tamnu čokoladu. Znanstvenici su ovakve rezultate istraživanja pripisali sposobnosti flavanola da pojača dotok krvi u mozak i dotok krvi u očnu mrežnicu.

Osim što povoljno utječe na mentalne sposobnosti i vid, u prijašnjim istraživanjima je otkriveno da tamna čokolada pozitivno utječe i na kolesterol, rad trombocita i osjetljivost na inzulin.

Vezane vijesti

Mars povećava udio certificiranog kakaa u svojoj proizvodnji

Mars povećava udio certificiranog kakaa u svojoj proizvodnji

Kompanija Mars, jedan od vodećih svjetskih proizvođača čokolade objavljuje da je u samo tri godine postigao značajan napredak u ispunjavanju… Više

Komentari

registracija
24/6/09

Schengen, 09.08.11. 16:39

Dragica iz Čemehovca veli,da ste potpuno u pravu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika