09.08.2011. / 19:42

Autor: Hina

Očekivano: Pahor odbio ostavku ministrice unutarnjih poslova Kresal

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u utorak je odbio ponuđenu ostavku ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, predsjednice Liberalno-demokratske stranke (LDS) koja je posljednja preostala koalicijska partnerica u manjinskoj dvostranačkoj vladi.

Borut PahorBorut PahorPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor u utorak je odbio ponuđenu ostavku ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, predsjednice Liberalno-demokratske stranke (LDS) koja je posljednja preostala koalicijska partnerica u manjinskoj dvostranačkoj vladi.

Kresal je Pahoru ponudila ostavku zbog "objektivne odgovornosti", jer je državna revizija otkrila nepravilnosti u ugovoru što ga je potpisala s privatnom tvrtkom čiji je vlasnik njen znanac.

Lani ustanovljeni odjel policije za istraživanje najtežih oblika gospodarskog i drugog kriminala temeljem spornog ugovora djeluje u zgradi koju je kreditom Hypo banke sagradio privatni poduzetnik Jurij Pogačnik, poznanik ministrice. Zbog toga je parlamentarna oporba do sada u dva navrata neuspješno u parlamentu zahtijevala opoziv ministrice.

Sada je državna revizija pokazala kako je spomenuti ugovor sporan jer je opremanje zgrade opremom za potrebe kriminalističke policije započelo još prije nego je ugovor s ministarstvom unutarnjih poslova uopće bio potpisan.

Kresal je nudeći Pahoru ostavku navela da su svi postupci izvedeni zakonito, ali da nuđenjem ostavke želi pokazati objektivnu odgovornost prema nalazu državne revizije. Iz Pahorova kabineta poslije podne je priopćeno da Pahor ostavku nije prihvatio, te da ju ne traži ni državni revizor koji je preporučio da se greške koje su dovele do potpisivanja ugovora s Pogačnikovom tvrtkom uklone, što vjerojatno znači otkazivanje ugovora.

Nakon što su četvorostranačku vladajuću koaliciju ove godine napustile dvije stranke, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i liberalna stranka Zares, Pahorov politički opstanak najviše je ovisan o Liberalnim demokratima koji zajedno s Pahorovim Socijalnim demokratima (SD) tvore manjinsku vladu sa 33 zastupnička glasa u parlamentu u kojem je 90 zastupničkih mjesta.

Vezane vijesti

Pianigiani dao ostavku

Pianigiani dao ostavku

Simone Pianigiani dao je ostavku na dužnosti trenera Montepaschija, s kojim je u šest sezona provedenih u klubu osvojio jednako toliko naslova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika