10.08.2011. / 13:41

Autor: Renato Baretić

Renato Baretić

Jahtanje i lihvarsko prigovaranje

Zbilja je fascinantno gadljivo da svi ti likovi, čim ih se samo malo stisne, u obranu krenu pozivanjem na svoju ljubav prema Hrvatskoj. Koju će, naravno, tužiti Strasbourgu, ma i Haagu ako treba, ako ih nastavi pitati za poreze

Budimo sasvim otvoreni: s Hrvatima i Hrvatskom, ili bez njih, svejedno je – program TV-Pinka nije ni za životinje.

E, sad kad smo to riješili, možemo se pozabaviti traganjem za poveznicama između Željka Mitrovića, imenjaka mu Keruma i, recimo, Nadana Vidoševića. Zacijelo ih ima mnogo (sva su trojica, na primjer, "lepi ko greh", nisu li?) ali nekako mi je najupadljiva ona maritimna: sva se trojica kurče svojim jahturinama, a nijedna nema čiste papire. Vidošević je, recimo, svoj upisao i registrirao na majku, odavna čuvenu kormilarku. Kerum je, kaže, uredno plaćao najam svoje vlastite jahte svojoj vlastitoj firmi (na koju je uknjižena kao poslovna imovina, da se izbjegne porez), vjerojatno čak i za one noći kad je na njoj, privezanoj, samo spavao, nakon što ga je nevjenčana supruga izbacila iz kuće. A Mitrović, također multimilijunaš, mislio je da može registrirati brod u Hrvatskoj bez plaćanja carine jer na svojim televizijama pušta lelek i cijuk hrvatskih estradnjaka.

Stoka krupnog zuba

Zaplijenjena Mitrovićeva jahta: foto: Ivo Čagalj/PIXSELL Zaplijenjena Mitrovićeva jahta: foto: Ivo Čagalj/PIXSELL Nije li to dirljivo? To, mislim, što svi ti veliki skiperi i jahtovlasnici, redom potomci slavnih brodovlasničkih i kapetanskih obitelji, ti nejasno izniknuli tranzicijski bogataši, sva ta stoka krupnog zuba (nipošto ne mislim samo na spomenuti trio, naravno) čije se glamurozne brodusine svako malo pojavljuju u medijima za nas sitnozube - muljaju da bi manje platili državama koje vole? Ali, ono, baš vole!

Da ne bi bilo zabune, zadnji sam koji bi od ikoga i ičega, osim od životne ugroze, ikad branio Ivicu Todorića (za čiju je tunjevinu na Mitrovićevoj televiziji neki dan rečeno da "nije ni za životinje", zato onakav početak ovog teksta) koji zacijelo i sam u portfelju ima nekog polustrica-pilota ili, vrag će ga znati, možda čak i korporacijski hotel u zaštićenom spomeniku kulture na Medvednici.

Photo: Leonard Nincevic/Večernji listPhoto: Leonard Nincevic/Večernji listTakođer, ne mogu sa sigurnošću tvrditi ni to da Mitrović cijeli ovaj problem s oduzetom jahtom i licitacijom uopće ne bi imao, samo da je poštovao hrvatske narodne običaje (ili tako nekako, prema pravorijeku suca Slavka Lozine) pa nekom sićom podmitio carinika, pardon, izrazio mu svoju zahvalnost. Čovjek mu je možda lijepo i jasno namigivao i trzao ramenom dok je ovlaš listao brodske papire, ali Slobin miljenik i najveći obožavatelj Hrvatske pogrešno je to shvatio kao neke tikove i - mečka mu je zaigrala pred vratima.

Ljubav prema Hrvatskoj

Moguće je to, velim, ali zbilja je fascinantno gadljivo da svi ti likovi, čim ih se samo malo stisne, u obranu krenu pozivanjem na svoju ljubav prema Hrvatskoj.

Koju će, naravno, tužiti Strasbourgu, ma i Haagu ako treba, ako ih nastavi pitati za poreze, carine i slične jugokomunističko-masonsko-amero-eurokratske pizdarije.

Vezane vijesti

Sve smo napravili zakonito i po redovnoj proceduri

Sve smo napravili zakonito i po redovnoj proceduri

Odluka dubrovačkog suda o zabrani prodaje zaplijenjene jahte Željka Mitrović ponukala je srbijanskog poduzetnika i vlasnika televizije Pink da u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 10.08.11. 15:54

Bare živi, misli, piše i kritizira kao Jugoslaven! Okvir iz kojeg svjesno ne želi i kad se radi o jahtarenju i izlovu Tuna!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 10.08.11. 16:07

Renato je zakon.Što je krivo rekao?Kerum uzme jahtu na firmu,ferari na netjaka...daj,molim te.A usta puna ljubavi prema domovini.Ma,evo,krvi ispod vrata ako treba za domovinu.Samo,nemoj mi porez spominjat,to mi teško padne na štumik.
Baš na porezu pada domoljublje,bili vi poduzetnici ili svećenici,a bogami i obični građani.


registracija
27/8/09

Lujo1, 10.08.11. 16:41

Da bi reč rekel!


registracija
10/8/11

peser, 10.08.11. 16:45

Ja bi lipo Mitovićevu jahtu proda, a lovušu bi da ZAMP-u da si kupu čokoladice i da si među sobon podolidu šolde jerbo in to ide od ruke a ovi je srbijanski tajkun ionako natega ZAMP. A nakon toga, ako se Mitrović oće obračunavat sa ZAMP-om koji je uzeja lovušu od njegove jahte - široko mu polje. Oću reč: tribalo bi poslat lupeža na lupeža da se pokoljedu. Ako se poslin toga i međusobno porokaju, nije neka velka šteta. Na taj bi način Hrvatska profitirala. A to koji je lupež veći i šta je koji po nacionalnosti - jebe me se. Ovako bi bar mi ka hrvatski narod imali nike koristi.


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 11.08.11. 14:06

Samo komplimenti autoru!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 11.08.11. 14:10

Mitrović je napravio prekršaj.Mislim da je 2 milijuna eura malo previše za kaznu.Ajde 2 milijuna kuna. Osobito što mnogi prođu lišo.O tome ćemo tek saznati.


registracija
2/1/11

prohujalo, 11.08.11. 14:55

he kako se novopeceni bogatasi svojski bore za narodni kapital-treba im skinuti kapu.....
dvadeset godina su s oprostenjem j..... nas male i huskali jedne na druge dok su oni krali....
drugo poluvrijeme utakmice ce dobiti drugaciji izgled
a izgleda da je drugo poluvrijeme pocelo.....
sad cemo samo slusati ko je veci lopov od koga, jedino interesantno sto su isti postali veliki bogatasi bas tokom ratnog i poratnog perioda-za njih nacija nije prepreka-to je bila kost za nas sitnog zuba....


registracija
27/12/06

Skipp, 11.08.11. 20:07

Sve OK glede prekršaja koji vrijedi dvije milje eura, ali jedino mi je drago da je netko konačno rekao da K robna marka nije ni za životinje, testirano eto moj mačak ni u ludilu ne želi probati Todorićevu mačju hranu. :-) a kamoli tunjevinu...ali zanimljivo je i to kako se naša diplomacija odmah uzbudila kad je Todorić u pitanju a bilo je i gorih situacija pa su mudro šutjeli....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika