10.08.2011. / 14:42

Autor: Nacional.hr

Istraživanje o poslovnoj klimi: Optimizam u Hrvatskoj, ali i upozorenje da se previše oslanjamo na turizam

"Hrvatska ima ozbiljnih strukturalnih problema i previše se oslanja na turizam", ističe Angele Eickhof iz austrijske izvozne banke OeKB

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaGospodarska kriza, a u posljednje vrijeme i širenje dužničke krize u eurozoni ulili su dozu pesimizma u poslovnu klimu u središnjoj i istočnoj Europi, pokazalo je istraživanje koje su proveli Thomson Reuters & OeKB.

Naime, istraživanje o poslovnoj klimi pokazalo je pad povjerenja investitora u sve zemlje uključene u istraživanje, osim u Hrvatsku i Mađarsku, ističe Reuters. Najveći pad povjerenja zabilježile su Poljska i Slovenija koje su do sad imale visok postotak stranih investicija.

Ujedno, ovo je prvi put da je zabilježen pesimizam među više od 400 tvrtki koje posluju u 19 zemalja središnje i istočne Europe, od travnja 2009. godine.

I dok je većina investitora relativno zadovoljna sa aktualnim poslovnim okružjem, sve je jača zabrinutost o budućim poslovnim izgledima u regiji. Očekuju kako će gospodarski rast oslabiti u sljedećih godinu dana, što direktno utječe na njihove poslovne planove. Tako je većina ispitanih odgovorila kako će nastaviti poslovanje na tržištima na kojima su prisutni, ali i kako će biti veoma oprezni što se tiče ulaska na nova tržišta.

Završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom u lipnju ulilo je povjerenje investitorima u Hrvatsku, no to ne znači i da je ona postala privlačnija za ulaganje.

"Hrvatska ima ozbiljnih strukturalnih problema i previše se oslanja na turizam", ističe Angele Eickhof iz austrijske izvozne banke OeKB.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika