11.08.2011. / 07:42

Autor: Nacional.hr

Nemaju samo loš utjecaj - Klimatske promjene pomogle u razvoju ljudske vrste

Grove je otkrio da se prosječna temperatura iznenada promijenila tri puta u zadnjih 5 milijuna godina, no nijedna od ovih promjena nije se poklapala sa "zlatnim dobom" za čovjekolike vrste. Ovo je bio period brzih i naglih promjena u klimi na temelju čega je Grove zaključio da su ovakvi uvjeti išli u korist razvoja prilagodljivosti kod čovjekolikih vrsta

IlustracijaIlustracijaSve češće čujemo da će klimatske promjene uništiti ljudski rod, no nova otkrića su pokazala da su klimatske promijene pomogle u razvoju i evoluciji ljudske vrste, prenosi New Scientist.

Fosilni ostatci su pokazali da je osam različitih vrsta nastalo iz jedne čovjekolike vrste, Australopithecus africanus, koja je živjela prije 2,7 milijuna godina. Homo erectus, prvi hominid u Africi, razvio se prije 1,8 milijuna godina. Matt Grove sa Sveučilišta u Liverpoolu u Velikoj Britaniji proučio je podatke sa Kalifornijskoga Sveučilišta o globalnoj temperaturi kako bi otkrio je li klima utjecala na razvoj nekih vrsta. U svrhu ovoga analizirani su izotopi kisika u ljuskama fosiliziranih morskih organizama koji se zovu foraminifere. Tijekom glacijalnih perioda, ljuske ovih fosila sadrže više teških izotopa kisika.

Grove je otkrio da se prosječna temperatura iznenada promijenila tri puta u zadnjih 5 milijuna godina, no nijedna od ovih promjena nije se poklapala sa "zlatnim dobom" za čovjekolike vrste. Ovo je bio period brzih i naglih promjena u klimi na temelju čega je Grove zaključio da su ovakvi uvjeti išli u korist razvoja prilagodljivosti kod čovjekolikih vrsta.

Neke od prilagodbi koje je Homo Erectus razvio kao reakciju na ove promijene su zubi prilagođeni za raznoliku prehranu i velik mozak, a obje su mu koristile prilikom novih uvjeta koji su nastale zbog mijenjanja klime.

Vezane vijesti

Genom gorile baca novo svjetlo na evoluciju čovjeka

Genom gorile baca novo svjetlo na evoluciju čovjeka

Britanski znanstvenici mapirali su genom gorile, čime su dekodirani geni svih vrsta čovjekolikih majmuna, i kažu da genom baca novo svjetlo na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika