10.08.2011. / 17:53

Autor: Hina

Japanski premijer spreman dati ostavku

Nepopularni japanski premijer Naoto Kan u srijedu je dao naslutiti da bi idućih tjedana mogao dati ostavku, pošto je parlament donio ključni zakon i otvorio put za dolazak šestog premijera u posljednjih pet godina.

Naoto KanNaoto KanNepopularni japanski premijer Naoto Kan u srijedu je dao naslutiti da bi idućih tjedana mogao dati ostavku, pošto je parlament donio ključni zakon i otvorio put za dolazak šestog premijera u posljednjih pet godina.

Ministar financija Yoshihiko Noda, fiskalni konzervativac, najizgledni je kandidat za Kanova nasljednika.

No, skeptici se pitaju može li novi premijer, tko god on bio, učiniti puno više od svojih prethodnika, koji su odstupali s dužnosti prije isteka mandata i borili se s provedbom politika kojima je cilj prekinuti 20 godina gospodarske stagnacije i provesti strukturne reforme društva koje sve više stari.

"Kada se donesu ova dva zakona, učinit ću ono što sam planirao", poručio je Kan zastupnicima prije nego što je donji dom parlamenta izglasao zakon, čije je donošenje Kan označio kao preduvjet za ostavku.

Vladajući i oporbeni zastupnici dogovorili su se da će drugi zakon, čije donošenje traži Kan, izglasati u petak, prenose japanski mediji. Kanova Demokratska stranka novoga čelnika planira birati najranije 28. kolovoza, pišu mediji.

Novi premijer morat će, unatoč golemom javnom dugu, osigurati novac za obnovu sjeveroistoka zemlje uništenog u razornom tsunamiju u ožujku, predložiti novu energetsku politiku u svjetlu nuklearne krize zbog uništene nuklearke Fukushima Daiichi te provesti porezne i reforme sustava socijalnog osiguranja.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika