11.08.2011. / 14:08

Autor: Deutsche Welle

Upozorenje Beogradu i Prištini

Westerwelle - Nasilnim sukobima u 21. stoljeću u Europi nema mjesta

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle boravi u posjetu Prištini gdje se sastao sa kosovskim dužnosnicima. Pozvao je Beograd i Prištinu na postizanje rješenja oko graničnog sukoba.

Guido WesterwelleGuido WesterwelleNjemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je u Prištini da problemi na granici između Kosova i Srbije predstavljaju problem za cijelu Europu i upozorio kako Europa neće dozvoliti takve granične sukobe.

„Vrijeme nasilnih sukoba, vrijeme rata i konflikta dužinom etničkih granica u Europi mora biti okončano. To je naša osnovna odrednica. Takvi konflikti se u Europi u 21. stoljeću ne smiju događati", rekao je Westerwelle nakon sastanka sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

Westerwelle je prvi visokorangirani europski političar koji je posjetio Prištinu nakon eskalacije graničnog sukoba sa sjeveru Kosova.

„Činjenica da smo ovdje pokazuje da nismo ravnodušni kada je riječ o sudbini ove zemlje. Time podrctavamo pozornost Europe i to da Europa ima interes da se ova regija i Kosovo razvijaju u pozitivnom pravcu", rekao je Westerwelle koji je izrazio nadu da će pokušaji KFOR-a da smiri situaciju uroditi plodom.

Poziv za priznanjem Kosova

On je još jednom podsjetio na njemačku podršku nezavisnosti Kosova, te je pozvao članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine. Prema njegovim riječima, karta Zapadnog Balkana je konačna i granice balkanskih država neće nikada biti dovedene u pitanje. Westerwelle je također pozvao Beograd i Prištinu na nastavak dijaloga o tehničkim pitanjima navodeći da je neophodno da se sva otvorena pitanja i nesporazumi rješavaju razgovorom.

Osim sa premijerom Thacijem, Westerwelle se u Prištini sastao i sa predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom. Najavljeno je da će nakon svih planiranih sastanaka u Prištini njemački šef diplomacije posjetiti i granični prelaz Jarinje. Prije dva tjedna na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak došlo je do sukoba nakon što su pripadnici kosovskih specijalnih snaga pokušali preuzeti kontrolu nad ovim graničnim prijelazima. U sukobima je jedan kosovski policijac izgubio život, a lokalni Srbi su zapalili granični prelaz Jarinje.

Autorica: Zorica Ilić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 11.08.11. 14:37

A engleska nije europa?


registracija
12/1/11

bozhidar, 11.08.11. 17:46

balvanski ustanak1 nije uspio. b.u2 u srbiji6 takodjer nije uspio.

da li ocekujemo balvanski ustanak3? u sandzaku? jer njegovi zitelji [doduse, jos uvijek pravno u srbiji1, a ne u srbiji7] te UN i EU, traze modernu autonomiju?

sto ce sada biti sa svjestkim cudom1 u dosada osam srbija i srbijica? hoce li se skrajnici poput tadica, koji su od 90tih upotrebljavali i jos vece skrajnike; vrste, garasanina, mladica, karadzica, mihajlovica, martica, hadzica, et al; te sirili mrznju, najaljivali istrebljenja u ime 'svetog' save/srpstva, 'ugrozenosti' srba, osveta, boga, uistinu naci ugrozeni i u srbiji1?
[ajde ruku nasrce pa nijekaj da smo to jedva jedvice docekali]

od vrste srba karadzicevog kalupa?

svjestko cudo1, nebeski narod1, dakle, ostaje! vidit cemo dokle. zauvijek ne, je li? hvala bozhidar baljkas vcr/shib'k


registracija
20/8/10

McCoy, 12.08.11. 08:50

Bozhidare, jel' ti ovo jos jedna teorija slicna onoj o proterivanju Japanaca u USA i Kanadi, kad si pomesao babe i zabe? I dokazao da ne znas ni zrno istorije?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika