Objavljeno u Nacionalu br. 326, 2002-02-12

Autor: Igor Saračević

Video

Luckaste pustolovine u kraljevstvu sunca

Careva nova ćud(Continental Film), The Emperor's New Groove am. crtić, 2000.

“Careva nova ćud” zasad je najdosljednije zafrkantski dugometražni crtić u povijesti Disneyjeva studija. Noviji hitovi poput “Aladina” i “Herkula” znali su sadržavati luckasti humor, ali u razmjerno umjerenim količinama; pritom, ni u jednom od spomenutih filmova središnji protagonist nije, u suštini, bio negativac. Kuzco, naslovni lik “Careve nove ćudi”, u tipičnoj Disneyjevoj priči vjerojatno bi bio pravi “bad guy” – uostalom, jedan od pokretačkih elemenata zapleta jest njegova želja da na mjestu slikovitog planinskog sela u Andama izgradi svoje ljetovalište s bazenom, ne brinući što će se dogoditi s mještanima čije će domove sravniti sa zemljom. U izvedbi autorske ekipe predvođene redateljem Markom Dindalom, Kuzco je razmaženi, hiroviti egomanijak – ali ipak spreman da usvoji lekcije o nesebičnosti i plemenitosti. Dindalu i suradnicima treba odati dodatno priznanje što su poruke filma uspjeli predočiti bez upadanja u prekomjernu sentimentalnost, karakterističnu za Disneyjeve crtiće.
Priča o Kuzcu pretrpjela je, inače, veliku preobrazbu od početne ideje do završenog filma. Film se isprva trebao zvati “Kraljevstvo sunca” i bio je zamišljen kao pustolovna priča ozbiljnog tona, s temom očuvanja prirode, prožeta nizom glazbenih brojeva. No tijekom produkcije šefovi Disneyja zaključili su da takav pristup priči ne daje zadovoljavajuć rezultat, pa je film pretvoren u komediju. Kuzco odluči otpustiti svoju opaku savjetnicu, čarobnicu Yzmu, uvidjevši da ona pretendira na njegovo prijestolje, pa ga ona odluči otrovati, no zbog nespretnosti njezina pobočnika Kronka lakomisleni car biva “samo” pretvoren u lamu. Stjecajem okolnosti, Kuzco dospije u selo koje je htio pretvoriti u svoje ljetovalište, i ubrzo shvaća da samo uz pomoć dobrodušnog seljaka Pache može nadmudriti Yzmu i vratiti se u ljudsko obličje.
Bitna promjena koncepta priče neizbježno se morala odraziti na cjelinu, i “Careva nova ćud” u pojedinim trenucima ostavlja dojam zbrzanosti i “neispeglanosti”. Na sreću, svježi animacijski stil i inventivan humor više su nego dovoljni da ukupan dojam bude vrlo povoljan. Film obiluje sjajnim apsurdističkim dosjetkama, kako verbalnim tako i vizualnim, koje će vjerojatno čak više imponirati odraslima nego djeci, a vrhunac dostiže u nezaboravno razigranoj završnici, koja podsjeća na djela legendarnog Texa Averyja. Ukratko: ako želite dobru zabavu, zaboravite neduhovite besmislice poput “Mrak filma”, “Prave životinje” ili “Spota” – “Careva nova ćud” pravi je izbor.
Glavni adut izvrsno opremljenog DVD-izdanja je entuzijastični audio-komentar autorske ekipe, a klince će zabaviti dodaci poput interaktivne igrice te učenja “lamina plesa”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika