12.08.2011. / 12:23

Autor: Boris Beck

Jadranka Kosor zaplijenit će Kaptol, Gottschalku prijeti uhićenje

Crkva uzalud očekuje povratak imetka, država umjesto toga isplaćuje apanažu koja sve frustrira, redovnici ne mogu dobiti svoje samostane, vlada retroaktivno ukida sudske i zakonske odluke, Jadranka Kosor inati se papi kojem je još jučer ljubila prsten, licemjerno pokrivši glavu velom, narod kliče "Život damo, Dajlu ne damo"

Nakon što je uspješno po drugi put nacionalizirala benediktinski samostan u Dajli, Jadranka Kosor se s Brankom Bačićem, ministrom za zaštitu okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, i Hrvojem Čovićem, ravnateljem carinske uprave, uputila Bozaniću u audijenciju. Ondje su od nadbiskupa zatražili dokumente na temelju kojih se biskupija uknjižila na Katedralu.

- Pa, ovaj, izvorni dokumenti nisu sačuvani, ali... - zbunio se Bozanić.

- Imate li barem ovjereni prijepis? - pitao je Bačić.

- Ne, naravno - mucao je Bozanić - pa to je bilo negdje prije 1095. godine kada je kralj Stjepan...

- Kralj? Dakle narodni neprijatelj - rekla je premijerka koja je o nacionalizaciji i narodnim neprijeteljima učila u političkoj školi u Kumrovcu.

- A je li to bio hrvatski kralj? - zanimalo ju je.

- Ne, mađarski...

- Okupator, dakle - namršitla se premijerka.

- A onaj misal tamo, odakle vam? - strogo je rekao Čović.

- To je donio prvi biskup, Čeh Duh - oprezno je rekao Bozanić, sluteći novu zamku.

- Imate li carinsku deklaraciju? I je li imao radnu vizu? U neprilici ste, oče biskupe!

Ali to je već vidio i sam.

Pat pozicija

Čini vam se da se to ne može dogoditi? Ali baš se dogodilu u Dajli. Samostan benediktinaca zaplijenila je jugoslavenska vlast kao i bezbrojna druga crkvena dobra - od Vinogradske bolnice i parka Ribnjak do kazališta Komedija i Pedagoške akademije, da spomenemo samo neke najpoznatije zagrebačke nekretnine. Zaplijena te i bezbrojne druge imovine, iz kojih je Crkva financirala svoj rad, imala je za cilj uništenje te institucije. Umjesto Crkve propala je pak Jugoslavija, ali hrvatska država nije pokazala nikakvu volju da Crkvu obešteti. Pa ako su neke od tih nekretnina već i postale javno dobro, restitucija se mogla obaviti u novcu, dionicama u poduzećima ili udjelima u fondovima, no država ne pušta kad nešto drži u šaci.

I sad smo u pat poziciji: Crkva uzalud očekuje povratak imetka, država umjesto toga isplaćuje apanažu koja sve frustrira, redovnici ne mogu dobiti svoje samostane, vlada retroaktivno ukida sudske i zakonske odluke, Jadranka Kosor inati se papi kojem je još jučer ljubila prsten, licemjerno pokrivši glavu velom, narod kliče "Život damo, Dajlu ne damo". Istovremeno, tri ključna problema ostaju neriješena.

Bušotine

Josip Bozanić i Jadranka Kosor (arhiva)Josip Bozanić i Jadranka Kosor (arhiva)Prvo, Crkva nije u Hrvatskoj od 1990. nego od antike: to je toliko davno da je biskupova kuća u Poreču ispod razine mora, toliko je obala potonula zadnjih 1500 godina. Kada netko dođe prvi nekamo - a benediktinci su u Hrvatskoj od kneza Trpimira - obično zauzme najbolje mjesto, pa je logično da je i sada samostan u Dajli na lijepom mjestu uz more. Ina ima koncesiju na bušotine u Siriji jer je prva ondje našla plin i naftu i nitko im ne može oduzeti pravo prvenstva. Koliko danas vrijedi pravo prvenstva Crkvi?

Drugo, Crkva je i danas srednjovjekovna institucija: papa biskupima daje biskupiju kao leno, a oni su mu zauzvrat vjerni. Istovremeno svaki biskup vlada svojom dijecezom autonomno i nitko mu osim pape nije nadređen. Budući da je Crkva današnji lik stekla u feudalno doba, nije čudo da je stekla i mnogo zemlje jer je zemlja tada bila temelj privređivanja. Veliki zemljišni posjedi davali su joj moć koju su autokratska društva ograničavala na razne načine: Dubrovačka republika zakonom je zabranila doniranje zemlje Crkvi, austrijski car Josip II. konfiscirao je samostanska imanja (poput pavlinskog samostana u Lepoglavi), a komunisti su ih palili (poput trapističke Marije Zvijezde u Banja Luci). Istarski grof koji je dao benediktincima posjede u Dajli učinio je to jamačno da opere neke samo njemu znane grijehe. No uništenje samostana samo zato da bi zemlju preuzela država predstavlja kulturocid: pavlini su u 16. stoljeću podjeljivali sveučilišne diplome, dali su autora rječnika Ivana Belostenca i baroknog slikara Ivana Krstitelja Rangera, a trapisti su vodili agronomski fakultet - da i ne spominjem desetke tisuća knjiga koje su zbog konfiskacije i paleža nestale u nepovrat.

Debilni odnosi

Treće, zadnjih dvjesto godina Crkva polako rasprodaje zemljišta i ta sredstva ulaže u zajednicu. Dijelom je novac otišao na zgrade pa je tako Stepinac prodao dosta sljemenskih šuma kako bi izgradio nove crkve u Zagrebu, od Podsuseda i Kustošije do Knežije i Sigećice. Drugim dijelom novac je darovan narodu: Hrvatska akademija utemeljena je darovnicom biskupa Strossmayera, a bolnica na Šalati izgrađena je na zemljištima koja je darovala zagrebačka nadbisupija. Mislimo li zbilja da hrvatska država gospodari nacionaliziranim zemljištem bolje od zakonitih vlasnika?

Dok se ti problemi ne riješe, odnosi države i Crkve u Hrvatskoj ostat će debilni. Tko zna, možda upravo sada Karamarko izdaje uhidbeni nalog za kneza Trpimira jer je dobio dojavu da mu neki stranac, benediktinac Gottschalk, radi na crno.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
16/4/11

JAP, 12.08.11. 13:14

Jedno-dva pitanja;

Kako je crkva došla do svih tih posjeda?
Da li je i ona nacionalizirala od nekoga te posjede ?


registracija
26/11/09

CH2710, 12.08.11. 13:57

Da se ta bratija bar međusobno pomlati... svi bi mogli odahnuti...


registracija
9/5/10

lolobrigita, 12.08.11. 15:06

Ja nikako ne razumijem tu bezgraničnu Beckovu ljubav prema Crkvi. Vatikan ima povijest laganja i krivotvorenja utkan u svom biću.Počivaju na tome.
Kad je o nekretninama riječ,neka nam štovani g.Beck,protumači, svojim riječima ,Konstantinovu darovnicu.Krivotvorina i stoljeća laganja iz vrha Crkve,što i nije nešto novo.Već kad voli o povijesti.Čekamo,g.Beck.
S nestrpljenjem.
Inače,moje skromno mišljenje je da Crkvi treba vratiti sve što im je netko ostavio ili darovao.Ali ne i ono što je Crkva dobila neljudskim porezom koji im je stoljećima uplaćivan na lijepe oči.
Kad bi bilo moguće naplatiti Crkvi za sve zločine koje je počinila,duševne boli koje je prouzrokovala ,što bi bilo pošteno,onda neka im bude što ostane.
Ne postoji podlija i nemoralnija organizacija od Crkve.Mafija je imala od koga učiti.Zato je smiješno kad se netko takav poziva na zakon i pravo.


registracija
6/4/10

veljaci, 12.08.11. 16:36

ako ćemo po pravdi boga velikoga onda
crkva je feudalna tvorevina jedna vrsta feudalaca gdje je ubola mač bilo je njihovo.
druga vrsta feudalaca gdje je ubola štapom/križem bilo je njihovo.
narod tada nije ni postojao kao pravna/društvena osoba
hrvatski sabor je 1836 godine ukinuo sve vrste feudalaca.ispuzili ili bolje rečeno izmigoljili su nakon toga na sve načine.
po drugi put je hrvatski sabor oduzeo i dao narodu
nihovu stoljetnu otimačinu narodu
sabor je sabor bilo kojeg predznaka
opet je jedna vrsta izmigoljila ili migolji dokle!!!
po biskupima ,a nisu oni niti bogovi kako sebe nazivaju niti zamjenici bogova kako ih narod nazivlje.ta ako su to što će im ovozemaljska dobra
po njihivu narod ne postoje nego su to ovce kje oni strižu kako i koliko stignu.sva nekretnina u hrvatskoj je njihova !!!!


registracija
25/6/10

vidra, 12.08.11. 16:39

Da, da puno su imali u posjedu, a imaju i sada. Zato puk nije imao. Imao je malo ili ništa. Kako je preživljavao to samo on zna. Zato je povijest bila turbulentna, jer nepravda, glad i nemaština se ne mogu dovijeka trpiti. Bilo je kroz povijest "danas tebi, sutra meni".I biti će, sve dok se ne uspostavi pravda na ovome svijetu, bez onih koji imaju i onih koji nemaju, Nego da imaju svi jednako.


registracija
8/7/09

bankar, 12.08.11. 16:49

još jedna glupa riječ samo od kaptola neka bude upućena odmah treba ukinuti davanja crkvi koja mi svi porezni obveznici osiguravamo a nitko nas nije pitao želimo li to


registracija
27/8/09

Lujo1, 12.08.11. 20:52

Gospon Beck - kaj je Gospodin (Isus Krist) svojim sljedbenicima rekel da skupljaju materijalna dobra ili im je rekel da šire vjeru, a bogatstvo vide u Duhu svetome i vjeri u Gospodina?
Ne siječam se da sam igde pročital da je Crkva poduzetnička udruga koja se treba baviti više biznisom, a manje duhovnošću!
Pred očima mi je uvijek Gospodin u jutenoj halji, isusovkama i jutenoj torbici u kojoj ima malo kruha, a nikako spodoba sva u zlatu i dijamantima!
sotona, sotona danas vlada crkvom, a moj Gospodin bu zanavek bil u Duhu svetome, a hodal bu u jutenoj vreći!!
Vi imate izbor, naravno i možete se prikloniti sotoni!!
Bože pomozi!


registracija
17/7/07

budjoni, 12.08.11. 22:15

Uvijek se nađe zavidnih i ljubomornih na crkvenu stečevinu, koja ruku na srce, nije mala.
Međutim, pri tome se zaboravlja da je prikupljena imovina najvećim dijelom stečena zahvaljujući skromnosti crkvenih djelatnika i njihovim velikim odricanjima.
Svećenstvu su strani poroci koji uzrokuju odlijev prihoda, kao što su alkohol, droge, kockanje, bluđenje (tu nema usluge ispod 100 eura), hedonističko iživljavanje, srebroljublje....
U prevelikoj revnosti služenja narodu, časno se svećenstvo čak odreklo uobičajanih svjetovnih radosti kao što su bračno združivanje i blagodati roditeljstva, koje iz njega proizlazi.
Svećenici ne moraju brinuti kako odjenuti, nahraniti, školovati, liječiti... svoju djecu ili kako će zadovoljiti ukupne potrebe cijele obitelji npr: plaćanje režijskih troškova, nabavu ogrijeva, zimnice, ljetovanja, zadovoljavanje zdravstvenih i kulturnih potreba....
Rječju, u poslovičnoj skromnosti življenja za osobne potrebe ne troše više od crkvenog miša, a višak prihoda usmjeravaju izgradnji sakralnih objekata i okrupnjavanja crkvene imovine, sve na dobrobit svojega naroda kojemu sve podređuju.
Tek se možda ponekom časnom ocu u trenutku zaigranosti omakne nekakav nestašluk, pa misiju širenja ljubavi predoslovno i preširoko shvati, ali takvi mali izleti u imaginaciju ljubavi, nikako ne idu na trošak crkvene zajednice.
Nadam se da će nakon ovog kratkog ekspozea, mnogima biti jasnija suština crkvene imovine i opravdanost njezinog permanentnog uvećanja.
Naime, nema nikakve sumnje da bi crkva, zatreba li, bila spremna za spas svojeg naroda, svu svoju imovinu staviti na raspolaganje, prodati sva imanja i sa svojom pastvom podijeliti i posljednju koricu kruha.
I sada se na tako skrbnu, humanu i dobrotvornu ustanovu huli na sva usta i pljuje se u njeno čisto i plemenito lice.
Čak su se u vrhovima vlasti okomili na uzorno svećenstvo i njenu imovinu.
Nakon što je vladajuća kasta rasprodala sve što se rasprodati dalo, sada je zinula na crkvenu stečevinu, koju bi rado transformirala u zvonko zvečeće zlatnike.
Kad se crkva u svojem poštenju pokušala (stavljanjem imovine pod nadzor) oduprijeti krčmljenju svoje imovine, nemilosrdno je i bezobzirno napadnuta s najviših državnih adresa u RH.
Bez imalo obzira ili diplomatske uljuđenosti, napadnut je i sam Sveti Otac, imputirajući mu tobožnju grabež hrvatskih posjeda.
Takvo nekulturno ponašanje vrha hrvatskih vlasti, svakako ne će polučiti toliko željenih pozitivnih predizbornih bodova.
Što više, poigravanje s Vatikanom i Svetim Ocem, pojedinci bi mogli skupo platiti gubitkom izbora.
To bi bila tragedija za hrvatski narod. (Zar ne?)


registracija
25/6/10

vidra, 13.08.11. 06:30

Budjoni
Predoslovno si shvatio zadatak i detaljno nam predočio jade crkve i crkvenih velikodostojnika. Volim sarkazam, tko ga ne razumije ,šteta.
Međutim, crv sumnje mi neda mira - da li to ide sve od Pape? Tko je oko njega? To su izgleda ljudi koji propovjedaju Evanđelje, a ne žive ga. Zašto su se onda našli tu gdje jesu? Ima bezbroj svjetovnih zanimanja na odabir duši i sposobnostima.


registracija
25/10/10

cuma, 13.08.11. 15:11

Ne znam da litreba uhititi kneza Trpimira, ali uzoritog bi svakako trebalo spriječiti da pobjegne u Vatikan,,nešto nam se izgubio, uživio se u ulogu koja nije njgova, nije on papinski nuncij, naš je nadbiskup, kardinal, ali naš hrvat, pokušaj trgovanja svetinjom našim nacionalnim interesima graniči s činom veleizdaje, neće on dugo već mu je papa kupio kartu za Vatikan, otići će izdajnik ko da ništa nije bilo!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 13.08.11. 15:40

Kod nas uvijek isto,veleizdajnici bježe u Vatikan,a ostali kriminalci u Hercegovinu.


registracija
12/7/10

Cassini, 13.08.11. 17:59

Referendum o nacinu financiranja vjerskih zajednica je rjesenje da se crkva i dusebriznici kao Beck vrate na na svoje mjesto.


registracija
5/3/10

starimudrac, 13.08.11. 18:41

lolobrigita, bravo!


registracija
17/7/07

budjoni, 13.08.11. 20:42

@vidra
Radi se o tome (o čemu se crkvenjaci nerado izjašnjavaju), da je svećenstvo vrlo profitabilna profesija.
Zašto bi onda išli u druga zanimanja kad su već izabrali najbolje i najsigurnije.


registracija
12/12/10

Klarens, 16.08.11. 05:05

Nadrkana frustrirana fukaro
........................................
Jezhushek je
.......................................
ISTJERAO
.....................................
Muljatore iz
HRAMA !!!
.....................................
ZNACHI
........................................
SVI SVE ZNAJU
....................................
I gdje sad tu problem ????
...................................
Nitko od "ovih"
Ne sljedi Jezusha
....................
Nema za njih
........................
Zagrobnog zhivota i tome slichno
...........................................
U SE NA SE I PODA SE
...........................................
Ajmo dalje !!!


registracija
30/9/10

perokvrzica, 17.08.11. 00:32

Čitam rečenicu iz propovijedi Bozanića:
"Posljednjih smo tjedana u Hrvatskoj kao Crkva izvrgnuti valu izražavanja mišljenja, zauzimanja stavova ..."

Zamislite koji je to mentalni sklop - on je izvrgnut valu izražavanja mišljenja i zauzimanja stavova?!?!?!!!!
Dakle, izraziti mišljenje i zauzeti stav on shvaća napadom na Crkvu i eto odmah postade mučenik?!?!! Što bi naši dični biskupi htjeli - da o svemu dijele lekcije a da bilo kakvo mišljenje ili stav (koji nije istovjetan njihovom) automatski znači napad na Crkvu. Uostalom, cijeli sukob je nastao i eskalirao kao sukob pohlepnih biskupa koji se očito ne bave onim što im je poslanje - ostalima izvan Crkve je samo postalo očito jasno.
A Bozanićevo djelo je veleizdaja; Vatikansko miješanje i cijeli postupak je grubo nasilničko ponašanje za koje duboko vjerujem da je u sprezi sa italijanskim fašistima i dio nekog većeg dugoročnog plana. Sramota kardinale, sramota.


registracija
15/10/09

deus, 24.08.11. 13:36

meni samo nije jasno na osnovu kojih argumenata itko normalan(za kolumnista me vise ne cudi) moze braniti crkvu u ovom slucaju? mislim, ovo je ispoljavanje svega sto joj se spocitava. gramzivost, licemjerje, raspolaganje imovinom koja niti je njihova, niti bi im trebala biti bitna, buduci da je naglasak na vjecnom zivotu. i jos se, mrtav hladan, poglavar hrvatske crkve na propovjedi usudi reci da je to prijezir srpram boga? da sam katolik, zbilja bi me bilo sram ovakvih postupaka crkve.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika