Objavljeno u Nacionalu br. 822, 2011-08-16

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

Premijerka brža na pendreku negoli na novčaniku

Gospođa Kosor dovedena je u situaciju da otvori frontu prema Papi, što djeluje krajnje kontradiktorno u svjetlu glorifikacije kojoj ga je nedavno podvrgnula

Srećko JurdanaSrećko JurdanaNe živi se u Hrvatskoj lako, no bilo bi psihološki znatno teže bez komedije situacije kao povremenoga sredstva za ublažavanje stresa i mučnine kakvu kod publike izaziva neprestana politička prodaja stereotipija. Zadnjih dana, na primjer, nacija se spontano mogla zabaviti dramskim prizorima oko Alke i Dajle. Obje situacije pokazale su - simbolički interpretirano, i svaka na svoj način - da je Jadranka Kosor brža na pendreku negoli na novčaniku. Krenimo, dakle, odabranim redom. U Sinju konjsko trkalište, pokraj trkališta ulični šank, uz ulični šank odvažna četa povijesnih čuvara plamena iz vremena ustanka protiv Smail-age Čengića, koja pomalo ljušti i usput veselo promatra defile političara u povratku s utrke.

Prolazi Zoran Milanović, shvaća situaciju, hvata se za džep, naručuje junačkoj grupi piće i osvaja ovacije. Prolazi Ivo Josipović, također shvaća situaciju i ponavlja Milanovićev ritual, s jednakim pozitivnim efektom. Otimači šankovskih srca Na predočenoj razini scenske dinamike SDP je već ostvario svoj mali historijski trijumf, no poletni gospodin Milanović odlučio je i zakucati. Nakon desetak minuta još jednom se pojavio na terenu kod šankovske čete, potvrdio prijašnju komunikacijsku nit i odjezdio u nepoznatom smjeru, tj. mirno nastavio svoj dugi marš prema vlasti.


Nesvjesna činjenice da joj SDP pred nosom otima šankovska srca, Jadranka Kosor hladno se provezla automobilom pokraj skupine i zaradila nekoliko uvredljivih poruka. U alkarskoj ekstatičnosti nije joj palo na pamet da neutralizira situaciju u Milanović- Josipovićevu stilu, malim razgovorom i hvatanjem za džep, odnosno torbicu. Umjesto toga, kod benigne skupine sinjskih veseljaka pojavila su se trojica profesionalaca iz njezina zdruga, koji su – čini se – već samom svojom agresivnom pojavom i nadmenim upozorenjima da se ne smije vrijeđati premijerka, proizveli dodatnu iritaciju nazočnih. Suočeni s neposluhom i otporom, protokolarni čuvari reda pozvali su pojačanje, stigle su “marice”, počelo je premlaćivanje, privođenje itd. Mediji su iskoristili konkretan povod da gospođu Kosor prikažu kao da je Asadova sestra, i može se na kraju balade zaključiti da je premijerka s taktikom zamjene novčanika pendrekom – situaciji o kojoj možda u datom trenutku osobno nije imala nikakvih spoznaja - doživjela totalni propagandni debakl.

Poznato je da HDZ počešće umije javno nastupati s rafiniranošću nilskog konja, i mama Kosor ne može promijeniti taj inicijalno uspostavljeni red stvari, sve da i gorljivo hoće. Usput primijećeno, ulična skupina u Sinju povezala ju je uvredljivim povicima s Dinamom, što je prirodna posljedica narodne spoznaje da je Mamićeva kvazinogometna preprodavačka institucija jedan od najpostojanijih HDZ-ovih proizvoda, stabilan u svojoj skarednosti i potpuno imun na sve antikoruptivne ofenzive, ili civilizacijske protuofenzive. Očito je da premijerki zadnjih dana ne ide: bilježi uzastopne gubitke na vlastitim terenima. Alka je nekad bila propagandna utvrda tuđmanizma, tog ekstremističko-koruptivnog pokreta koji gospođa Kosor ponovo želi predstaviti kao najpozitivnije hadezeovsko naslijeđe i ostavštinu. Danas se tamo, prigodom mitologizirane Alke, na ulici počelo aplaudirati Milanoviću i Josipoviću, a zbunjeno-frustrirane predstavnike HDZ-a i Vlade od uličnoga sprdanja nastoje spasiti priručne “gorile”. Daleko su dogurali u suptilnosti javne komunikacije, nema što.

Gordijski čvor razriješen mačem Drugi propagandni udarac premijerka je konzumirala ni od koga drugog nego od Pape, s kojim se prije nekoliko tjedana na domaćoj livadi politički identificirala kao s obožavanim duhovnim vođom, najvećim strateškim saveznikom, hrvatskim zaštitnikom, prorokom i svjetovnim idolom nad idolima. Nedugo nakon neposrednoga izmjenjivanja tih poruka o veličanstvenoj bliskosti, Sveti otac je – preko svojih predstavnika – od hrvatske crkve zatražio obeštećenje benediktinaca na području zemljišta i samostana Dajla, koje im je svojedobno konfiscirao Broz. Time se u toplinu idolatrije iznenada umiješala hladnoća financija.

Papa je stvar proglasio “crkvenim pitanjem” koje bi, po tome, trebalo da bude hijerarhijski jednostavno rješivo, s obzirom na podatak da je nova hrvatska država sporno imanje devedesetih prebacila na lokalnu župu. Dio će pripasti benediktinskim nasljednicima, dio će zadržati lokalni crkvenjaci, i schluss posla. Lokalna župa pobunila se, međutim, protiv bilo kakvog obeštećivanja benediktinaca tvrdeći da je to vodi u bankrot – slučaj se u kuloarima proglašavao “Bozanićevim ulagivanjem Papi” – i država je na kraju Gordijski čvor odlučila razriješiti mačem, pokrenuvši proceduru za vraćanje tog crkvenoga zemljišta u svoje vlasništvo. Na historijskoj sceni ljupko se, dakle, izmjenjuju konfiskacija, dekonfiskacija, svađa oko raspodjele, rekonfiskacija…

Spekulacije oko statusne budućnosti Dajle kombinirana su tema za imovinske eksperte, arbitražna tijela, fiskalne mudroslove i vatikanologe, a ovdje nam preostaje samo da zaključimo kako je gospođa Kosor dovedena u situaciju da otvori frontu prema Papi, što djeluje krajnje kontradiktorno u svjetlu glorifikacije kojoj ga je nedavno podvrgnula.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika