13.08.2011. / 20:26

Autor: Damir Petranović

Dramatično upozorenje s juga

Bez koalicija HDZ nema šanse na izborima

Splitski HDZ-ovci, koji su vrlo dobro upućeni u stanje na terenu, u strahu od katastrofalnih rezultata anketa pozivaju na predizborni dogovor s HSS-om i HSP-om

Jadranka Kosor (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)Jadranka Kosor (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)Na adresu predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor prošlog tjedna stiglo je dramatično intonirano pismo iz Splita s jednom osnovnom tezom: ne koaliramo li prije izbora s HSS-om, HSP-om i bilo kojom drugom strankom raspoloženom za suradnju, nemamo šansu za pobjedu na izborima. Splitski HDZ-ovci odvažili su se upozoriti vrh stranke na loše rezultate koji im prijete na jugu Hrvatske, u Desetoj izbornoj jedinici: po brojnim istraživanjima, ova stranka u Splitu trenutačno uživa tek pet do šest posto potpore birača, dok na razini županije ona iznosi manje od 20 posto. Za jednu od dosad najjačih HDZ-ovih utvrda (u županiji, primjerice, ova stranka neprekidno vlada puna dva desetljeća) brojke su alarmantno loše, a bez dobrih izbornih rezultata u dvije dalmatinske izborne jedinice, smatra se, Jadranka Kosor doista nema šanse ponovno postati premijerkom.

Pismo, za koje se u HDZ-u trude uvjeriti da je izmišljotina njihovih političkih protivnika, uputila je splitska grupa koja sebe voli nazivati 'utemeljiteljima', redom stariji članovi stranke koji trenutačno ne zauzimaju bitne položaje, no plasiranjem informacije u medijima (najprije u Vjesniku, potom i u Večernjem listu) prilično su podigli temperaturu u stranci. Slučajno ili ne, u roku od dva dana Kosor se pojavila u Splitu - sastala se s gradonačelnikom Željkom Kerumom i tako odvukla fokus javnosti na pitanje hoće se na ovoj relaciji dogoditi suradnja, no unutar stranke postrojila je najviđenije članove i naredila punu mobilizaciju. Izgled izborne liste za ovu jedinicu ionako je odavno poznat, nositelj će biti tajnik HDZ-a Branko Bačić, a iza njega poredat će se splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, Dubrovčanin Frano Matušić i, moguće je, bivši šef splitske Hvidre Kristijan Petric, kao 'osvježenje' koje Kosor često spominje.

U samom splitskom HDZ-u Kosor ima problema još otkako je na čelu stranke naslijedila Ivu Sanadera. Njezini informatori obavještavali su je o prognozama da 'neće dugo izdržati', svjesna je da je velik broj lokalnih HDZ-ovaca bio upoznat sa Sanaderovom namjerom organiziranja unutarstranačkog puča, a do nje je svojedobno došla čak i audio snimka sastanka županijskog ogranka, na kojemu se uz teške riječi i optužbe raspravljalo o presudi generalima Gotovini i Markaču. To je bila kap koja je prelila čašu pa je kompletan ogranak na čelu s Krunom Peronjom smijenjen, što je uzrokovalo novi 'mini puč' u Splitu. Peronja i nekoliko njegovih suradnika srušili su jednu od najvažnijih točaka Županijske skupštine, izvještaj o izvršenju proračuna, tako što su sinkronizirano baš u vrijeme glasovanja - otišli na toalet. Pokazali su mišiće županu Anti Sanaderu, miljeniku Jadranke Kosor, pa im oboje dali do znanja da još neko vrijeme moraju biti oprezni u planiranju unutarstranačkih čistki. Ipak, kako i Peronji i nekim njegovim suradnicima nad glavom vise i neke kaznene prijave, nema sumnje da će se situacija vrlo brzo smiriti.

Istovremeno, Kosor je po svemu sudeći shvatila da je Željko Kerum jedan od bitnih faktora u politici na jugu Hrvatske, ili se barem želi takvim predstaviti, pa se prema njemu postavila po 'Sanaderovom receptu': svjesna je da će on i njegova Hrvatska građanska stranka oteti HDZ-u velik dio birača, pa je odlučila zaigrati na kartu suradnje nakon izbora. Što god se dogodilo do prosinca, jasno je da će kontroverzni spltski gradonačelnik kod eventualnog formiranja saborske većine puno lakše pronaći zajednički jezik s HDZ-om. A do prosinca je njegov zadatak jasan: pokušati na birališta dovući što više glasača HDZ-a, koji su u Dalmaciji još od Sanaderovog odlaska rezignirani, nezainteresirani, pasivni...

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 13.08.11. 21:41

Sta ti lopovi sve nece uraditi da i dalje sljedecih 4 godine pljackaju i unistavaju Hrvatsku?.Boze spasi nas tih neljudi.


registracija
2/12/09

gromco, 13.08.11. 23:18

hadeze nema chance ni da je snekim u kwaliciji!!!. oni koji upadnu z hadezejom u kwaliciju budu zajedno s hadezejom i potonuli!.
bitch


registracija
26/11/09

CH2710, 13.08.11. 23:53

Smradovi... samo se bore za fotelje i mogućnost da i dalje pljačkaju i prežderavaju se na račun gladnog naroda... i da, da sačuvaju guzice od zatvora.

O D V R A T N O.........!!!!!!!!!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 14.08.11. 10:43

Sjajno je da koaliraju sa HSS-om i sličnima.Tako ih se možemo riješiti zajedno.Banda.


registracija
20/7/11

PimPeck, 14.08.11. 12:24

Velika koalicija KuK - Kosor i Kerum! To je dobitna kombinacija za sve one koji vjeruju u prevare, laži i malverzacije.


registracija
26/1/08

Rampa, 15.08.11. 00:28

Pazi njih iz HDZ, oni se i dalje nadaju nekakvoj pobjedi!!!

Pa pobjeda bi im bila već samim tim da ih ne strpaju baš sve u Remetinec!!

Gadovi odvratni lopovski iz HDZ-a, zagrizli u vlast kao buldozi, pa nikako ne mogu pustiti, čak i onda kad im ćelije Remetinca vise za vratom!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika