13.08.2011. / 20:31

Autor: Hina

Kuba odala počast Fidelu Castru za njegov 85. rođendan

Svi kubanski mediji, glazbenici, likovni umjetnici, mladi kamperi i čak transseksualci odali su u subotu počast bivšem kubanskom predsjedniku Fidelu Castru koji je proslavio 85. rođendan.

Fidel CastroFidel CastroSvi kubanski mediji, glazbenici, likovni umjetnici, mladi kamperi i čak transseksualci odali su u subotu počast bivšem kubanskom predsjedniku Fidelu Castru koji je proslavio 85. rođendan.

U odsustvu "Komandanta", koji se povukao s vlasti prije pet godina iz zdravstvenih razloga, 22 umjetnika iz devet zemalja sudjelovalo je u "Serenadi vjernosti" izvedenoj u kazalištu "Karl Marx" u Havani, pred 5.000 uzvanika i u nazočnosti visokih dužnosnika.

Dva nacionalna tjednika, "Granma" i "Rebel Youth", izvijestili su o proslavama na svojim naslovnicama, pod naslovom "Kuba i Latinska Amerika opjevali su Fidela" i "Latinska Amerika dala nam je svoje srce".

Skupina mladih iz pokrajine Holguin, 760 kilometara istočno od Havane, kampirala je u blizini rodne kuće Fidela Castra i njegova mlađeg brata Raula kojemu je prepustio vlast u srpnju 2006.

Nelson Dominguez, jedan od najpoznatijih kubanskih likovnih umjetnika, i fotograf Alex Castro, Fidelov sin, organizirali su zajedničku izložbu u Memorijalnom centru Jose Marti.

Televizija je najavila okrugli stol o Fidelu Castru koji će okupiti priznate intelektualce, novinare, sportaše i druge istaknute osobe kubanskog javnog života.

U petak navečer skupina transseksualaca okupila se u Centru za spolno obrazovanje u Havani na proslavi 10. godišnjice Skupine simpatizera transseksualaca. "I mi ćemo također proslaviti rođendan komandanta Fidela Castra", rekla je Mariela Castro, direktorica centra, Raulova kći i Fidelova nećakinja.

Fidel Castro mirovinu provodi daleko od očiju javnosti, čitajući i pišući članke o svjetskim problemima koje objavljuje u službenom tisku.

Sin galicijskog imigranta i kubanske seljanke i otac osmero djece, od kojih se nijedno ne bavi politikom, Fidel Castro je posljednji preživjeli iz velike ere Hladnog rata i jedna od najkontroverznijih osoba 20. stoljeća.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 14.08.11. 21:20

Jeli i drug Mesić bio prisutan?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika