13.08.2011. / 20:31

Autor: Totalsport

Jedrenje, predolimpijska regata: Kljaković Gašpić završio peti

Kljaković Gašpić je u plov za odličja klase Finn ušao kao peti, s jednim bodom zaostatka za četvrtoplasiranim Španjolcem Rafaelom Trujillom i sedam za trećeplasiranim Francuzom Jonathanom Lobertom

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIvan Kljaković Gašpić zauzeo je peto mjesto na Predolimpijskoj regati u Weymouthu. U današnjem plovu za odličja bio je sedmi. Najbolji hrvatski jedriličari mahom će se odmarati narednih dva do tri tjedna, a onda će se posvetiti pripremama za kvalifikacije za OI 2012 - Svjetsko prvenstvo u Australiji u prosincu.

Kljaković Gašpić je u plov za odličja klase Finn ušao kao peti, s jednim bodom zaostatka za četvrtoplasiranim Španjolcem Rafaelom Trujillom i sedam za trećeplasiranim Francuzom Jonathanom Lobertom. Ivan je izvrsno odjedrio prvi dio plova za odličja, na prvu oznaku je stigao prvi, s konkurencijom posloženom taman kako treba. Trujillo je bio drugi, a Lobert šesti. U tom trenutku naš kormilar je imao broncu. Međutim, u vrlo uzbudljivoj stranici niz vjetar pozicije su se skroz izmijenile do slijedeće oznake, na koju je Ivan stigao sedmi. Svih deset kormilara obišlo je drugu oznaku unutar deset sekundi, što je jako malo. Kljaković Gašpić ponovno je izvrsno odradio stranicu u vjetar, stigao četvrti na slijedeću oznaku, ponovno je prošao Španjolca i Francuza. Međutim, zadnja stranica niz vjetar se pokazala ključnom. Lobert i Trujillo su se opet progurali ispred našeg kormilara i odlučili o konačnom poretku.

- Još jedna regata iza nas. Zadovoljan sam s odrađenim, peto mjesto je u redu s obzirom da sam ovdje došao relativno prazan nakon srebra na Europskom prvenstvu. Došao sam odraditi trening i sve što smo odradili je bilo super, izvukli smo jako dobre zaključke, uočili smo neke sitnice na kojima treba poraditi, tako da sam jako zadovoljan - zaključio je Ivan.
A prvo mjesto ni u jednom trenutku nije bilo upitno. Britanac Ben Ainslie je još jučer s dvije pobjede uzeo zlato, no ni tu nije stao, već je i danas pred svojom publikom ušao prvi u cilj plova za odličja. Od 11 jedrenja za klasu Finn Ainslie je pobijedio šest. Zaista, takvih je malo.
Veći dio hrvatske reprezentacije već je otputovao kući, ostali putuju sutra 14. kolovoza, neki lete, a neki putuju cestom, vuku prikolice s brodovima i gumenjacima. Kako smo već najavili daskašima i Zvijezdama u rujnu slijedi još Europsko prvenstvo, koje je za daske ujedno i prve od dvije regate koje se boduju za nacionalnu izbornu olimpijsku ljestvicu.

Nakon Europskog prvenstva koje je bilo apsolutan uspjeh i dobrog testa na Predolimpijskoj regati okrećemo se u potpunosti onome što je kako nama tako i svima ostalima najvažnije u ovom dijelu olimpijskog ciklusa - kvalifikacije za Olimpijske igre na Svjetskom prvenestvu u Australiji u prosincu. Svi hrvatski jedriličari koji će se okušati u kvalifikacijama okupit će se u Splitu sredinom rujna kako bi u pet kontejnera ukrcali brodove i opremu. Kontejneri s opremom stižu u Australiju potkraj studenog.

Vezane vijesti

Stipanović srebrni na Svjetskom prvenstvu Lasera

Stipanović srebrni na Svjetskom prvenstvu Lasera

Tonči Stipanović osvojio je srebro na Svjetskom prvenstvu Lasera! Prva je to medalja u povijesti hrvatskog jedrenja na SP olimpijskog lakog samca.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika