Objavljeno u Nacionalu br. 822, 2011-08-16

Autor: Ivan Pandžić

Život bez dozvole

Vlada je podijelila ključeve stanova, ali se nije pobrinula da zgradu i legalizira

Bijela lađa plovi nekim
nezakonitim putovimaBijela lađa plovi nekim nezakonitim putovima"Želim vam ugodnu plovidbu ovom bijelom lađom"! Tim riječima je, kažu očevici, Jadranka Kosor svojedobno kao potpredsjednica Sabora zaželjela sreću hrvatskim braniteljima i invalidima nakon podjele stanova u Velikoj Gorici. Osim nje, 130 ključeva uručili su tadašnji ministar branitelja Juraj Njavro i ministar obnove i razvitka Jure Radić. Danas, 12 godina kasnije, stanari "bijele lađe" još vode mukotrpnu bitku kako bi njihova zgrada, kojoj je investitor bila Vlada, napokon bila legalizirana jer - zgrada nije imala građevinsku dozvolu. Prošlog tjedna na snagu je stupio i zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, pa je napokon omogućena i njena legalizacija, ali stanari sporne zgrade sada bi sami trebali skupiti čak tri milijuna kuna za njenu legalizaciju.

No kažu da im ne pada na pamet platiti taj iznos. Vlada Jadranke Kosor tako bi mogla snositi trošak legalizacije od tri milijuna kuna, odnosno platiti cijenu nemarnosti od prije 12 godina. Te jeseni 1999. godine, također pred izbore, završila se sporna zgrada. Iako je lokalna uprava trebala osigurati zemljište, a Vlada novac za braniteljske stanove, to se nije dogodilo. Industrogradnja je kao izvođač gradila na svom zemljištu bez građevinske dozvole jer nije bilo cesta, ali im se to toleriralo. Kada je od njih trebalo otkupiti zemljište, nastali su sporovi oko troškova. Situacija do danas nije riješena, a Industrogradnja i njene tvrtke-kćeri su ili u stečaju ili u ozbiljnim financijskim problemima.

A mnogi branitelji, udovice i invalidi su u međuvremenu jeftino i ispod tržišnih cijena prodali sporne stanove. Pitanje je samo - koliko se često takva situacija ponavlja sa stanovima koje je Vlada izgradila za branitelje i stradalnike rata.

Vezane vijesti

Izrael legalizirao tri židovska naselja

Izrael legalizirao tri židovska naselja

Izrael je legalizirao tri nelegalna židovska naselja na Zapadnoj obali, priopćeno je u utorak iz ureda premijera Benjamina Netanyahua. Ministarski… Više

Komentari

registracija
16/8/11

toblerone, 16.08.11. 09:48

napisite nesto i o zgradi na malesnici (trg hrv. pavlina). I njih je Jadranka podjelila a ljudi se ne mogu upisati kao vlasnici stanova jer zgrada ne "postoji"


registracija
7/3/11

medjimurec, 16.08.11. 11:24

Vlada bi trebala ?? Sta bi jos trebala vlada valjda postoje i direktni odgovorni u citavoj prici ?


registracija
15/8/09

vergilia, 16.08.11. 11:42

Puno toga u našoj državi postoji, a ne postoji, a puno toga ne postoji, a postoji. To je samo dokaz da je postojanje relativna stvar. Zato kad kažemo - imamo državu, to je također relativna stvar..:)


registracija
16/8/11

toblerone, 16.08.11. 12:19

@medjimurec. kad se kaze vlada, vjerojatno se misli na tzv. pravne institucije, nije vlada samo Jaca i ekipica oko nje. Ajde malo ozbiljnosti. Pogledaj malo sto se vani desava kad neki resor ne funkcionira, pa usporedi to s nama.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika