14.08.2011. / 13:02

Autor: Deutsche Welle

Strah od novog naftnog zagađenja

Od prošlogodišnje naftne katastrofe u Meksičkom zaljevu izazvane eksplozijom platforme „Deepwater Horizon“ porastao je strah od sličnih katastrofa. Je li se promijenio i odnos naftnih koncerna prema javnosti?

Naftna platforma Deepwater Horizon eksplodirala je prije godinu danaNaftna platforma Deepwater Horizon eksplodirala je prije godinu danaU blizini naftne platforme Gannet Alpha, istočno od škotske obale, u Sjeverno more istječe nafta. Kako jako istječe koncern Shell i dalje ne želi objaviti. Taj nizozemsko-britanski koncern je samo u kratkom priopćenju rekao da rupa nije velika i da stanje drže pod nadzorom. A danas je priopćio da je naftna mrlja duga 31 kilometar i široka maksimalno 4,3 kilometra te da polaze od toga da neće dospjeti ni do čije obale, nego da će biti raspršena prirodnom aktivnošću valova. Prema procjenama škotskih vlasti u more je iscurilo oko 100 tona nafte.

Prema Shellu rupa je otkrivena već sredinom prošlog tjedna. Radnici na platformi za vađenje nafte primijetili su u blizini platforme naftnu mrlju na morskoj površini. Platforma se nalazi oko 180 kilometara istočno od škotskoga grada Aberdeena u Sjevernom moru.

Uz pomoć robota

Prema informacijama BBC-a rupa se nalazi na cijevi ispod mora koja povezuje bušotinu i platformu. Bušotina je navodno zatvorena kako bi se smanjio tlak u cijevi, nakon čega je smanjena količina nafte koja istječe u more.

Shell trenutno nastoji začepiti rupu u cijevi. Pod more je upućen robot na daljinsko upravljanje koji bi trebao rupu otkriti i začepiti. Osim toga je na mjesto nesreće upućen jedan brod s kemikalijama za vezanje nafte. Stanje se nadzire i iz zraka.

Nesreće signali upozorenja

Škotski Zeleni su pozvali Shell da brzo djeluje na zatvaranju rupe i da iscrpno informira vlasti i pučanstvo, što koncern BP nije činio prilikom katastrofe u Meksičkom zaljevu prije godinu dana.

Škotska organizacija za zaštitu okoliša „Freinds of the Earth" smatra da i ova nesreća upozorava na opasnosti vađenja nafte u Sjevernom moru i zahtijeva investiranje u „čiste obnovljive izvore energije umjesto u prljavu naftu". A organizacija za zaštitu okoliša „Greenpeace" zahtijeva od zakonodavca da obveže koncerne na objavljivanje planova za slučaj nesreće. Samo tako se može provjeriti poduzima li se sve potrebno da se spriječi veću katastrofu, kaže „Greenpeace".

Autor: Stephan Lochner

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Eksplozija u tvornici streljiva u Goraždu, radnik teško ozlijeđen

Eksplozija u tvornici streljiva u Goraždu, radnik teško ozlijeđen

Jedan radnik teško je ozlijeđen u petak u eksploziji koja se dogodila u tvornici streljiva u Goraždu u istočnoj Bosni, potvrđeno je iz uprave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika