15.08.2011. / 10:14

Autor: Hina

SAD odbio Tajvanu prodati nove borbene zrakoplove

Sjedinjene Države odbile su tajvanski zahtjev za kupnju 66 novih borbenih zrakoplova tipa F-16 C/D pošto je Kina upozorila Washington da bi prodaja tih najsuvremenijih lovaca Tajvanu izazvala pogoršanje odnosa između dvije velike sile, objavio je Defence News.

F-16F-16Sjedinjene Države odbile su tajvanski zahtjev za kupnju 66 novih borbenih zrakoplova tipa F-16 C/D pošto je Kina upozorila Washington da bi prodaja tih najsuvremenijih lovaca Tajvanu izazvala pogoršanje odnosa između dvije velike sile, objavio je Defence News.

Tajvan je više puta tražio od Washingtona da pristane na prodaju naprednih zrakoplova F-16 zbog sve veće vojne moći susjedne Kine, koja Tajvan smatra odmetnutom pokrajinom koja se mora vratiti u okrilje zemlje, pa i vojnom silom ako je to potrebno.

Ni Washington niti Taipei nisu se službeno oglasili o mogućoj prodaji lovaca.

Kina se protivi američkoj prodaji bilo kojeg oružja Tajvanu, a pitanje najsuvremenijh borbenih lovaca osobito je osjetljivo.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika