15.08.2011. / 10:36

Autor: Nacional.hr

Bogataš u Financial Timesu:

George Soros: Tri koraka za rješavanje krize u eurozoni

Soros je svjestan kako financijska tržišta neće blagonaklono gledati ni na jedan od njegovih prijedloga, no upozorava kako je potrebno poduzeti odlučne mjere kako bi se izbjegla propast eurozone i eura

George SorosGeorge SorosPoznati američki investitor George Soros iznio je za Financial Times svoje prijedloge rješavanja dužničke krize u eurozoni. Prije svega, naglasi je, rješenje se mora sastojati od tri komponente - reforme i rekapitalizacije bankarskog sustava, režima euroobveznica i mehanizma izlaska iz eurozone.

Soros tako ističe kako su banke u eurozoni, zbog nedostatka regulative, postale među najopterećenijim u svijetu i treba ih zaštititi od rizika. Stoga ih treba dokapitalizirati, osigurati njihovu solventnost i na kraju okončati incestuozan odnos između banaka i regulatornih tijela.

Poziva na uvođenje euroobveznica za koje bi garantirale sve zemlje EU kako bi se omogućilo da posrnule članice refinanciraju dugove po istim uvjetima kao i članice koje nemaju financijskih problema.

Napominje kako bi Njemačka trebala preuzeti rješavanje dužničke krize, ali pod uvjetom da uvede pravila koja mogu pratiti i druge zemlje, ne samo ona. A ta pravila podrazumjevaju postupno smanjenje zaduženja. Zemljama koje su trenutno u problemima, poput Španjolske, treba omogućiti veći proračunski deficit kako bi riješile svoje probleme.

I na kraju, izlazni mehanizam iz eurozone. Soros smatra kako ne bi trebalo osmisliti jedinstveni izlazni mehanizam, jer ono što bi moglo funkcionirati u slučaju Grčke, ne mora funkcionirati i primjerice za Itaiju. Stoga, u nedostatku takvog mehanizma, predlaže uvođenje sankcija od kojih se ne bi moglo pobjeći, ukoliko neka zemlja odluči napustiti eurozonu. Predlaže da ministri financija imaju ne samo financijsku već i političku moć.

Soros je svjestan kako financijska tržišta neće blagonaklono gledati ni na jedan od njegovih prijedloga, no upozorava kako je potrebno poduzeti odlučne mjere kako bi se izbjegla propast eurozone i eura.

"Ova tri problema moraju biti razriješena ukoliko euro želi ostati valuta na koju se može računati", zapisuje na kraju Soros.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 15.08.11. 12:35

Samo se zabludjeloj ludilom državi poput naše može desiti da nasilno hrli na mjesto stratišta očekujući spas od onih koji više ne mogu ni spasiti same sebe.


registracija
24/3/10

bagsy, 15.08.11. 13:04

Netko iz nacionala jako voli lik i djelo ove hijene


registracija
9/3/10

nostradurus, 15.08.11. 13:50

Šorošev prijedlog je prevara. Ne nasjedajte na njega.
sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca


registracija
9/3/10

nostradurus, 15.08.11. 13:50

Šorošev prijedlog je prevara. Ne nasjedajte na njega.
sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca


registracija
3/12/10

Yoda, 15.08.11. 15:24

@miroljubiv - potpisujem...


registracija
4/1/09

miroljubiv, 15.08.11. 18:07

Hvala @Yoda na potpori.nešto su se naša gospoda iz udruge i buduće stranke "Volim Hrvatsku" uspavala.hoćemo li opet biti prevarom prodani u EU bez poštenog referenduma? George Soros me podsjeća na Stipu Mesića.sve ćemo znati za 30 god.što se sada dešava.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika