15.08.2011. / 19:30

Autor: Hina

Fabregas konačno u Barceloni

Španjolski nogometni reprezentativac Cesc Fabregas (24) napokon je postao član europskog prvaka Barcelone. Fabregas je za katalonski klub u kojem je započeo karijeru potpisao ugovor na pet godina, dok će Arsenalu pripasti 29 milijuna eura odštete.

Cesc FabregasCesc FabregasŠpanjolski nogometni reprezentativac Cesc Fabregas (24) napokon je postao član europskog prvaka Barcelone. Fabregas je za katalonski klub u kojem je započeo karijeru potpisao ugovor na pet godina, dok će Arsenalu pripasti 29 milijuna eura odštete.

Topnicima će pripasti i pet milijuna eura ukoliko Barca u idućih pet godina osvoji dva španjolska naslova prvaka, te jednu Ligu prvaka. Nakon što je stavio potpis na ugovor, Fabregas je predstavljen novinarima na Camp Nou čime je završila jedna od najdugotrajnijih nogometnih priča. Španjolski veznjak se dvije godine pokušao vratiti kući, no "Topnici" su uporno odbijali njegovu prodaju. Činilo se kako niti ovoga ljeta neće biti postignut dogovor. No očito je presudila Fabregasova želja da se vrati u klub u kojem je počeo karijeru i kojeg je napustio sa 16 godina preselivši u London.

"Jako dugo sam čekao ovaj trenutak. U Arsenalu sam proveo sjajnih osam godina, no živio sam za trenutak kada ću odjenuti Barcin dres," kazao je Fabregas koji je za londonski klub odigrao 303 utakmice, postigao 57 golova i upisao 100 asistencija. Impresivan je podatak kako je Fabregas u posljednjih pet sezona stvorio 466 prilika za gol, uvjerljivo najviše od svih igrača u engleskom prvenstvu.

U Arsenal je stigao u rujnu 2003. godine, a mjesec dana kasnije postao je najmlađi igrač koji je ikada zaigrao u dresu Topnika. Imao je 16 godina i 177 dana. Kada je u prosincu zabio gol protiv Wolvesa u pobjedi 5:1 postao je i najmlađi strijelac u povijesti kluba. Prije tri sezone postao je i kapetan kluba.

"Nikada neću zaboraviti što je Arsene Wenger učinio za mene. On će za mene uvijek biti moj drugi otac. Na svemu mu još jednom zahvaljujem," poručio je Fabregas.

Mladog Španjolca u novoj momčadi očekuju neki od igrača s kojima je odrastao u čuvenoj 'La Masiji', Barinoj 'tvornici zvijezda', dok je s nekolicinom igrača dijelio svlačionicu španjolske reprezentacije.

"Kao klinac od 13 godina sam igrao s Linelom Messijem i Gerardom Piquem, a većinu poznajem iz reprezentacije. Vjerujem kako neću imati problema s prilagodbom," dodao je.

Oduševljenje novim igračkim pojačanjem nije skrivao niti trener Pepe Guardiola dodavši kako su ovo bili iznimno teški i dugotrajni pregovori.

"Napokon je sve iza nas. Fabregas je vrhunski igrač sredine. Prošao je kroz našu školu, no igračem ga je stvorio Wenger."

U Londonu su teškom mukom pustili svog ponajboljeg igrača, no Wenger je bio svjestan kako bi bilo pogubno imati nezadovoljnog igrača u svlačionici.

"Zahvaljujemo Cescu za njegov doprinos Arsenalu i želimo mu uspjeh u daljnjoj karijeri - poručio je strateg Arsenala.

Fabregas bi za novu momčad mogao debitirati već ove srijede kada je na rasporedu uzvratni susret španjolskog Superkupa protiv Real Madrida. "Bilo bi sjajno kada bi debitirao na Camp Nou protiv Kraljevskog kluba," kazao je presretni Fabregas.

Dio stručnjaka smatra kako je prelazak u Barcelonu za Fabregasa bio najlakši dio posla, jer ga sada očekuje teška bitka 'kako upasti u momčad'. Trojka Xavi, Andres Iniesta i Sergio Busquets do sada je bila nedodirljiva i bit će vrlo zanimljivo vidjeti koga će Guardiola 'žrtvovati' kako bi Fabregasu pronašao mjesto u momčadi.

"Fabregas može igrati na više pozicija u veznoj liniji. Može igrati ofanzivnog veznjaka, ali i na poziciji zadnjeg veznog, baš kao i na desnoj ili lijevoj strani," smatra Guardiola.

Najtužniji igrač u cijeloj priči je po svemu sudeći Javier Mascherano koji će sada biti osuđen na mrvice, zbog čega se sprema na novi odlazak. U Barcelonu je došao 2010. iz Liverpoola, a prije toga je igrao i za West Ham, Corinthians i River Plate. Prema pisanju španjolskih listova Argentinac je najbliži povratku na 'Otok'.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika