Objavljeno u Nacionalu br. 324, 2002-01-29

Autor: Igor Saračević

Video

Leteća vjeverica i priglupi sob spašavaju Ameriku

Rocky i Bullwinkle

Rocky je odvažna leteća vjeverica, a Bullwinkle je njegov priglupi, ali vjerni prijatelj sob. U prvoj polovici šezdesetih godina prošlog stoljeća, njih dvojica bili su junaci danas kultne animirane tv serije autora i producenta Jaya Warda, u kojoj su iz epizode u epizodu spašavali Ameriku (i svijet) od ‘aveti komunizma’ utjelovljene u vođi zvanom Neustrašivi Vođa te nesposobnim tajnim agentima Borisu Badenovu i Nataši Fatalnoj. Kroz luckaste zaplete u kojima su se Rocky i Bullwinkle borili protiv neprijatelja s one strane ‘željezne zavjese’, Ward je ostvarivao lucidnu satiru američkog načina života, i njegov inventivni, bockavi humor glavni je razlog dugovječne popularnosti tog serijala u SAD.
U visokobudžetnoj animirano-igranoj komediji ‘Rocky i Bullwinkle’, utemeljenoj na Wardovim crtićima, Neustrašivi Vođa, Boris i Nataša iz animiranog prelaze u stvarni svijet (glume ih Robert De Niro, Jason Alexander i Rene Russo), gdje Vođa započinje novi opaki plan: otkupljuje kabelske postaje širom SAD i ujedinjuje ih u mrežu ZLTV (Zbilja Loša Televizija), s ciljem da emitiranjem izuzetno loših emisija pretvori gledatelje u zombije i postigne da glasuju za njega na sljedećim predsjedničkim izborima! Namjere Neustrašivog Vođe mogu spriječiti samo Rocky i Bullwinkle…
‘Rocky i Bullwinkle’ produkcijski je najambiciozniji spoj animiranog i igranog filma još od ‘Rogera Rabbita’: raskošni budžet od 76 milijuna dolara omogućio je besprijekornu iluziju međuigre dvojice naslovnih junaka i glumaca. Problem je filma, međutim, praktički isti kao i u slučaju prethodne adaptacije nekog serijala Jaya Warda, komedije ‘Dudley je zakon’ s Brendanom Fraserom: zaigranu ludost izvornika, gdje su zapleti trajali po 5-6 minuta, doista nije lako razraditi i održavati u formi od 90-ak minuta. U ‘Rockyju i Bullwinkleu’ dosta je praznog hoda u dijelovima s negativcima, a i brojne ‘insajderske’ holivudske dosjetke vjerojatno neće biti osobito zabavne širem krugu publike.
Ipak, u najboljim trenucima filma scenarist Kenneth Lonergan i redatelj Des McAnuff vrlo uspješno repliciraju Wardov otkačeni smisao za humor. Dijelovi u kojima se pojavljuju naslovni junaci i agentica Simpatična u pravilu sadrže vrlo inventivnu zafrkanciju, poput sjajnog gega o sličnosti današnjih američkih gradova, zbog čega Bullwinkle misli da stalno prolaze istim mjestom ili neizbježne scene u sudnici s neodoljivo tupavim Bullwinkleovim odvjetničkim ‘bravurama’. Takvih zgodnih scena u ima sasvim dovoljno za sat i pol ugodne razonode, pa ‘Rocky i Bullwinkle’ zaslužuju da im date šansu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika