Objavljeno u Nacionalu br. 324, 2002-01-29

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Ivica Blažičko u svijetu muška

Vijesti dana

Vijesti dana

Petak, CCN, 19.00

kaktus

HRT-ove vijesti i zapisnici s raznih sjednica (“Hrvatska danas”, dnevno u 16,45 h) nisu obuhvatile baš sve u vezi otkrivanja ubojice zagrebačkog homoseksualca, inače svodnika muških prostitutki. No zato su “Vijesti dana” zadrle do u svaki detalj posla koji je ubojica obavio za ubijenoga. Drago nam je da je i u policijske zapisnike prodrla jedna nova strana riječ (felacio), ali da nam se s televizije čita kako netko nekome to jest ili nije obavio upućuje na sumnju da “Vijesti dana” zapravo pojma nemaju o čemu govore i što one zapravo puše.
I Dnevnik se, za razliku od diskretne “Hrvatske danas”, toliko raspričao o usnim uslugama muškaraca muškarcima da je djecu trebalo slati u drugu sobu. Ajde neka, neka su bar jednom i bar u nečemu Vijesti dana i Dnevnik jedno drugom slični kao jaje jajetu, kokošje jaje.

Cafe cinema

Petak, HRT 2, 22.29

kaktus

Filmskom kritičaru Deanu šoši svaka čast na suvisloj negativnoj ocjeni rvackog filma “Sami” koji je režirao kultni rvacki režser Lukas Nola. Cijenjeni gospodin šoša lijepo nam je dao do znanja da je film neprepričljivo glup i dosadan, jedan od onih za koje se može reći da je “lijepo snimljen i montiran”, što je kritičarska otvorenost vrijedna svake pažnje i priznanja u zemlji u kojoj je najnoviji kretenski film gorostasa Branka Schmidta masovno ocijenjen kao “bolji od njegovih dosadašnjih filmova”.
Za razliku od g. šoše, jedan drugi stalni suradnik emisije (serviser Davor šišmanović) marno je prionuo ljubiti stanovitog Ivandu (Branka) kojemu je braco Peterlić (Ante) iz ministarstva kulture dao velike novce da snimi film i seriju iz rvacke prošlosti. šišmanović je zatajio budžet filma i serije, jer dan ranije nije gledao emisiju (četvrtak, Odjeci dana, Prvi program, 23.05 h) u kojoj se priča (ako nisam opet sanjao) da je riječ o iznosu od 225 milijuna kuna. Budući da je Ivandin genij već davno poznata stvar, jedino novo i jedina vijest bio bi budžet njegova novog remek djela, ali čemu šišmanovića i HRT mučiti novinarstvom. Bilo bi to isto kao i Zrinka Ogrestu učiti civiliziranom i profesionalnom ponašanju. Režiser Ogresta je, prigodom premijere Nolina filma “Sami”, izvolio u kamere HRT-a izgovoriti, kao pravi Nolin kolega po kruhu i pravi profesionalac, da je to Nolin najslabiji film. Na svijetu ne postoje takvi režiseri koji će, u svečanim prigodama, s pozivnicom za premijeru, izjaviti za svojeg kolegu da mu se nije baš posrećilo, ali zato je tu naša zemlja i država Rvacka da svemu svijetu bude na diku.

Glamour cafe

Subota, 22.00

vijenac

Evo Nolinog kolege Ogreste i u ovoj emisiji, ponavlja svoju divnu izjavu da je Nola napravio loš film, ali joj dodaje i značajan uvod, također vrlo kulturan. Reče mali Ogresta, u ulozi dijagnostičara širih društvenih prilika i običaja, da smo svi mi licemjerni i da je žalosno kako nitko nema muda otvoreno reći Noli u facu, kao što je to on maloprije učinio, da mu je film loš. Hrvatska filmska kritika, nakon ovog nagovještaja promjene profesije, zaista se može radovati pojavi nove velike zvijezde na skučenom kritičarskom nebu. Zrinko Ogresta je taj kojeg se čekalo, a neuravnoteženost njegovih sirovih istupa može se samo tumačiti početnom nervozom. Čim HDZ pobijedi na izborima i klinac Zrinko postane ministar kulture, vidjet ćete kako je to zapravo jedan fin čovjek. HDZ više nikada ne će pobijediti na nacionalnim izborima, ali nema veze, važno je da se Ogresta zanosi vlastitom hrabrošću i inim rijetkim kvalitetama koje ga rese.

Nedjeljom u dva

Nedjelja, HRT 1, 14.00

kaktus

U prvih par sekundi, dok izgovara “dobar dan”, voditelj Aleksandar Stanković na sve nam mile načine želi dati do znanja koliko je njemu teško i kako mu se zapravo neda i kako on uopće ne želi, ali kad su gosti već tu i kad gledateljice i gledatelji umiru za njegovim lijepim i pametnim licem, on će popustiti i udovoljiti. On jedini zna koliko je to bolno. Spušta kapke, diže obrve, uzdiše kao da ima neku tajnu boljeticu (možda PMS i PTSP zajedno) i tek na kraju emisije saznajemo što mu je. Odbila ga je jedna gospođa. Triput joj je pisao i ništa. Molim vas, gospodine Tomac, ako imate ikakvog utjecaja na gđu Ingrid Antičević (koju sve češće pišu bez Marinović), recite joj da dođe u moju emisiju, zamolite ju. Tomac je jedva čekao da svoj stari nož zabije u neka nova novinarska prsa, pa je ovako otpovrnuo uvehlom Alexu: Ja sam joj rekao da se ne pojavljuje u javnosti. Kad je Tomac to izgovorio vidjelo se da je AS bijeson kao ris, pa nam je nadati se da nije vidio blok najava koji je minutu potom emitiran. U novoj “Latinici”, na temu pravda u Hrvata nastupaju Ingrid Antičević, Srećko Jurdana, Čedo Prodanović, Anto Nobilo, Vladimir Gredelj, bla-bla…
Sve sami muškarci koji joj nikad nisu pisali, jer pisati pisma – to se danas više ne radi.

Dnevnik

Nedjelja, HRT 1, 19.30

četiri kaktusa

Kad je počela ona uspavljujuća množina kratkih vijesti koje ne čitaju ni novinari ni voditeljica Brlek, gledatelju Starčeviću učinilo se da je nepoznati spiker pročitao da je Dalaj Lama duhovni vođa talibana. No kad je odmah iza toga pročitano da su nacisti postojali već 1914. godine, tj. da su “nacisti u Prvom i Drugom svjetskom ratu pobili oko 6 milijuna Židova”, e tada sam već bio sasvim siguran da spavam i sanjam gluposti. Nema te nepoznate uredničke velesile koja bi nepoznatom spikeru dala da pročita naciste u Prvom svjetskom ratu, budući da, kao što svi znamo, ove ljubazne gospode (nacista) tada još nije bilo na političkoj sceni. Na moju veliku žalost, na kraju emisije pojavila se Nensi Brlek osobno i ispričala se zbog anakronizma s Hitlerom, što možda znači da gledatelju Starčeviću nikako i nikada nije suđeno da zadrijema za vrijeme praćenja vrlo zanimljivog programa HRT-a. O Dalaj Lami nije rečeno ništa, sto posto samo zato da bi moju osjetljivu savjest i dalje mučili pitanjem spavam li ja to ili ne.
Od vijesti poslije kojih normalan čovjek ne može više znati sanja li ili je budan, lijepa je bila ona nedavna, u subotu, 5.siječnja o.g., kada su u Dnevniku čitali o zimskim nepogodama u Danskoj. Sve se tamo smrzlo, sve je led, a “brodolomci najviše posla imaju sjeverno od Aarhusa”, ali se na slici uz ovu predivno obrađenu agencijsku vijest vidio pramac ledolomca kako ide kroz led. Ledolomac-brodolomac, nema veze, možda sam ja stvarno spavao, jer Galićevi bagrovi (pripadnici bagre, jednina: bagrov, npr.: Mirko Galić je bagrov) koji rade vijesti još nisu stigli ispraviti ovu malu možebitnu zabunu. Zato je za svaku pohvalu brzina kojom se večeras reagiralo: u osmoj minuti vijest, a već u tridesetoj njeno poricanje i isprika. Sve bi to moglo štetiti vjerodostojnosti neke televizije, no srećom, HRT od toga ne mora strepiti. U 37-godišnju tradiciju ove ustanove ne uklapa se trud oko toga da joj se vjeruje i slične takve gluposti.
Jedan od najsjajnijih rezultata ove tradicije predočen nam je ponašanjem Ivice Blažička u utorak navečer, za vrijeme slaloma Ivice Kostelića u Schladmingu. Bivši urednik Sportskog programa HRT-a bio je edukacijski nezaboravan u obje svoje discipline: podcjenjivanju sporta i podcjenjivanju sportaša. Pod jedan navijao je da Ivičin konkurent, Amerikanac Bode Miller, sleti sa staze, a pod dva je učio Ivicu skijanju. Dušanović, Sušec i društvo uvijek uče i podučavaju, ali ovaj put je Blažičko postigao vrhunac u samo dvije minute, koliko je, otprilike, trajala Ivičina utrka. Poslušajmo:
“Ivica, nagni se naprijed, nagni se naprijed, pusti skiju, još malo raširi noge, fantastično, ahhh”. Iza toga, kad je Ivica došao privremeno prvi, nastupila je tišina, pa neartikulirani ispadi oduševljenog Blažička koji Ivičine konkurente oslovljava sa “dragi dečko” i, uopće, odaje se raznim gnjusobama koje bi ga istjerale sa svake tv. Budući da ne zna svoj posao, mali okrugli Blažičko je, logično, veliki Hrvat, pa za nekog skijaša iz Bleiburga kaže da je iz mjesta na kojem su ostali najbolji sinovi Hrvatske, što je lijepo čuti, a i istina je.
Ne zna se zašto su sportski reporteri televizije Lilića Pašalića toliko navalili na Ivicu Kostelića. Blažičkova svojta (kum) Goran Dijaković izjavio je, usred jednog svojeg prijenosa, da je Ivica najbolji gitarist među skijašima i najbolji skijaš među gitaristima. To da je Kostelić najbolji skijaš među skijašima vjerovatno je titula rezervirana samo za kolegu Blažička.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika