19.08.2011. / 09:10

Autor: Hina , Nacional.hr

FDA brzo odobrio lijek za melanom

Lijek je dobio zeleno svjetlo brže od mnogih drugih lijekova koje razmatra FDA, a zagovornici te vrste lijekova kažu kako je to dobar znak i za druge genetički zasnovane lijekove

IlustracijaIlustracijaAmerička Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novi lijek za liječenje uznapredovalog melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Lijek je dobio zeleno svjetlo brže od mnogih drugih lijekova koje razmatra FDA, a zagovornici te vrste lijekova kažu kako je to dobar znak i za druge genetički zasnovane lijekove koji se razvijaju, izvijestio je u četvrtak američki javni radio NPR.

Kada su rezultati studije za novi lijek objavljeni ranije ovoga ljeta u New England Journal of Medicine, stručnjaci su to nazvali prekretnicom za osobe s melanomom koji je metastazirao ili se ne može operirati. A to je većina slučajeva - osim kada se otkrije rano, melanom je uvijek smrtonosan.

Nova pilula, koju je razvio Roche Genentech i nazvao Zelboraf, neće izliječiti melanom, ali može zaustaviti rast raka mjesecima i očekuje se da će produljiti život pacijenta.

Način na koji djeluje je blokiranje mutacije gena koja potiče nekontrolirani rast stanica raka. Oko polovice pacijenata s melanomom ima tu mutaciju. FDA je također odobrila test koji identificira te pacijente.

Zelboraf nije jedini novi dodatak arsenalu lijekova protiv melanoma. Ranije ove godine, FDA je odobrila Yervoy, proizvođača Bristol-Myers Squibb, koji također produžuje preživljavanje bolesnika u uznapredovalom stadiju bolesti. Planira se zajedničko testiranje ta dva lijeka.

"Ovo je bila važna godina za bolesnike s kasnom fazom melanoma", izjavio je dr. Richard Pazdur, direktor ureda FDA za onkološke lijekove.

Prema Peteru Hirthu, izvršnom direktoru Plexxikona - tvrtke koja je pomogla Rocheu razviti lijek, Zelboraf je primjer genetski zasnovanog personaliziranog lijeka koji se može razviti brže od drugih lijekova. Molekula u Zelborafu otkrivena je 2005., a na tržištu se našla manje od šest godina kasnije.

Očekuje se da će šest mjeseci liječenja Zelborafom koštati oko 60.000 dolara. Pacijenti u SAD-u trebali bi novi lijek dobiti u roku od nekoliko tjedana.

Vezane vijesti

Američki FDA odobrio botoks za liječenje migrene

Američki FDA odobrio botoks za liječenje migrene

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je injekcije botoksa za prevenciju kroničnih migrena u odraslih osoba. U priopćenju objavljenom u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika