19.08.2011. / 12:22

Autor: Deutsche Welle

Grupni posjet Utoyi: Odlazak na mjesto zločina

Nešto manje od mjesec dana nakon terorističkog napada u kojem je život izgubilo 77 osoba, preživjeli i članovi obitelji žrtava usprkos strahu i traumi koja još uvijek traje ponovno odlaze na otok Utoyu.

Preživjeli i obitelji ubijenih posjetiti će UtoyuPreživjeli i obitelji ubijenih posjetiti će Utoyu20-godišnja Emelie je jedna od onih koji su uspjeli preživjeti masakar 22.07. Na mjesto zločina, na otok Utoyu željela se vratiti već neposredno nakon napada. Sada, gotovo mjesec dana kasnije i kada je zapravo i planiran ponovni posjet otoku u blizini Osla, kaže da ju je strah i da osjeća paniku."Iako bih htijela tamo otići, moram reći da što se više približava termin da me je sve više strah. Stanje kao u vakuumu u kojem sam živjela posljednja četiri tjedna, polako prolazi. Sada mi je zapravo još teže nego u prvim danima nakon atentata", kaže ova mlada žena koja je vidjela kako atentator Anders Behring Breivik ubija njezine prijatelje.

Posjeta je važna u procesu ozdravljenja

Četiri tjedna nakon napada, otok Utoya, bio je u potpunosti zatvoren. Od danas, 19.08. bi prva grupa preživjelih kao i članovi obitelji poginulih, trebali stići na mjesto zločina i ovdje se još jednom oprostiti od svojih najbližih. Sama Emelie bi otok na kojem je nekoć kako kaže, toliko uživala, trebala doći u subotu. Prema mišljenju psihologa Egila Bjorlowa, posjeta mjesta na kojem su doživjeli traumu, izuzetno je važna. „Kada će biti ovdje imat će osjećaj da su doista uspjeli, da su oni ti koji su pobijedili a ne sam počinitelj. Neki će možda osjetiti paniku, većina u svakom slučaju veliki strah, no usprkos tomu u procesu u kojem se nalaze, ovo će biti važan korak", tvrdi Bjorlow, šef norveškog Ureda za zdravlje. On će, kao i mnogi drugi stručnjaci, pratit preživjele i članove obitelji tijekom odlaska na otok.

Financijska pomoć

Vrijeme žalosti, bi ovog vikenda u Norveškoj trebalo biti završeno - ako se to tako uopće može reći. U nedjelju će u glavnom gradu ove zemlje, u Oslu, u Spektrum Areni biti održana nacionalna svečanost u spomen žrtvama. Na njoj bi kako je najavljeno trebala nastupati grupa a-ha kao i mnogi drugi norveški glazbenici a nazočit će i članovi norveške kraljevske obitelji kao i cijela vlada. Međutim, ovom svečanošću, tuga, žalost i stanje šoka u kojem se zapravo cijela zemlja još uvijek nalazi, zasigurno neće biti okončano. Kako kaže odvjetnik Terje Kodoed, koji zastupa 77 smrtno stradalih, „povratak u normalnost će potrajati, možda i tri do četiri godine". On i njegovih 22 pomagača se osim toga brinu i za financijsku pomoć članovima obitelji stradalih. „Do sada smo dobili oko tisuću molbi za pomoć. Dolaze nam ljudi koji jednostavno ne znaju kako dalje, kako će se pobrinuti za djecu jer je primjerice onaj tko je zarađivao za obitelj stradao. Imamo i nekolicinu trudnica, žena koje ne znaju kako će dalje otplaćivati kredite i hipoteke", kaže odvjetnica Mette Larssen.

Moglo je biti i mnogo gore

No, koliko se god činilo strašnim ovo što se dogodilo, u međuvremenu je poznato da je sve moglo biti još mnogo gore. Naime, kako navodi norveška policija, atentator Anders Behring Breivik pokušao je na seoskom imanju na kojem je živio napraviti još nekoliko eksplozivnih naprava. „Planirao je napraviti bombu težine od nekoliko tona. To nije toliko teško ako se zna da se tako nešto može napraviti od umjetnog gnojiva i eksplozivnog materijala", kaže stručnjak za eksplozivne naprave Per Nergaard.

Što se atentatora tiče, on bi danas (19.08.) trebao ponovno biti izveden pred istražnog suca u Oslu. Ovoga puta bi tema ispitivanja trebala biti u kojem se trenutku namjeravao predati policiji. Vlasti su naime u međuvremenu objavile protokole dvaju telefonskih razgovora između Breivika i policije tijekom kojih je on još za vrijeme napada na otoku Ütöya sam nazvao policiju i izjavio kako se želi predati. Ti su pozivi međutim bili prekinuti.

Autor: Tim Krohn / Željka Telišman

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika