19.08.2011. / 15:07

Autor: Hina

Čaša vina smanjuje rizike od Alzheimerove bolesti

Čaša ili dvije vina ili piva mogu smanjiti rizike razvoja Alzheimerove bolesti, utvrdili su američki istraživači.

Vino smanjuje rizik od Alzheimerove bolestiVino smanjuje rizik od Alzheimerove bolestiČaša ili dvije vina ili piva mogu smanjiti rizike razvoja Alzheimerove bolesti, utvrdili su američki istraživači.

Nakon što su proučili više od 140 istraživanja rađenih od 1977. godine, koja su obuhvaćala više od 365 tisuća ispitanika, znanstvenici s Medicinskog fakulteta sveučilišta Loyola u Chicagu utvrdili su da osobe koje umjereno konzumiraju alkohol imaju 23 posto manje izgleda razviti demenciju i druge kognitivne probleme.

Umjerenim konzumiranjem smatra se najviše dva pića za muškarca i jedno za ženu.

"Već je prihvaćeno da je čaša vina dobra za vaše srce i smanjuje rizike srčanih i kardiovaskularnih bolesti" kaže Edward Neafsey koji je radio na istraživanju.

Istraživanje pokazuje da se ista količina alkohola ima učinak i na funkcioniranje mozga a konzumiranje vina imalo je bolje rezultate od piva ili žestokih alkoholnih pića, objavljeno je u časopisu za neuropsihijatrijske bolesti i liječenje.

Istraživači upozoravaju da neumjereno konzumiranje od tri do pet pića dnevno povećava rizik razvoja demencije.

Teorije kojima se objašnjava pozitivni učinak alkohola su različite i kreću se od toga da alkohol poboljšava cirkulaciju u mozgu i time poboljšava metabolizam u mozgu do toga da mala količina alkohola ima pozitivni stres učinak na moždane stanice i jača ih te je tkivo zaštićenije i lakše se nosi s kasnijim težim stresom koji vodi u demenciju.

Autori studije poručuju da njihovo istraživanje ne predstavlja preporuku onima koji do sada nisu konzumirali alkohol da to započnu. Oni podsjećaju da tjelovježba, mentalne aktivnosti i mediteranska prehrana također mogu smanjiti rizike demencije.

Vezane vijesti

'Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda'

'Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda'

"Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda, a vina u Međimurju su sjajna" rekao je predsjednik Repulike Ivo Josipović u Štrigovi prilikom posjeta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika