19.08.2011. / 16:39

Autor: Hina

Istraživanje - majčine masti mogu štetiti razvoju embrija

Istraživanje na životinjama pokazuje da izlaganje oplođenog jajašca visokim razinama zasićenih masnih kiselina, koje se uobičajeno nalaze u jajnicima pretilih ženki i onih s dijabetesom, može naštetiti kasnijem razvoju embrija, prema istraživanju objavljenom ovog tjedna.

Žene bi trebale paziti na težinu i prije trudnoćeŽene bi trebale paziti na težinu i prije trudnoćeIstraživanje na životinjama pokazuje da izlaganje oplođenog jajašca visokim razinama zasićenih masnih kiselina, koje se uobičajeno nalaze u jajnicima pretilih ženki i onih s dijabetesom, može naštetiti kasnijem razvoju embrija, prema istraživanju objavljenom ovog tjedna.

Znanstvenici iz Belgije, Britanije i Španjolske utvrdili su da izlaganje embrija goveda visokim razinama masnih kiselina izaziva njegov sporiji razvoj, mutacije gena i izmijenjeni metabolizam - sve faktore koji pridonose njegovu ukupno slabijem razvoju.

Iako je istraživanje rađeno na kravljim embrijima istraživači kažu da bi rezultati mogli objasniti zašto žene koje pate od poremećaja poput pretilosti ili dijabetesa tipa 2 imaju problema da zatrudne i održe trudnoću.

Taj zaključak dodatno učvršćuje zdravstvene preporuke ženama da trebaju težiti zdravoj težini prije nego se odluče na majčinstvo.

Istraživači, naime, mogu u kravljim jajašcima izazvati poremećaje slične onima kod ljudi. Pretile osobe ili dijabetičari metaboliziraju veći postotak uskladištenih masti što povećava razinu masnih kiselina u ovarijima a koje pak, pokazala su ranija istraživanja, imaju toksično djelovanje na rast jajašca prije ovulacije.

U ovom istraživanju prvi smo puta mogli pratiti i preživjele embrije i pokazati negativni učinak masnih kiselina, kazao je Jo Leroy sa sveučilišta u Antwerpenu koji je vodio istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu PLoS One.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika