05.11.2002. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

JERUZALEM

HOMOSEKSUALAC U IZRAELSKOM PARLAMENTU

Uzi Even, 61-godišnji profesor telavivskog sveučilišta i bivši časnik izraelske vojske, prvi je homoseksualac koji je kao poslanik ušao u izraelski parlament. Iako je bilo nekih najava da bi poslanici krajnje desnice mogli onemogućiti njegovo polaganje zakletve, ta svečanost je prošla bez incidenta, te je on primljen u parlament kao poslanik lijeve stranke Meretz kao zamjena jednom dosadašnjem poslaniku, koji ide u mirovinu. Na licu mjesta su mu čestitali premijer Ariel Sharon i šefovi poslaničkih grupa, pa i onih desnih, koji su rekli da nemaju nikakvih primjedbi na njegov ulazak u parlament ako on neće to iskoristiti za propagiranje homoseksualnih tema.
Uzi Evan već je prije sedam godina bio u središtu pozornosti, kada je zbog njegove homoseksualnosti u vojsci nastao skandal. Vojska ga je izbacila nakon što je otkriveno da je homoseksualac, a on se obratio sudu tvrdeći da su mu prekršena ljudska prava. Zbog tog njegovog slučaja ondašnji izraelski premijer Yitzhak Rabin promijenio je pravilnik izraelske vojske, pa je od tada dopušteno normalno služenje vojske i homoseksualcima.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika