Objavljeno u Nacionalu br. 321, 2002-01-08

Autor: Igor Saračević

Videodrom

'Can you dig it?' 'Ratnici podzemlja' stigli su na dvd!

'Ratnici podzemlja' Waltera Hilla jedan su od ključnih razloga zašto sam se 'navukao' na film

‘Ratnici podzemlja’ Waltera Hilla jedan su od ključnih razloga zašto sam se ‘navukao’ na film. Početkom osamdesetih, kada sam ga prvi put vidio, za premijernog prikazivanja u zagrebačkim kinima, Hillovo djelo dojmilo me se kao izuzetno ‘cool’ priča iz živopisnog svijeta njujorških uličnih bandi, i dosta poslije gledanja maštao sam kako bi bilo ‘super’ pripadati jednoj takvoj skupini. Pored te adolescentske impresioniranosti uzbudljivim zgodama glavnih protagonista, ‘Ratnici podzemlja’ bili su jedan od prvih filmova u kojima sam počeo primjećivati postojanje autorske ličnosti koja rukovodi zbivanjima ispred kamere. Ta moja zapažanja u to doba nisu bila bog-zna-kako suvisla, no u svakom slučaju bilo mi je jasno da takav film ne može snimiti bilo tko, i znao sam da je Walter Hill ime koje moram upamtiti.
‘Ratnike’ sam posljednji put gledao prije više od deset godina, u doba njihove televizijske premijere, i zato me je jako obradovalo pojavljivanje filma na DVD-u, prilika da ga nakon dugo vremena vidim u prvorazrednom izdanju. Međutim… ponovni susret nije me ispunio velikim oduševljenjem, dapače – s velikim žaljenjem moram reći da je zub vremena dosta nagrizao Hillovo djelo.
Polazna premisa filma još uvijek je briljantna: osmorica pripadnika ‘Ratnika’, ulične bande s njujorškog Coney Islanda, s potpuno suprotnog kraja grada pokušavaju se vratiti na svoj teritorij, a progone ih doslovno svi ostali gradski huligani, uvjereni kako su ‘Ratnici’ ubili Cyrusa, šefa velike crnačke bande ‘Riffs’. Hillova izvedba, međutim, iz današnje perspektive doima se frustrirajuće neujednačenom.
Glavni problem filma su mahom bezlične glumačke interpretacije, koje podosta umrtvljuju cjelinu. Hillova je ideja možda i bila da glumci podglumljuju, ali problem je što je njegova režija dijaloških situacija pomalo ukočena, tako da nedostatak pravih talenata u ansamblu prečesto dolazi do izražaja.
S druge strane, vrline ‘Ratnika podzemlja’ i danas su impresivne – od majstorski orkestriranih akcijskih sekvencija do Hillova osjećaja za ikonografiju. S obzirom na neujednačenost cjeline, zapravo je zadivljujuće koliko u filmu ima nezaboravnih momenata – kako sekvencija, tako i replika (Cyrusovo ‘Can you dig it?’ i Lutherovo ‘Warriors, come on to pla-ay’ zaslužuju mjesta u svakoj antologiji velikih filmskih trenutaka). Zbog tih će mi trenutaka ‘Ratnici podzemlja’ ostati zauvijek dragi, bez obzira na sve rezerve prema cjelini koje mi je otkrilo novo gledanje.
U tipičnom ‘Paramountovu’ stilu, DVD-izdanje ‘Ratnika podzemlja’ je spartansko: dakle, jedini prilog koji se na disku nalazi je izvrsni foršpan. Šteta. A zagonetka za sebe je odluka domaćeg distributera da se odrekne dobro poznatog domaćeg naslova ‘Ratnici podzemlja’ i ostavi samo izvorni engleski naslov.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika