20.08.2011. / 17:41

Autor: Hina

MINGORP: zakonom uređeno obeštećenje radnika Salonita

MINGORP je time reagirao na prosvjed članova društva “Žrtve azbesta" iz Ploča koji zahtijevaju izmjenu Zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Salonit d.d. u stečaju Vranjic.

ArhivaArhivaZakonom o obeštećenju radnika trgovačkog društva "Salonit d.d." u stečaju Vranjic uređeno je obeštećenje radnika tog društva koje je nastupilo zbog potpune zabrane stavljanja u promet i korištenja azbestnih vlakana kao i proizvoda koji sadrže azbestna vlakna, a koja je nastupila 14. veljače 2006. donošenjem liste opasnih otrova, priopćeno je danas iz Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) .

"Uslijed te zabrane, 170 radnika Salonita ostalo je bez radnih mjesta te su na odgovarajući način spomenutim Zakonom obeštećeni po uzoru na europska rješenja", navodi se u priopćenju.

MINGORP napominje kako istim Zakonom nisu mogli biti obuhvaćeni radnici Plobesta Ploče (prije Azbest Ploče) obzirom da navedeno društvo nije poslovalo u veljači 2006., kada je nastupila potpuna zabrana korištenja azbesta, odnosno uslijed te zabrane nisu ostali bez radnih mjesta. Naime, u Plobestu je stečajni postupak okončan još 2002., podsjeća ministarstvo.

"Svi radnici koji su radili u azbestnoj industriji, pa tako i radnici Plobesta, obuhvaćeni su paketom zakona iz 2007. kojima je omogućeno ostvarivanje obeštećenja zbog bolesti uzrokovane azbestom, odgovarajuća posebna zdravstvena zaštita i ostvarivanje starosne mirovine pod povoljnijim uvjetima", stoji u propćenju MINGORP-a

MINGORP je time reagirao na prosvjed članova društva “Žrtve azbesta" iz Ploča koji zahtijevaju izmjenu Zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Salonit d.d. u stečaju Vranjic.

Vezane vijesti

Mladineova posla: USKOK ispituje zašto je iz Salonita umjesto azbesta izvlačen...

Mladineova posla: USKOK ispituje zašto je iz Salonita umjesto azbesta izvlačen novac

Bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo dane broji u Remetincu, a USKOK i policija iz dana u dan otkrivaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika