22.08.2011. / 11:23

Autor: Hina

Najstariji jedrenjak otkriven na Baltiku

Brod iz vremena prije Vikinga, iz 750. godine i opremljen kobilicom, uvjerio je estonske arheologe da su otkrili jedan od prvih jedrenjaka korištenih na Baltiku.

Vikinški brod (Foto: Wikipedia)Vikinški brod (Foto: Wikipedia)Brod iz vremena prije Vikinga, iz 750. godine i opremljen kobilicom, uvjerio je estonske arheologe da su otkrili jedan od prvih jedrenjaka korištenih na Baltiku.

Pronađen nedavno na estonskom otoku Saaremaa, brod dug 17 metara poslužio je kao grobnica za 35 ratnika. Opremljen je kobilicom broda koja daje protutežu snazi vjetra u jedrima.

"Na ovaj način imamo dokaz da je imao jedra", izjavio je profesor Juri Peets, šef arheološke ekipe koja istražuje nekropolu otkrivenu prošle godine u selu Salme na otoku.

"Naš brod datira iz 750. godine naše ere. To je sigurno najstariji jedrenjak otkriven u području Baltika", kazao je Peets lokalnim medijima.

Budući da su arheolozi pronašli slomljene i otkrhnute kosti, muškarci pokopani na brodu bez sumnje su bili ratnici poginuli u borbi. Ležali su u središnjem dijelu plovila, u nekoliko slojeva, pokriveni svojim štitovima.

Vezane vijesti

Besplatan gradski prijevoz u Tallinnu

Besplatan gradski prijevoz u Tallinnu

Gradonačelnik estonske prijestolnice Tallinna objavio je da će od sljedeće godine svim građanima ponuditi besplatan prijevoz gradskom autobusnom i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika