22.08.2011. / 13:36

Autor: Nacional.hr

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije: Mostar je stara srpska zemlja

"Mi smo ovdje svoji na svome i to je ono što daje prednost. Ovo je stara srpska zemlja u kojoj žive Bošnjaci muslimani, Hrvati katolici i u kojoj može živjeti tko god želi i u kojoj ima mjesta za sve", rekao je vladika Grigorije

Vladika Grigorije (Foto: EPC)Vladika Grigorije (Foto: EPC)Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije u razgovoru za RTRS iznio je zanimljivo viđenje stanja u BiH. On je naime rekao kako Srbi imaju sasvem legitimne ambicije za život u Mostaru jer je to zapravo "stara srpska zemlja".

Istaknuo je kako mnogi nisu vjerovali da će se sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke vratiti u Mostar, no ono je vraćeno što je pokazalo kako se Srbi ne odriču Mostara.

"Mi smo ovdje svoji na svome i to je ono što daje prednost. Ovo je stara srpska zemlja u kojoj žive Bošnjaci muslimani, Hrvati katolici i u kojoj može živjeti tko god želi i u kojoj ima mjesta za sve", rekao je vladika Grigorije.

Zanimljiva je bila njegova konstatacija o povijesnom putu Srba. Rekao je kako povijesno gledano postoji "tendencija da se Srbi odgurnu s Mediterana". Potom je dodao kako se to može vidjeti i danas jer se na Srbe u Crnoj Gori "vrši stravičan pritisak", a tijekom devedesetih "protjerivani su i ubijani u Dalmaciji i Hercegovini".

Na kraju se pak osvrnuo na aktualno stanje u BiH rekavši kako su u Sarajevu Srbi i Hrvati marginalizirani, a borbu za poboljšanje njihovog položaja trebala bi voditi "intelektualna elita na kulturan način".

Vezane vijesti

Mostar: Pucano na zgradu novootvorene Gradske vijećnice

Mostar: Pucano na zgradu novootvorene Gradske vijećnice

Nepoznate osobe pucale su u ponedjeljak navečer iz pištolja na zgradu Gradske vijećnice u Mostaru čiju su jučerašnju ceremoniju otvaranja bojkotirali… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 22.08.11. 14:45

Povijest se ponavlja.


registracija
28/4/10

Zvonko, 22.08.11. 14:46

Zaboravio si Grigorije častivi, spomenuti, kako vas je izginulo par milijuna do sad, oslobađajući tzv."stare srpske zemlje" od svih nesrba!

Zemun je Hrvatska!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 22.08.11. 15:10

nasmija me sami naslov


registracija
5/3/10

starimudrac, 22.08.11. 15:21

boga ti, vladika, onda je i savezna država Kolorado vaša. ono, nije američka već vaša. po onoj pjesmi--"hajd u Kolo Rado, hajd u kolo dušo, hajd u kolo bela rado....itd, itd.. vladika, jesi prolupo.


registracija
16/6/10

nosonja, 22.08.11. 15:26

starimudrac,@ ha,ha,ha...odlično!


registracija
20/6/11

etna47, 22.08.11. 15:59

Što reći SRBI dok ZINU ONI LAŽU jer istina je za njih nepoznanica.


registracija
15/11/06

rimaz, 22.08.11. 17:14

Jedini komentar bi bio Ha,ha,ha... bez znaka čuđen ja.


registracija
3/12/10

Yoda, 22.08.11. 17:49

Vidi lika, kao da su ga djeca pravila za ručni rad, a onda otišla na veliki odmor i zaboravila na njega... E moj vladika, svi znamo kako ste i kada stigli preko Drine i Save... Jbt, jest lik smiješan, ha, ha, ha...


registracija
12/12/10

Klarens, 22.08.11. 18:06

Sitnozubci moji
..............................
To nije ni najmanje
..............................
Smijeshno
.............................
To je samo znak
................................
Da je bolest
................................
NEIZLJECHIVA !!!
..................................
Isto kao i
.................................
SIFILIS


registracija
12/1/11

bozhidar, 22.08.11. 18:16

neki srbi jos uvijek zive u 14nom st; t.j. u doba kad su srbi macem stvarali [i izgleda ostvarili] dusanovo carstvo.

a perzijanci, grci, rimljani, turci, assyrci, egipchani, talijani, et al su oruzanom silom pokoravale susjedne narode i s time se jednoc ponosili, ali ne vise.

srbi se jos uvijek ponose sa svim svojim osvajackim ratovima; te i danas zovu svoje vlastite gospodare i gospodare obradivog zemljista, gajeva, rijeka, suma, voda, itd rata/mira, "svetim".

ja neznam da li jos koji narod zove svoje tirane/nasilnike/nepravednike, "svetim".

pa ni amerikanci nemaju sv. lincolna, sv washingtona, i drugih svetaca [sto je bilo za ocekivanje, jer su i ovi naduti bahatosti/svetosti do ovece mjere; ali ne mozda koliko srbi] a srbi imaju sv savu, sv dusana silnog, sv stefana, sv ovog i onog vec od ?7mog st, kad su srbi obitavali cak i karlovac, skopje, tiranu, mostar, zadar, dubrovnik, solun, itd.

dakle, srpska znanost/crkva i dalje uce svoju nevinu djecu da srb nije vodila osvajacke ratove od 13nog st do 20tog-- jer su srbi samo branili, je li.

zna se, po srbima, da samo postoji srpska istina, pravda, nauk, itd; da su samo srbi plemeniti/pravicni/iskreni, a susjedi genocidni, nepravedni, barbari ili cak kradu od srba srpski jezik.

i mrze srbe samo zato sto su srbi, a ne zato sto srpska 'znanonost' uci svoju djecu izmisljotine; te ih kasnije ganja u ratovanja, klanja, mrznju, bezumnost, kmetsvo, itd.

i kad ovaj "vladika" [citaj gospodar] kaze da je mostar srpski, on u stvari kaze maloj djeci: mostar pripada srbiji, koja kao nebeska zemlja, dozvolila bi i cak hrvatima i bosnjacima da zive u njoj. hvala


registracija
27/8/09

Lujo1, 22.08.11. 19:00

Svemu je kriv časni general Gotovina zapovijedivši nam da propustimo taj četnić*i šljam.
A krivi smo i mi kaj smo ga poslušali!
Sljedeći put nebu tak i vše nebu bilo ovakvih idiota poput ovoga na sliki!


registracija
31/5/09

tvrtko3, 22.08.11. 20:20

Banja Luka je stara hrvtaska zemlja, Posavina je stara hrvatska zemlja........


registracija
9/3/11

ajme3meni, 22.08.11. 21:48

Mogli bi i Turci svojatati Srbiju koja se pod njihovom čizmon nalazila skoro 5 stoljeća. Pored Turaka pravo na sprsku zemlju ima pravne sljednice Habsburške monarhije jer je monarhija Požarevačkim ugovorom sa Osmalijskim carstvom dobila sjeverni dio Srbije. Danas bi i Hrvatska također trebala tražiti povrat komada hrvatske zemlje, džep Šabac-Beograd-Petrovaradin koji je do 45. bio hrvatski. Srpskom narodu za vrijeme bijega pred naletom Turaka pruženo je gostoprimstvo koje pojedinci dan-danas zlorabe tvrdnjom da je to"srpska zemlja". Dokle?


registracija
10/7/09

Anemona, 22.08.11. 23:06

Do kada vise.....


registracija
18/9/10

Brobi, 22.08.11. 23:19

Nije problem u vladiki, on i njegova braca znaju sata hoce i od toga ne odustaju. Problem je u Josipovicu i njegovim savjetnicima. Pokusavaju se na silu pomiriti sa nekim kome do mira nije stalo. Ili neznaju ili su kukavicje jaje u nasoj zemlji.


registracija
30/9/09

davor12345, 22.08.11. 23:33

Srbin i Inglez to isto!


registracija
30/9/09

davor12345, 22.08.11. 23:37

Ma nisu Velikosrbi odustali od Velike Srbije! I dok je bilo Austrugarske oni su planirali Veliku Srbiju a planiraju je i danas!


registracija
1/4/07

ulomax, 23.08.11. 06:38

ma i vladika moze biti kreten,samo sto njegov kretenluk mobilizira puno malih srpskih kretena i eto sranja ponovo.Zato vladiki tokmak u celo i mir.


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 23.08.11. 11:19

Kako bilo da bilo, Srbi su Hrvatima ne samo susjedi koji imaju vrlo slican jezik i s kojima su Hrvati mirno zivjeli nakon 2.svj. rata, nago su narod koji nam je teritorijalno, ''kulturno'' i ''duhovno'' puno blizi nego svi ti moguci Europljani kojima se toliko ''zelimo'' pribliziti. Hrvati i Srbi jednostavno ne mogu jedne druge ignorirati i nikad se nista nasiljem rijesiti nece, to je jednostavno nemoguce, zar ne?
Znaci sto onda? Ponovo u nekakvu zajednicu, tesko da je moguce nakon svih grozota sto smo se dobro potrudili ciniti jedni drugima, ali nasilje isto tako ne prolazi, sto znaci da je unutarnja, nazovimo to duhovna promjena i zreliji stav postalo neophodnost. Zasigurno ispravan pravac je neutraliziranje i ''eliminacija'' otrova koji sve gusi i unistava a zove se nacionalizam, zar ne?


registracija
20/8/10

McCoy, 23.08.11. 11:27

E, pa jel' na vas jadnike treba da se ugleda ostatak Balkana? Citajuci komentare, ne moze se sastaviti jedna prosto prosirena recenica koja bi imala nekog smisla - samo generalizacija, podcenjivanje i pljuvanje. Vladika je pokusao da se bavi politikom, neuspesno verovatno i mislim da ce se dugo skrivati od ociju javnosti posle ovakve izjave. Ali to je vecini hrvatskih gradjana dalo municije u topove, pa juris u pljuvacinu. Po logici nekih komentatora ovde trebalo bi Istru dati Italijanaima - ionako nikad nije bila Hrvatska a ostatak Austriji i Madjarskoj. E jadnici...


registracija
9/3/11

ajme3meni, 23.08.11. 16:18

McCoy,
je li vam poznat memorandum SANU iz 1986., u kojem se navodi da granice Srbije nisu u skladu s etničkim sastavom, te da se shodno tome trebaju prekrajati.Ne treba spominjati da je taj dokument imao podršku Srpske pravoslavne crkve.Memorandum je imao dalekosežne posljedice za nacionalistički pokret u Srbiji pod okriljem Komunističke partije Srbije i na Miloševiča, koji je to i pokušao provesti u djelo.. Ideja o velikoj Srbiji je bila i uzrok ratova na prostoru bivših jugo republika.
Pa kad jedan vladika, član Srpske pravoslavne crkve to kaže, nije isto kao kad kažemo vi ili ja.
I na kraju zašto se nebi sprdali sa vladikinim nebuloznom izjavom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika