Objavljeno u Nacionalu br. 332, 2002-03-26

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Prstom i Tarikom za sada bez rezultata

Latinica: Mafija

Latinica: Mafija

Utorak, HRT 2, 13.10

četiri vijenca

U središtu Splita neki je fini gospodin, prezimenom Parčina, došao do finog poslovnog prostora na fin način, pa je stoga bilo normalno da se to posnimi. Snimljen je lokal (bivši restoran), njegovi bivši zakupci, liberalni gradonačelnik i njegov još liberalniji suradnik i stranački prijatelj.. Latinova novinarka završava prilog pričom o tome što je bilo poslije. Kad se kamera HTV-a prošetala Marmontovom ulicom, kaže ona, počele su političke intervencije da se prilog ne emitira, a kad je i to zatajilo, sam glavni junak pokušao se dočepati uredništva Latinice.
Kad je finom gospodinu Parčini postalo jasno da će njegova fina poslovna politika biti grubo emitirana u Latinici s tako finom temom (mafija), on se fino zaletio do zgrade HRT-a i pokušao fizički doprijeti do g. Latina i gđice Latinice, ali je savladao samo prvu prepreku (ulaz u zemljište). Gospodin Parčina zapeo je na ulazu u zgradu (na tzv. mramornoj porti), mjestu na kojem je svojedobno zaustavljen navodni atentator na Mirka Galića. Splitski gradonačelnik, kao osoba najodgovornija za hudu sudbinu zakupaca gradskih poslovnih prostora, oglasio se priopćenjem u Dnevniku, nečim kao demanti, nekakvim negiranjem mita i korupcije na lokalitetu Marmontova. Ovaj najnoviji programski potez Jasne Ulage Galić i njenih top urednika (Kristić-Matković-Dražić), koji se zove davanje podrške svima koji se žele fizički obračunavati s HRT-ovim najboljim novinarkama, novinarima i urednicima, vodi nas u budućnost u kojoj će Latinica, kao jedina relevantna emisija HRT-a, biti tetošena kao što je bila u prošlosti i kao što je danas. Da, priopćenje gradonačelnika škarića nije trebalo objaviti. Valjda je to jasno, jer imamo za te stvari hiperrealističnu seriju “Novo doba” i njene nove još nesnimljene nastavke.

Vijesti dana

Četvrtak, CCN, 19.00

vijenac

Splitski nogometaš Aljoša Asanović posjekao na svojoj lijepoj parceli, dijelu zaštićenog Marjana, tridesetak čempresa i, uvjerljiv kao Mesić kad smiruje štediše Riječke banke, čudi se onima koji se njemu čude. Mislio je da smije na svojem zemljištu raditi što hoće, ali su mu inspektori objasnili da nepoznavanje propisa nikoga ne izuzima od odgovornosti. Naravno da je Ulaga Dnevnik ulagao o incidentu, tj. za danas ga nije stigao obraditi, a sutra jest. Sve u svemu, koliko se nogometaše obožava u našoj tzv. javnosti i kod pomahnitalog Roberta Knjaza, dobro je Marjan prošao, za sada.

Dnevnik

Četvrtak, HRT 1, 19.30

kaktus

Siroti Dnevnik nije to zaslužio. Nova programska šefica Jasna Ulaga Valić maskirana kao dijete cvijeća, Pocahontas hipi, košulja s velikim cvjetnim uzorcima, izlaže nešto nešto o svom viđenju Televizije, što je neprepričljivo koliko i njen večerašnji outfit (engl. izgled). Pogodili ste, najbolja reakcija na nebulozne uvodne proklamacije je praviti se Englez.

Glamour cafe

Petak, HRT 1, 22.00

kaktus

Novi Ulagin urednik Zabavnog programa je Damir Matković, dosadan predavač na novinarskom smjeru Fakulteta političkih znanosti, što je kvalifikacija koju dugujem slučajnom poznanstvu s njegovim studentima. Prokleti studenti uvijek su protiv profesora. Isti prokletnici moraju slušati profesorove diskvalifikacije Svilanove emisije koja, izgleda, teoretičara televizije, rečenog Matkovića, toliko iritira da je naziva smećem i koristi svaku priliku da joj bude tv kritičar. Budući da je moja (vidi sliku) žarka želja da jednom budem profesor na FPZ, odmah se, svojim skromnim silama, pridružujem tankoćutnosti pedagoških napora jednog profesora koji svoje studente ne podučava samo tv kao takvoj, nego ih uči traču, što odvratnijem to boljem.
Budući da sam (ja, vidi mene na slici) potrošio zalihu trača, moram izvijestiti o konkretnom. Svilanov neki suradnik bio je u Solunu na festivalu dokumentarnog filma, odakle se vratio zovući ovaj grad imenom sestre Aleksandra Makedonskog (Thessaloniki, vidi enciklopediju). G. suradnik Juvančić govorio je Tesaloniki pa Tesaloniki, zatim Tesalonikiju pa Tesalonikiju. U njegovu Tesaloničkom frontu nije bilo jedne pukotine, pa molimo Sinišu Svilana i njegove redaktore da nas upozore: ako je novim hrvatskim pravopisom Solun zabranjen, i mi ćemo, kao Grci i bistri vitez Juvančić, govoriti “tesaloniki”. Najgore je kad ispadneš neobaviješten.

Nedjeljom u dva

Nedjelja, HRT 1, 14.00

četiri kaktusa

Prekaljena voditeljska pudlica Aleksandar Stanković, hobi: boksač, jurnula je na Ivića Pašalića već prvim pitanjem: jeste li peti ortak. Pa drugim: jeste li upropastili “Slobodnu Dalmaciju”? šala mala. Hrabar kao one tri scenarističke mone (pisci katastrofalne serije “Novo doba”) koje u današnjem Splitu vide predivan dnevni list i njegova glavnog urednika izabranog glasovima novinara (?!), naš je voditelj gosta napadao za bivše uređivanje novina i tv, kao da je cijenjeni Pašo danas izbačen iz sedla. Najuspješniji trenutak ove komedije bilo je Pašalićevo nabrajanje hrvatskih prirodnih bogatstava koje je počelo pučkoškolskim riječima “more i obala”, kao temeljem jednog ozbiljnog programa. Vidio je čovjek s kim će nastupati (Anita Malenica, Dražen Klarić plus AS), pa se na odgovarajući način pripremio.

Milijunaš

Nedjelja, HRT 1, 20.06

vijenac

Gospodin Goluža (Lazo, vrhovni urednik ovog uvezenog kviza) nije se u prvom “Milijunašu” baš odviše iskazao. Dopustio je da voditelj (glumac Tarik Filipović) tri put, istom finom balkanskom sintagmom, komentira kromosome prvog natjecatelja. Prvo pa muško, prvo pa muško i prvo pa muško. Kad se trostruko lansiranje tradicionalne šljivovične gordosti ponovi u svega tri minute, naravno da ima mjesta sumnji u dobre namjere HRT-a prema možebitnom milijunašu. Sve što se često ponavlja može dobiti smisao suprotan izrečenom, pa bih ja (vidi sliku), da sam najbrži prst (tako se zove prva igra, he-he), ili da sam udruga za ravnopravnost žena, odmah po izlasku iz studija tužio prisavske ruralne Goebbelse za najmanje milijun kuna duševnih boli. Uostalom, pogledajte koliko li se bezobraznih puta ponavlja riječ “fin” u tekstiću “Latinica: mafija” (vidi gore, lijevo od glupe i suvišne slike), pa će vam biti jasno da treba biti bolji majstor kako bi se uspjelo u namjeri da “fin” ne dobije značenje “grub” i da “prvo pa muško” ne zvuči rakijski slaboumno. Jasno je da ni prepametni Ivan Starčević, ni premudri Lazo Goluža ni prelijepi Tarik Filipović nisu neki majstori, no pustimo sad sitnice.
Kad je g. “Prvo pa muško”, inače zaposleno u egipatskom veleposlanstvu u Zagrebu, počeo odgovarati, dogodile su se krupne stvari. Totalno je propala, kao privremeno neostvariva, zamisao da se napetost postiže odugovlačenjem s pravim odgovorom. I pobjedniku u prednatjecateljskoj igri (najbrži prst, svejedno koji, misle urednici) i voditelju zapovijeđena je metoda eliminacije. Na svako pitanje je firma (HRT) nudila četiri odgovora. Najbrži prst, poznat i kao Prvo pa muško, javno bi nabrajao tri mogućnosti (nije A, nije C, nije D) i odlučivao se za četvrtu. Kako on nije glumac (nego Prvo pa muško), odmah se vidjelo da zna pravi odgovor, ali da je fino čeljade koje sluša briljantnu riječ urednika i zavlači nas, dakle: dosadan je. A voditelj, a voditelj? Nažalost, sigurno je da on zna pravi odgovor, jer to je jedino što voditelj nedvojbeno mora znati (tzv. nužan uvjet), ali njegov težak zadatak (stvaranje napetosti, postizanje vrhunca njenog, klimaksa) bit će sto posto lakši jer voditelj je glumac je glumac je glumac. Scenarijem je predviđeno da se u trenutku kad voditelj treba reći je li odgovor točan ili nije u studiju ne čuje ni muha koja bi mogla dozujati iz štale, i da voditelj umjesto odgovora najavi reklamu. Tu bi trebali pucati živci svima, baš kao u pravom velikom kvizu. Tarik Filipović odličan je voditelj i odličan izbor za kviz “Milijunaš” (ugodan glas i pojava, decentan nastup, I love him), ali mu večeras, u presudnom trenutku, nije išlo, nije bio nadahnut da gostujućem Najbržem prstu pridruži svoj Najmekši jezik. Iako je riječ o pomagalima koja nikad ne zataje, Tarik je zakazao na svim pravim mjestima i bio nepogrešiv u antiklimaksiranju gđice Atmosfere, kao da mu se fućka za našu pohlepu za novcem i zluradost prema troje natjecatelja koji je javno priznaju. Svaki početak je težak, glasi pristojno opravdanje za sve, ali što reći za kviz koji ni jednom nije završio kako Bog zapovijeda? Da je svršetak teži od početka? Ne. Rezultat 0:3 je logičan, budući da je loše glumljena ravnodušnost made in T.F., dosta čudna nova tehnika za stimuliranje bilo čega i bilo koga. Za drugo izdanje partneri neka ostanu isti (Tarik i Atmosfera), mora im se jednom posrećiti, tim lakše što oni više nisu stranci jedno drugom.

Vezane vijesti

'Presudilo kopanje po slučaju Pukanić'

'Presudilo kopanje po slučaju Pukanić'

"Hrvatska, ovakva kakva je sada, ne bi smjela u Europu, ali joj se na neki način progledalo kroz prste. Ne bi smjela, ne samo što se tiče slobode… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika