23.08.2011. / 13:42

Autor: Hina

Libijski pobunjenici bore se pod zastavom kraljevstva

Libijski pobunjenici koji su zauzeli veći dio Tripolija slave svoju pobjedu mašući zastavama, ali ne zelenom libijskom zastavom iz ere režima Moamera Gadafija, nego crveno-crno-zelenom zastavom na kojoj je srebrenkasto-bijeli polumjesec i zvijezda.

Zastava pod kojom se bore pobunjeniciZastava pod kojom se bore pobunjeniciLibijski pobunjenici koji su zauzeli veći dio Tripolija slave svoju pobjedu mašući zastavama, ali ne zelenom libijskom zastavom iz ere režima Moamera Gadafija, nego crveno-crno-zelenom zastavom na kojoj je srebrenkasto-bijeli polumjesec i zvijezda.

Ta pobunjenička zastava je bila državna zastava Libije u njeno vrijeme kraljevstva od neovisnosti 1951. do 'zelene revolucije'. Prijelazno vijeće libijskih pobunjenika navodi na svojoj internetskoj stranici da tri pruge simboliziraju tri libijske pokrajine, ujedinjene nakon dobivanja neovisnosti 1951. godine: crveno za jugozapadnu pokrajinu Fezzan, crno za Cirenaiku na istoku, a zaleno za sjeverozapadnu Tripolitaniju. Crna pruga s polumjesecom i zvijezdom je osim toga i poveznica s oznakama kralja Idrisa I. (1890-1983, libijski kralj od 1951. do 1969.) odnosno zastavom Sanusija, sufističkog reda islamskih mistika, čiji je poglavar bio kralj Idris.

Nakon što je u vojnom puču pod vodstvom pukovnika Gadafija 1969. svrgnut kralj, nova je vlada isprva krenula panarapskim smijerom. U skladu s tim je kraljevska zastava zamijenjena zastavom u koju su bile inkorporirane i zastave Egipta i Sirije. Gadafijeva inicijativa pokrenuta 1972. za stvaranjem "federacije arapskih republika", neko je kratko vrijeme inaugurirala craveno-srebrno-crnu zastavu sa zlatnim orlom u središtu, ali se inicijativa brzo raspala.

1977. je Gadafi odlučio uvesti novu zastavu za Libiju, potpuno jednostavnu, zelenu, bez ikakvih simbola, grbova ili drugih amblema, što je tu libijsku zastavu činilo jedinstvenom na svijetu. Zelena boja s jedne je strane boja islama, a s druge strane poveznica s Gadafijevom "zelenom revolucijom", čija je ideološka načela Gadafi od 1975. objašnjavao u "zelenoj knjizi".

Za pobunjenike je prihvaćanje "kraljevske zastave" Libije danas znak za povratak iskonima neovisne libijske države prije početka Gadafijeva režima. "Libijska nacionalna zastava odražava povijest naše zemlje i njen jedinstven karakter", ističu pobunjenici na svojoj internetskoj stranici.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika