24.08.2011. / 07:23

Autor: Nacional.hr

9 načina da izravnate trbuh u samo tjedan dana

Izaberite voće koje je dobro za vaš trbuh. Bobičasto voće, grožđe i citrusno voće imaju skoro jednaku i nisku količinu fruktoze i glukoze, zbog čega su lakše probavljivi od voća sa više fruktoze poput krušaka, jabuka i dinja

IlustracijaIlustracijaManje soli u prehrani

Sol zadržava vodu u tijelu, pa ćete nakon slanog obroka patiti od nadutosti i imati višak vode u organizmu. Osim soli treba izbjegavati prerađenu hranu i začine koji imaju puno soli. Izbjegavajte i hranu za mikrovalnu pećnicu, umjesto toga odlučite se za voće, povrće ili krto meso.

Smanjite količinu ugljikohidrata

Za ravan trbuh treba izbjegavati prerađene ugljikohidrate poput tjestenine i peciva. Kada smanjite unos ugljikohidrata vaše tijelo iskorištava već nakupljene ugljikohidrate pod imenom glikogen, čime se eliminira i nakupljena tekućina.

Pripazite na složene ugljikohidrate

Složeni ugljikohidrati također mogu biti uzročnici nadutosti. Mnoge vrste škroba poput krumpira, kukuruza, tjestenine i pšenice uzrokuju nadutost i vjetrove dok se probavljaju. Riža ne uzrokuje nadutost pa se za ravan trbuh preporuča smeđa riža, prenosi Yahoo.

Pripazite na unos mliječnih proizvoda

Ako se nakon nekog mliječnog obroka osjećate naduto možda ste osjetljivi na laktozu. Ovo se događa osobama čije tijelo ne može probaviti šećer iz mlijeka, zbog čega dolazi do nadutosti, grčeva i proljeva. Ako imate ovakvih problema konzumirajte mliječne proizvode sa malo laktoze ili bez laktoze. Alternativa može biti sojino mlijeko, no i sa sojinim mlijekom treba biti oprezan jer neke osobe i zbog soje pate od nadutosti.

Izaberite odgovarajuće voće

Izaberite voće koje je dobro za vaš trbuh. Bobičasto voće, grožđe i citrusno voće imaju skoro jednaku i nisku količinu fruktoze i glukoze, zbog čega su lakše probavljivi od voća sa više fruktoze poput krušaka, jabuka i dinja.

Zamijenite začine

Začinjena hrana iritira želudac i potiče izlučivanje želučane kiseline. Ako se želite riješiti nadutosti izbacite iz prehrane tabasco, češnjak i slične jake začine. Umjesto ovoga odlučite se za začinsko bilje poput bosiljka ili ružmarina.

Izbjegavajte dijetnu hranu

Niskokalorična dijetna hrana koja je siromašna ugljikohidratima sadržim šećerne alkohole xylitol ili maltitol koji uzrokuju nadutost, vjetrove pa čak i proljev.

Smanjite unos alkohola

Od previše alkohola tijelo dehidrira i pošto nema dovoljno tekućine ne može se očistiti od toksina koji se zato nakupljaju u tijelu. Ovaj problem se najbolje rješava nadoknadom izgubljene tekućine za što se preporuča voda.

Bavite se nekom fizičkom aktivnosti

Svaki dan lagana fizička aktivnost smanjuje nadutost jer povećanjem broja otkucaja srca i ubrzavanjem disanja mišići u probavnom sustavu se stežu pa se sprečavaju vjetrovi i nadutost. Preporuča se lagana vožnja bicikla ili lagana šetnja nakon obroka.

Vezane vijesti

Riba dva puta tjedno u jelovniku

Riba dva puta tjedno u jelovniku

Svaka osoba morala bi dva puta tjedno jesti ribu, od čega bi jedan obrok morale činiti ribe poput srdela, skuša, pastrve ili lososa jer sadrže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika