23.08.2011. / 17:24

Autor: Hina

Umjesto Dickensa i Shakespearea: Je li "Facebook" obavezna lektira?

Svaki šesti mladi Britanac u mjesec dana ne pročita nijednu knjigu, a od Dickensa, Shakespearea i Keatsa mnogo su im zanimljiviji Facebook i Twitter, pokazala je anketa.

Mladima je interesantniji Facebook od knjigaMladima je interesantniji Facebook od knjigaSvaki šesti mladi Britanac u mjesec dana ne pročita nijednu knjigu, a od Dickensa, Shakespearea i Keatsa mnogo su im zanimljiviji Facebook i Twitter, pokazala je anketa.

Anketa koju je provela britanska Nacionalna zaklada za pismenost, a u kojoj je ispitano 18.141 dijete u dobi od osam do 17 godina, pokazala je i to da izvan obvezne školske lektire jednu knjigu na mjesec pročita manje od polovice mladih. Uz to, većini anketirane djece glavna je "lektira" sms, e-mail, Facebook i Twitter.

"Približimo li čitanje toj djeci i pomognemo li im da zavole čitanje promijenit ćemo im život i pružiti im nove mogućnosti i izazvati nove sklonosti", rekao je dikrektor Zaklade Jonathan Douglas.

Stariji učenici znatno češće od mlađih kažu da nisu pročitali nijednu knjigu u proteklih mjesec dana, pokazuju rezultati ankete.

"Bojimo se da bi ta djeca mogla pripadati skupini od jedne šestine odraslih čija je pismenost na razini pismenosti djece mlađe od jedanaest godina", upozorava Douglas.

Budući da ima pokazatelja po kojima je učestalost čitanja izravno povezana s uspjehom, "hitno je potreban" nov pristup poticanju mladih na čitanje, kažu iz Zaklade.

Na temelju rezultata ankete Zaklada ističe da je prijedlog britanskoga ministarstva obrazovanja po kojemu bi svi učenici u dobi od 11 godina morali pročitati 50 knjiga na godinu "golem izazov".

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika