Objavljeno u Nacionalu br. 333, 2002-04-02

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

La Ulagača opet uprljala ručice

Nakon sramote s ukidanjem Latinice, nova glavna urednica, gđa Jasna Ulaga Valić, priuštila si je i sramotnu smjenu svih u emisiji "Cafe Cinema", jer je u njoj kritiziran film njenog omiljenog suradnika Branka Schmidta, zvanog pipa Schmiedler

SPORT
Srijeda, HRT 1, 19.55
četiri kaktusa
O divljanju nasilnika koji su se došli tući na utakmicu i oko nje (Hrvatska – Slovenija, nogomet u Zagrebu) samo se priča žalosno i prežalosno na našoj tv. Donosi se i izjava glasnogovornice zg policije, o broju uništenih automobila, uhićenih i ozlijeđenih. Sve su to krokodilske suze naših dragih urednika koji su nakon 46 godina tv komunizma zaboravili da rade na televiziji. Osuđivati nasilje a ne dokumentirati ga uporabom kamere nije baš neki novinarski posao. A dok draga HRT ne proizvede tv vijest o huliganima, ne će biti ni pravog raspoloženja da se protiv izgrednika primijene najoštrije mjere, one koje će dovesti do toga da utakmice gledamo kao danas Englezi: neodijeljeni žicom, željezom i betonom od igrališta. Profesionalna nespremnost HRT-a posljednje je uporište hrvatskih huligana.

CAFE CINEMA
Petak, HRT 2, 23.35
četiri vijenca
Četiri vijenca idu na grob jedne bezazlene, pristojne i gledane emisije. Ovo je bilo njeno posljednje izdanje s urednicom/voditeljicom Zvjezdanom Bubnjar i njenim suradnicima, šmrc. Gospođicu i njene smijeniše tek tako, iz hira, jer novoj glavnoj urednici se tako htjelo. Budući da su izvršitelji njenog naloga (stanovita Jasmina Božinovska Živalj i još stanovitiji Branko©mit/Schmidt, režiser ovdašnji) obznanili da ne će mijenjati koncepciju emisije, ni njeno ime, čak ni scenografiju, jasno je da su mala Bubnjarica i njeni nedužne žrtve rečene Živalj i onog Schmidta/(c)mita o kojem govore njegovi filmovi. Vukovar se vraća kući, Božić u Beču, Srce nije u modi, Kraljica noći i slične grozote – sve je to prikazivano u kinima, a Cafe Cinema, kao mlada emisija imao je čast recenzirati Schmidtov najnoviji kretenski uradak zvan “Kraljica noći”. Schmidt/(c)mit/Schmiedler je sada postao urednik Filmskog programa na tv i, pametan kakav jest, odmah posmicao autore filmske emisije, tek toliko da se odmah može posumnjati u njega i njegovu ranjenu autorsku taštinu. Da je bar pričekao do ljetne stanke, pa na jesen ne obnovio suradničke ugovore, ali ne, to bi ipak bilo lukavo, a on je strastven čovjek i vodozemac, što se vidi iz svih njegovih filmova. U četvrtak ga postavilo, a već u ponedjeljak (prije tjedan dana) on i Živaljica, u vrhuncu opijenosti vlašću, ostavljaju masu otisaka svojih masnih prstiju na mjestu zločina, tj. šire trač da se u “Cafeu Cinema” pljuvalo po filmovima, što je besmislica, ali tko te pita kad si na vlasti, rezonira nova vlast.
(c)to je do sada ona učinila, tj. nova vlast, tj. Jasna Ulaga Galić i njeni ulagači? La Ulagača je najprije zabranila “Latinicu”, zatim je svoju staru i krajnje mizernu emisiju reprizirala u 20 sati na dan smrti uzoritog kardinala Kuharića, a onda je prošlog tjedna imenovala svoje nove urednike, među kojima uredničkim formatom i inteligencijom prednjače Nikola Kristić i rečeni Branko Schmidt, zvani Schmiedler, jer državna slavina za financiranje njegovih fenomenalno uspješnih filmova nikad ne presušuje. Između repriziranje sebe i imenovanja svojih klonova na urednička mjesta, naravno da je uvažena La Ulagača (što je utuživ nadimak) najavila kupnju novog namještaja s kojeg će konjuktivitični voditelji čitati njen Dnevnik, a i redizajnirat će se najave i međunajave, što je genijalno, jer kao ideja djeluje bolje od bilo kojeg sredstva za izazivanje mučnine i višesatnog povraćanja. U očekivanju redizajna, gđa Nova Vlast zabavila se uvođenjem spikera i spikerica koji pozdravljaju i čitaju u kameru, što se zadnji put radilo prije nekih dvadeset godina, pa se gđi usjeklo u nježno dječje pamćenje.
No nemojmo mi zaobilaziti velikog Kristića. Siroti Nikoletina, koji je ulogu jedinog prijatelja La Ulagače shvatio previše ozbiljno, imao je pameti da mi telefonira i požali mi se na moj vlastiti intervju u “Slobodnoj Dalmaciji”. Još uvijek razmišljam je li mi se to prisnilo ili je stvarno netko mene nazvao u genijalnoj namjeri da se meni požali na moje vlastite riječi. Navodno sam rekao nešto nedostojno o Njoj (da je sezonac). U svakom slučaju, Nikola Kristić je bistar momak i čovjek nedvojbeno duge uredničke karijere.
Schmiedler/(c)mit nije morao nikome telefonirati, sama objava da je on postao netko i nešto u vezi s filmom, pa makar samo i urednik Filmskog programa HRT, nacionalni je skandal, pravi udarac ostacima ostataka filmske kulture i umjetnosti u Hrvata. Nije trebalo dugo čekati da se vidi da su ovom novom javnom djelatniku javne televizije na srcu samo javni interesi. Sve koji su radili njegovu emisiju u kojoj je njegov film prošao loše, još dok emisija nije bila njegova, on je lijepo smijenio iste sekunde čim je emisija postala njegova. I tako ode vrijedna Zvjezdana Bubnjar, filmski kritičar i uzoriti ironičar Dean©oša, novinari Davor©išmanović, Boško Picula i ostali, a ostaše Jasmina B. Ž. i Branko Schm. Lijepo je rekao nadbiskup Bozanić da sretan Uskrs želi svima, a napose bolesnoj braći i sestrama.

VESLANJE: OXFORD – CAMBRIDGE
Subota, HRT 3, 15.05
četiri kaktusa
Stil je naših sportskih novinara da, kao pravi i najlošiji kibici, navijaju za rezultat. Nema veze što je utakmica tek počela ili što regata nije još završila, oni uvijek srljaju u prognoziranje rezultata i uvijek se događa da ih stvarnost demantira. Naravno da je tako bilo i ovog puta, jer to je zakon. Taman je moj uvaženi mlađi klubski drug iz HAVK “Mladost” (Jura Ozmec) okvalificirao osmerac Cambridgea kao “veslački potkovaniji Cambridge”, a veslački inferironiji Oxford izvolio je odmah, kao da je čuo Ozmeca, u posljednjih dvjesto metara preteći Kamboridžane i pobijediti. (c)tovani Ozmec prešutio je zašto je Oxford pobijedio, što je već teža povreda radne discipline, ali zamislite da onaj nevješti veslač poraženog Cambridgea, koji je ispao sa sjedalice i prouzročio poraz, jednog dana postane urednik Sportskog programa HRT-a. Jura bi se proveo kao “Cafe Cinema” pod Schmiedlerom, pa je zato bolje da nije ništa vidio. Njegovu stručnom oku sigurno nije promaklo da je zaveslaj veslača na broju četiri u osmercu Cambridgea iznenada postao puno kraći, a možda i je, tko će ga znati, nema veze, neka o stvarnosti izvještavaju u Eurosportu, a politički i sportski novinari HRT-a ionako više vole ideje od činjenica, stara je to ljubav. Ako Jura Ozmec ili bilo koji Mićo Dušanović kaže da je jedan čamac bolji, a onda se veslaču iz tog čamca dogodi početnički peh, onda je taj čamac bolji i gotovo. Bar je tako bilo nekad, kad je gledanje kapitalističkih televizija bilo krajnje nepreporučljivo već kao želja, a kao ostvarenje, što da vam pričam kad i sami znate: bilo je to tehnički nemoguće. I bila su to bolja i ljepša vremena, jer danas, zamislite samo, ima ljudi koji su utrku osmeraca gledali na Eurosportu iz samo jednog jedinog razloga: da im Jura Ozmec ne pokvari užitak.

NA©I I VA©I
Subota, HRT 1, 20.05
vijenac
Dok žene (i glumice: gđa Brekalo i gđa Majurec) doma pričaju kako su upoznale svoje muževe, pod njihovu priču ide slika mladog Jure (Vedran Mlikota) koji u nekoj birtiji upravo upoznaje ljubav svog života i krajnje glupo bulji, baš kao njegovi seniori nekad. Ova ušteda u vremenu, tako mala a tako draga gledateljima, svjedoči da pred sobom imamo zabavljače (scenariste) kojima osnove njihova posla nisu nepoznate. Glumice i glumci su odavno, od prve epizode, velika vrijednost ove serije, pa je, sve u svemu, početak “Naših i vaših” velika i dobra stvar, a ne samo znak da nema više onih, kako su se zvali, ona serija, nije važno. A i super je raspored: subotom “Naši i vaši”, nedjeljom “Obećana zemlja”, a ne kao nekad kad bismo morali prekidati gledanje divne HRT-ove serije, da bismo gledali Pervana i društvo.

MILIJUNA
Nedjelja, HRT 1, 20.05
dva vijenca
Tarik Filipović, vrag jedan, ovaj put je u potpunosti uspio: taman kad su svi, čak i gđa zubarka, pomislili da će reći točan odgovor, on je najavio reklamu. Ovim uspjehom, velikim za kviz, a malim za jednog glumca, “Milijunaš” je stao na jedine mu potrebne vlastite nožice i nema te antipatije koja bi ga mogla uništiti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika