Objavljeno u Nacionalu br. 334, 2002-04-09

Autor: Ilko Čulić

Glazbena kritika

Solidni albumi hrvatskih rappera dvije godine nakon ekspanzije hip hopa

Dvije godine nakon ekspanzije hip hopa

Elemental ne bi smio pogriješiti s "Tempom velegrada" jer se od ovog izdanja očekuje da razriješi sve dvojbe koje su prije dvije godine ostale iza nastupnog albuma "Moj, njegov i njen svijet"Elemental ne bi smio pogriješiti s "Tempom velegrada" jer se od ovog izdanja očekuje da razriješi sve dvojbe koje su prije dvije godine ostale iza nastupnog albuma "Moj, njegov i njen svijet"Elemental – “Tempo Velegrada / Demiurg” (Menart)
4,5,6 – “Prije ovako bilo nije” (Dancing Bear)

Frenetični komentari o domaćoj hip hop sceni pospremljeni su u arhive, rap vokali mahom su povučeni iz radijskih i televizijskih reklama, a tek uvedena hip hop kategorija na “Porinu” izbačena je zbog malog broja albuma objavljenih u prošloj godini. U ovakvim okolnostima nekolicina već afirmiranih rappera može se barem privremeno razmjestiti po rubovima pop ili rock mainstreama, ali zasad je prilično neizvjesno čemu se mogu nadati oni koji nisu odigrali značajnije uloge u preklanjskoj ekspanziji hrvatske hip hop glazbe. Na testiranje među prvima dolaze dubrovački trio 4,5,6 i zagrebački Elemental, s tim da se mladi gospari ipak nalaze u povoljnijoj poziciji jer je “Prije ovako bilo nije” debitantski album, pa eventualni neuspjeh može pasti u zaborav do njihovog sljedećeg studijskog projekta. Za razliku od njih, Elemental ne bi smio pogriješiti s “Tempom velegrada” jer se od ovog izdanja očekuje da razriješi sve dvojbe koje su prije dvije godine ostale iza nastupnog albuma “Moj, njegov i njen svijet”.
U pjesmi “Vidi me sad”, koja je na radio valovima posljednjih mjeseci najavljivala izlazak njihovog novog albuma, Mirela Priselac – Remi, Gordan Radočaj – Ink i Luka Tralić – Shot, krivnju za neuspjeh prvijenca pripisali su bivšem izdavaču “Kondorcommu”. Premda ova kuća nije gotovo ništa napravila u promociji Elementala, danas se može pretpostaviti da mu je time zapravo učinila uslugu. Kao što je The Beat Fleet, nakon neugodnog iskustva s kućom “Croatia Records” na početku karijere i dogovorenog prelaska u “Menart”, aktivirao sve raspoložive studijske potencijale za drugi album “Uskladimo toplomjere”, tako je i ekipa iz Elementala neusporedivo ozbiljnije pristupila snimanju “Tempa velegrada”. Osim spomenutih zasluga “Kondorcomma”, na slabašan odjek prethodnog albuma utjecala je i činjenica da su Shot, Ink i Remi nespretno zaokružili projekt, prije nego što su “uboli” barem jednu pjesmu koja bi se mogla upakirati zajedno s uličnim rimama tandema Tram 11. Kroz nešto više od 70 minuta novog materijala opet se otkriva nekoliko slabih točaka, no zato se u pjesmama “Znaš znanje”, “Vidi me sad”, “Rima-Ritam-Muzika 2”, “Tempo velegrada” i “Nema vremena” Elemental predstavlja kao najmuzikalniji domaći hip hop band, koji bez ikakvih problema može ugostiti renomirane jazz glazbenike, pa čak i zaploviti prema “Braziliani” u društvu Quarteta Sensitive. Dodatni adut nalazi se u vokalu Mirele Priselec, koja je u rapperskim dionicama više simpatična nego efektna, ali zato na svakom izletu u R&B, a ovdje ih je napravila nekoliko, zvuči daleko bolje nego cijela postava Divasica.
U R&B produkciji okušali su se i 4,5,6 i to s nedopustivo slabom pjesmom “Sebe mi daj”, no valjda će ostatak albuma “Prije ovako bilo nije” promijeniti sliku koju su Šime, Rasta i Snoop stvorili najavnim radijskim singlom. Pokriveni skladateljskim iskustvom sugrađanina Roberta Nappholza iz poznatijeg banda Fali V, oni su priredili nekoliko zanimljivih crossovera na tragu Beastie Boysa, dok su u tekstovima naznačili da bi vrlo brzo mogli postati dubrovačka inačica TBF-a. Punkerski žestoka “Prosječan građanin”, antiprohibicijska “Krimi priča” i lokalpatriotska “Dubrovačka rap publika” nisu skrojene samo po mjeri hip hop publike i ukoliko ih 4,5,6 uspiju pripremiti za reprezentativnu koncertnu izvedbu, kakvom se može pohvaliti Elemental, bit će ih jako teško zaobići kad dođe vrijeme za selekciju ovogodišnjih debitanata.

Belfast Food – “Melodije Irske i Kvarnera” (Dallas)

Treći album Belfast Fooda otvara dopadljivi instrumental “Bilbo’s Dream” odsviran u maniri Afro Celt Sound Systema, a nakon efektne kombinacije odigrane s Miletom iz Hladnog piva u pjesmi “Van iz grada” na trenutak se može povjerovati da je riječki sekstet napokon uspio uskladiti dugogodišnju fascinaciju irskom glazbom i vlastite ideje. Nažalost, takav dojam ostavlja samo početak albuma. U preostalih pedesetak minuta Belfast Food spušta se prema vrlo mizernom autorskom prosjeku, a dodatno opterećenje proizlazi iz nedostatka pravog frontmana. No, s ovakvim pjesmama ne bi puno dobili ni da su unajmili Mileta za cijeli album.

Electro Team – “Vision 5” (Tonika / Croatia Records)

Agonija Electro Teama počela je mnogo prije Vanninog odlaska, a nakon razdvajanja autorsko-producentskog para Boytronic – D’Knock nekadašnja dance atrakcija doista se pretvorila u zvučnu karikaturu. Ostavljeni Boytronic pokušao je iskoristiti infrastrukturu “Tonike”, potom je još jedanput promijenio pjevačicu, ali ET u novom izdanju teško može proći i kao support za Coloniju. U 10 pjesama i 5 dodatnih remixeva na albumu “Vision 5” nema materijala čak ni za uveseljavanje posjetitelja provincijskih diskoteka, pa se već sada može naslutiti da “lepa Lana” neće ostati u timu dulje od Andreje Čubrić.

Sikter – “Queen Of The Disco”

Prvi album sarajevskog Siktera “Always, Now, Never” pamtit će se po gostovanju Briana Enoa, ali “Queen Of The Disco”, naslovljen prema obradi pjesme pokojnog bluesmana Johnnya “Guitar” Watsona, predstavlja neusporedivo zreliji band koji se prilično dobro snalazi u povezivanju disco-funka iz 70-tih i utjecaja kurentne francuske elektronike. Doduše, s tekstovima na engleskom jeziku i bez pravog hit singla, Sikter se ne može nadati većem uspjehu u ovim krajevima, a za priželjkivani izlazak na europsko tržište najprije bi trebalo izvući iz šešira nekog pouzdanog remixera.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika