24.08.2011. / 13:17

Autor: Hina

Sve za nove investitore: U RS bi zbog kredita slavili i obljetnicu KP Kine

Vlada Republike Srpske pokušava po svaku cijenu privući nove ulagače uključujući tu i one iz Kine kojima je dano na znanje kako će, realiziraju li se takvi projekti, u ovom entitetu biti obilježena i obljetnica osnutka kineske Komunističke partije, prenose u srijedu mediji u Bosni i Hercegovini.

U Republici Srpskoj spremni su slaviti i kineske praznikeU Republici Srpskoj spremni su slaviti i kineske praznikeVlada Republike Srpske pokušava po svaku cijenu privući nove ulagače uključujući tu i one iz Kine kojima je dano na znanje kako će, realiziraju li se takvi projekti, u ovom entitetu biti obilježena i obljetnica osnutka kineske Komunističke partije, prenose u srijedu mediji u Bosni i Hercegovini.

Kineska tvrtka China Road & Bridge Corporation pojavila se kao mogući graditelj autoceste između Banje Luke i Doboja, o čemu je u utorak s predstavnicima javnog poduzeća Autoceste RS potpisan i predugovor.

Entitetski ministar prometa Nedeljko Čubrilović tom je prigodom najavio kako bi prometovanje novom autocestom moglo početi već za tri godine.

"Imamo čvrsto obećanje izvođača radova da će autocesta biti završena do 1. srpnja 2014. godine odnosno da će biti svečano otvorena na dan proslave obljetnice Komunističke partije Kine", izjavio je Čubrilović kako ga citira sarajevsko "Oslobođenje".

Gradnja autoceste između Banja Luke i Doboja duge 75 kilometara počela bi tijekom proljeća 2012. godine no temeljni preduvjet za to još nije ispunjen.

Vlasti RS u svom proračunu nemaju 401 milijun eura, koliko bi stajao cijeli projekt, pa očekuju petnaestogodišnji kredit od Kineske izvozne banke uz godišnju kamatu od četiri do pet posto, o čemu se tek pregovara. Tim bi se kreditom financiralo 85 posto troškova, dok bi se ostatak osigurao iz drugih izvora.

Prema postojećim izračunima kilometar nove autoceste stajao bi oko pet i pol milijuna eura.

Vlasti RS i ranije su pokušavale potaknuti gradnju ove autoceste i čak potpisivale slične predugovore, no svi ti napori su propali jer nitko od potencijalnih izvođača nije našao projekt financijski isplativim niti je do sada bilo koja ozbiljna banka za njega željela dati bankovna jamstva. Zbog toga je raskinut i raniji predugovor kojega je s vladom RS potpisao austrijski Strabag.

Vezane vijesti

Dodik ne želi Jovanovića u novoj vladi Srbije

Dodik ne želi Jovanovića u novoj vladi Srbije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je izjavio kako je protiv toga da Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića uđe u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika