24.08.2011. / 14:26

Autor: Hina

Kosor: Hrvatska je kao lider u regiji spremna pomoći uspostavi dijaloga Prištine i Beograda

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u srijedu je nakon razgovora s kosovskim kolegom Hashimom Thacijem u Prištini kazala kako Hrvatska podupire sve što je u Beogradu rekla njemačka kancelarka Angela Merkel i da spremna je pomoći uspostavi dijaloga Beograda i Prištine.

Hashim Thaci i Jadranka Kosor (Foto: Vlada RH)Hashim Thaci i Jadranka Kosor (Foto: Vlada RH)Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u srijedu je nakon razgovora s kosovskim kolegom Hashimom Thacijem u Prištini kazala kako Hrvatska podupire sve što je u Beogradu rekla njemačka kancelarka Angela Merkel i da spremna je pomoći uspostavi dijaloga Beograda i Prištine.

"Podupiremo sve što je u Beogradu rekla njemačka kancelarka Angela Merkel i Hrvatska kao lider u regiji je spremna pomoći da se uspostavi dijalog Beograda i Prištine", rekla je hrvatska premijerka koja boravi u jednodnevnom služenom posjetu Kosovu. "Podupiremo teritorijalnu cjelovitost Kosova, s time da svaki građanin ima jednaka prava", istaknula je Kosor.

"U Hrvatskoj možete imati najvećeg prijatelja u jugoistočnoj Europi i na to možete uvijek računati" kazale je Kosor istaknuvši da su dvije zemlje učvrstile prijateljstvo i u "borbi protiv tiranina Slobodana Miloševića i velikosrpskih aspiracija".

"Pokazali smo odlučnost u tome. Zato pozdravljamo sva vaša nastojanja za izgradnju stabilnog sustava i uspostavu mira", rekla je Kosor i poručila kosovskom vodstvu da će Hrvatska snažno poduprijeti europski put Kosova. "Nismo se nametali, ali kao lideri možemo pomoći u izgradnji mostova suradnje".

Kosovski premijer Hashim Thaci pozdravio je lidersku ulogu Hrvatske u regiji. "Mi smo neovisna država i kontrolirati ćemo cijeli teritorij. Ilegalne strukture bit će raspršene i suočit će se s pravdom. Tu neće biti tolerancije. U stanju smo spremnosti", istaknuo je Thaci.

Kosor i Thaci konstatirali su da su bilateralni odnosi Kosova i Hrvatske izuzetno dobri. Kosovski premijer kazao je da je Hrvatska prijateljska zemlja i saveznica Kosova. Thaci je pozvao hrvatske investitore da ulažu na Kosovu i da su vrata svima otvorena. "Iskustva Hrvatske na putu prema EU za nas će biti dragocjena", kazao je kosovski premijer.

Premijerka Kosor izrazila je zadovoljstvo što je u Pristine doputovalo više od sedamdeset gospodarstvenika koji predstavljaju 45 hrvatskih poduzeća. Oni sudjeluju na gospodarskom forumu u Prištini, a očekivanja su da će sklopiti brojne poslove. "Nismo propustili vlak za investiranje na Kosovu, već smo danas postavili vagone i lokomotivu, koja će vuči novi vlak", kazala je premijerka.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.08.11. 14:50

baš me zanima na kojem su jeziku razgovarali. Srpski je jedini strani jezik koji Jaca tečno govori. Hashim Thaci je učio srpski u školi. Vjerovatno su pričali kako je bila lijepa suradnja između HR i Kosova dok je bila Juga. Ako ne možemo izvoziti u Njemačku, možemo na Kosovo


registracija
24/8/11

sledge, 24.08.11. 22:17

kao brat i sestra imaju iste frizure!!!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika