24.08.2011. / 14:30

Autor: Nacional.hr

Kolonizacija Marsa: Znanstvenik tvrdi da je stvorio organizme koji se hrane CO2

Američki znanstvenik tvrdi da sa svojim timom radi na stvaranju organizama koji bi mogli živjeti na Marsu hraneći se ugljičnim dioksidom koji čini 95 posto atmosfere crvenog planeta. Pomoću ovih organizama bi se mogao kolonizirati Mars, tako da se na Marsu izgradi sve što je potrebno iskorištavajući ugljični dioksid iz atmosfere

Mars (Foto:Wikipedia)Mars (Foto:Wikipedia)Tim američkog znanstvenika radi na stvaranju umjetnog živog organizma koji se hrani ugljičnim dioksidom i pomoću kojeg bi se mogao kolonizirati Mars, prenosi Daily Mail.

Američki znanstvenik Craig Venter zapanjio je znanstvenu zajednicu prošle godine kada je otkrio da je stvorio prvi umjetni organizam na svijetu. Ovaj znanstvenik sada tvrdi da sa svojim timom radi na stvaranju organizama koji bi mogli živjeti na Marsu hraneći se ugljičnim dioksidom koji čini 95 posto atmosfere crvenog planeta. Pomoću ovih organizama bi se mogao kolonizirati Mars, tako da se na Marsu izgradi sve što je potrebno iskorištavajući ugljični dioksid iz atmosfere.

Venter je umjetne organizme stvorio tako što je stvorio umjetnu DNA i umetnuo ju u bakterijsku stanicu. Ova stanica se zatim razmnožavala i tako je nastao dosad neviđeni oblik života koji ima nadimak "Synthia". Venter tvrdi da planira pomoću genetičkog inženjeringa umjetnih stanica iskoristiti ugljični dioksid kako bi se napravila hrana, gorivo i plastika i da bi se ovako mogle napraviti "tvornice" koje bi proizvodile umjetne organizme koji bi se koristili za određenu svrhu.

Osim što bi se pomoću ovih organizama mogla izgraditi nova civilizacija na Marsu, ovi organizmi bi se mogli koristiti i da se spriječe klimatske promijene na Zemlji.

Dio znanstvene zajednice je ovo istraživanje nazvalo bitnim trenutkom u povijesti biologije, dok drugi tvrde da je riječ o "pucnju u prazno" sa velikim rizicima.

Vezane vijesti

Mars povećava udio certificiranog kakaa u svojoj proizvodnji

Mars povećava udio certificiranog kakaa u svojoj proizvodnji

Kompanija Mars, jedan od vodećih svjetskih proizvođača čokolade objavljuje da je u samo tri godine postigao značajan napredak u ispunjavanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika