24.08.2011. / 19:42

Autor: Deutsche Welle

Lova do krova za zagrebački Dinamo

Plasman u Champions League (CL) za aktualnog nogometnog prvaka Hrvatske nije samo sportski - već i veliki financijski uspjeh. Dinamo već sad može računati s višemilijunskim prihodima u Ligi prvaka 2011./2012.

Dinamu će se višestruko isplatiti ulazak u Ligu PrvakaDinamu će se višestruko isplatiti ulazak u Ligu PrvakaDinamovci su drhtali do posljednjeg sučevog zvižduka - no uspjeli su u svojoj namjeri. Zagrebačko "modri" će zaigrati u Ligi prvaka, u elitnom klupskom natjecanju.

A za elitu je UEFA (Europska nogometna federacija) rezervirala i - elitne novčane nagrade. U smjeru Zagreba kreće brdo novca.

A novcu se ne raduje samo Dinamo. I u Njemačkoj rekordni prvak Bayern, aktualni šampion Borussija iz Dortmunda ili Bayer iz Leverkusena s osmijehom očekuju bonuse za izboreno pravo nastupa u CL-u.

UEFA će svakom klubu koji se plasirao u Ligu prvaka isplatiti zajamčenih 7,2 milijuna eura - i prije nego što se lopta uopće zakotrlja.

Osim toga, europska nogometna elita s nestrpljenjem očekuje i UEFA-ine doznake iz takozvanog "tržišnog pool-a". Radi se o prihodima koje je UEFA ostvarila na temelju prodaje medijskih (većim dijelom TV) prava na utakmice Champions Leaguea.

Svaki od 32 kluba može računati s 3,75 milijuna eura. I na koncu Dinamo će zaraditi i još koji milijun eura od prodaje ulaznica. Za očekivati je da će stadion u Zagrebu u sva tri (minimalno) europska nastupa "modrih" biti rasprodana.

Premije, premije, premije...

I tu priča o lovi do krova ne prestaje. Ona tu zapravo tek - počinje. Dinamo će za svaku pobjedu u Ligi prvaka od UEFA-e biti nagrađen s 800.000 eura. Za neodlučeni rezultat premija iznosi 400.000 eura.

"Prava" lova klubove očekuje nakon završetka natjecanja po skupinama. Za plasman u osminu finala UEFA će klubovima podijeliti bonus od po tri milijuna eura. Nastup u četvrtfinalu će se sudionicima "zasladiti" s dodatnih 3,3 milijuna, u polufinalu premija raste na 4,2 milijuna eura.

Klubovi koji izbore pravo nastupa u finalu CL-a (19. svibnja 2012. u Münchenu) dobit će po 5,6 milijuna eura, a pobjednik Lige prvaka (uz ogromnu sportsku reputaciju) zaradit će i premiju od 9 milijuna eura.

Olićev i Pranjićev Bayern primjerice očekuju minimalnu sezonsku zaradu od 20 milijuna eura. Ovisno o uspjesima u utakmicama tijekom natjecanja po skupinama, zarada može osjetno i porasti.

Ovisno o rezultatima utakmica po skupinama i daljnjem tijeu natjecanja, te o tome koliko će momčadi iz Njemačke zaigrati u završnici Lige prvaka, Bayern bi mogao utržiti i još koji milijun eura. U najboljem slučaju sezonska zarada u elitnom natjecanju iznosi oko 50 milijuna eura.

U prošloj sezoni od njemačkih predstavnika u europskim natjecanjima najviše je novca zaradio FC Schalke 04. "Kraljevsko-plavi" iz Gelsenkirchena su "dogurali" do polufinalu Lige prvaka i bankovni račun im se "podebljao" za 39,75 milijuna eura. Osjetno više novca od Bayerna (32,562 milijuna) i Werdera iz Bremen (17,456 milijuna).

Najviše novca u sezoni 2010./2011. je zaradio finalist CL-a Manchester United (53,197 milijuna), čak i više od osvajača Lige prvaka: FC Barcelone. U cijeloj sezoni UEFA je na račun 32 kluba uputila doznake u visni od 754 milijuna eura. Ta se svota sastoji od 413 milijuna eura "fiksnih" premija, te 341 milijuna eura iz "TV pool-a".

Siromasi iz susjedstva

U uspredbi s lovom koju njihovi konkurenti zarade u Ligi prvaka, klubovi-sudionici Europske lige (Europa League) su - siromasi. Savki klub koji se kvalificira za nastup u jednu od skupina UEFA će nagraditi s milijun eura. Za pobjedu premija iznosi 140.000 eura, a za remi 70 tisuća. Još se neka "sića" zaradi u slučaju prolaska u idući krug natjecanja, odnosno iz "TV pool-a".

U slučaju da recimo njemački Hannover ili Schalke zaigraju (i osvoje) Ligu prvaka, njima se "smiješi" zarada koja je samo djelić onoga što se zaradi u CL-u. Aktualni nositelj titule osvajača Europa League je FC Porto, koji je u sezoni 2010./2011. utržio "samo 7,8 milijuna eura.

Radi usporedbe: klupski prvak Europe FC Barcelona u Ligi prvaka je postala bogatija za 51,025 milijuna eura.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.08.11. 20:37

joooj novinari, dajte malo razmislite što pišete. Ključna je rečenica: "Radi usporedbe: klupski prvak Europe FC Barcelona u Ligi prvaka je postala bogatija za 51,025 milijuna eura."
Dinamov buđet prije lige prvaka je bio 28 milijuna Eura!!!!! To je više od pola novca koji je zaradila velika Barcelona u ligi prvaka. Odakle Dinamu toliki novac? Od ulaznica za jednu kunu? Ili iz državnog proračuna! Da li DInamo plača poreze, i najam stadiona na Maksimiru?


registracija
30/9/09

davor12345, 24.08.11. 23:43

Mamić će se ubit koka kolom od sreće!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika