24.08.2011. / 18:21

Autor: Hina

Stručnjak upozorava na libijski nuklearni materijal

Centar za istraživanja u blizini Tripolija raspolaže zalihama nuklearnog materijala od kojeg bi se mogla napraviti 'prljava bomba', upozorio je u srijedu bivši dužnosnik UN-a.

Libija ima nuklearni materijal Libija ima nuklearni materijal Centar za istraživanja u blizini Tripolija raspolaže zalihama nuklearnog materijala od kojeg bi se mogla napraviti 'prljava bomba', upozorio je u srijedu bivši dužnosnik UN-a.

U nastojanju da obnovi veze sa Zapadom libijski vođa Moamer Gadafi 2003. godine odustao je od nabave nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja što je pomoglo okončanju dugotrajne izolacije zemlje no u Tadžuri nedaleko glavnog grada Tripolija uskladišten je nuklearni materijal uključujući radioizotope, radioaktivni otpad i gorivo s osiromašenim uranom.

Nekadašnji dužnosnik UN-ove agencije za atomsku energiju IAEA Olli Heinonen podsjeća da je u Iraku, nakon zbacivanja Sadama Huseina s vlasti 2003. godine, počela pljačka koja nije zaobišla ni istraživački centar za nuklearnu tehnologiju nedaleko Bagdada a da su sada pljačke započele i u Libiji.

"U Iraku najvjerojatnije zbog puke sreće priča nije završila nuklearnom katastrofom" rekao je upozoravajući da je stanje u Tadžuri sada nejasno i da bi se preostali materijal, ukoliko završi u pogrešnim rukama, mogao iskoristiti kao sastojak za prljavu bombu koja kombinira klasični ekslpoziv s radioktivnim materijalom.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika