25.08.2011. / 08:00

Autor: Hina

Sj. Koreja dala Iranu 'software' za nuklearno oružje

List navodi da je Sjeverna Koreja u proljeće ove godine Iranu isporučila 'software', originalno razvijen u SAD-u, koji može simulirati protok neutrona, povezan s identificiranjem lančane reakcije što je ključno kod izgradnje nuklearnog reaktora

Kim Jong Il (arhiva)Kim Jong Il (arhiva)Sjeverna Koreja opskrbila je Iran računalnim programom koji režimu u Teheranu može pomoći da izradi nuklearno oružje, izvijestio je u srijedu njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung, citirajući zapadne obavještajne izvore.

List navodi da je Sjeverna Koreja u proljeće ove godine Iranu isporučila 'software', originalno razvijen u SAD-u, koji može simulirati protok neutrona, povezan s identificiranjem lančane reakcije što je ključno kod izgradnje nuklearnog reaktora, ali i kod proizvodnje atomske bombe.

Uz pomoć tog programa, nazvanog Monte Carlo N-Particle Extended ili MCNPX 2.6.0, Iran može steći važno znanje o tome kako izraditi nuklearno oružje, piše muenchenski list ne citirajući ni jedan pojedinačni izvor. Nije poznato kako je Pjongjang došao do tog programa.

Sjeverna Koreja također je u veljači poslala ekipu znanstvenika u Teheran koji su trebali obučavati oko 20 zaposlenika iranskog ministarstva obrane u rukovanju programom simulacije protoka neutrona, piše Sueddeutche Zeitung.

Sumnja se da Sjeverna Koreja pomaže Iranu s njegovim nuklearnim programom u zamjenu za 100 milijuna dolara, što po stručnjacima daleko premašuje cijenu 'softwarea' i obuke osiguranih ove godine, dodaje list.

Ako ta informacija bude potvrđena, to bi pojačalo sumnjičavost Zapada prema nuklearnoj aktivnosti Irana i njegovim vezama sa Sjevernom Korejom, izoliranom azijskom državom koja se nakon izvođenja dviju nuklearnih proba 2006. i 2009., smatra najmlađom nuklearnom silom.

Teheran insistira da je njegov nuklearni program mirnodopske naravi, no Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u posljednjih je godinu dana iskazala rastuću zabrinutost prema mogućoj vojnoj dimenziji tog nuklearnog programa, navodeći kako je primila nove informacije koje povećavaju tu zabrinutost.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika