25.08.2011. / 08:06

Autor: Hina , Nacional.hr

Gallup: republikanski kandidati izjednačeni s Obamom

Teksaški guverner Rick Perry izjednačen je s Obamom na po 47 posto glasova svaki, dok bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney vodi pred Obamom, s 48 prema 46 posto potpore

ArhivaArhivaČetiri vodeća republikanska predsjednička kandidata izjednačena su po potpori s demokratskim predsjednikom Barackom Obamom u mogućim ogledima za predsjedničke izbore u studenom 2012., pokazalo je najnovije ispitivanje raspoloženja američkih birača koje je proveo institut Gallup.

Anketa objavljena u utorak, provedena je prošloga tjedna kada se potpora Obami kretala na oko 40 posto. Anketa je pokazala da Obama vodi u ogledu s kongresnicom Michele Bachmann iz Minnesote, miljenicom konzervativnog pučkog pokreta "Tea Party" (Čajanka), s 48 prema 44 posto glasova, dok u dvoboju s teksaškim libertinskim kongresnikom Ron Paulom vodi s 47 prema 45 posto glasova.

Teksaški guverner Rick Perry izjednačen je s Obamom na po 47 posto glasova svaki, dok bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney vodi pred Obamom, s 48 prema 46 posto potpore.

U ovoj ranoj fazi kampanje, republikanci uglavnom podupiru svoje kandidate u većoj mjeri nego što demokrati stoje iza aktualnog predsjednika.

Republikanci su čvrsto iza Perrya (92 posto) i Romneya (91 posto), dok Bachmann (86 posto) i Paul (82 posto) prolaze nešto lošije među članovima vlastite stranke.

No, osim Paula, svi republikanski kandidati bolje stoje među članovima svoje stranke nego Obama među demokratima. Obama dobija između 84 i 86 posto glasova među demokratima u navedena četiri moguća izborna dvoboja.

Nezavisni birači, koji čine oko trećine američkog elektorata, podijeljeni su: Romney i Paul vode u toj skupini za tri postotna boda pred Obamom, Perry za dva, dok Obama vodi ispred Bachmann među neovisnima za šest postotnih bodova.

No, vjerojatno će doći do puno promjena od sada do dana izbora, prvog utorka u studenom 2012., sudeći po prošlosti Gallupove ankete provedene u ovoj fazi kampanje.

U kolovozu 1999., tadašnji teksaški guverner George W. Bush vodio je ispred potpredsjednika Ala Gorea za 14 postotnih bodova. Gore je na kraju osvojio više glasova birača, ali je izbore izgubio na elektorskim glasovima i odlukom Vrhovnog suda.

U kolovozu 1995., tadašnji čelnik senatske većine Robert Dole, imao je dva postotna boda više od predsjednika Billa Clintona a izbore je izgubio s osam postotaka zaostatka.

U kolovozu 1983., Ronald Reagan imao je samo jedan posto prednosti u odnosu na bivšeg potpredsjednika Walter Mondalea. Reagan je sljedećeg studenoga ponovno izabran za predsjednika s ogromnih 18 postotaka prednosti, nakon snažnog gospodarskog rasta u drugoj polovici prvog mandata.

Nova Gallupova anketa provedena je 17. i 18. kolovoza na nacionalnom uzorku od 879 registriranih birača, uz marginu pogreške od plus, minus 3,3 posto.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika