25.08.2011. / 08:09

Autor: Hina , Nacional.hr

Rat praktički gotov: Libijski pobunjenici ne znaju gdje je Gadafi

Drugi čovjek libijske pobune nije htio nagađati kakva sudbina očekuje Gadafija u slučaju uhićenja

ArhivaArhivaLibijski ministar vanjskih poslova Abdelati Obeidi izjavio je u srijedu za britanski Channel 4 News da je građanski rat praktički gotov.

Na pitanje da li je sukob gotov odgovorio je: "Da, mislim da jest".

U međuvremenu je televizija Al Arabija izvijestila da su libijski ustanici zauzeli vojnu bazu zapadno od Tripolija, u gradu Zuari. Radi se o vojnoj bazi Mazraq al-Shams. Protivnici Gadafijeva režima ušli su u Tripoli tijekom vikenda, a sada oko grada pokušavaju slomiti džepove otpora lojalista.

Predsjednik izvršnog odbora libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mahmud Džibril rekao je u srijedu u Parizu da pobunjenici nemaju nikakve "potvrđene informacije" o tome gdje je pukovnik Moamer Gadafi nakon pada njegova glavnog stožera u Tripoliju.

"Ima puno nepotvrđenih informacija u ovom času pobune slobodnih ljudi u Tripoliju (...) mi nemamo potvrđenih informacija" o njegovu stanju, rekao je Džibril na tiskovnoj konferenciji u Elizejskoj palači s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Drugi čovjek libijske pobune nije htio nagađati kakva sudbina očekuje Gadafija u slučaju uhićenja.

Mogućnost suđenja Gadafiju na libijskom ili međunarodnome sudu je "pitanje koje libijski pravnici moraju proučiti i dati o njemu svoje mišljenje NTC-u poštujući libijske nacionalne interese", dodao je Džibril.

Libijski pobunjenici su u srijedu raspisali nagradu od oko 1,3 milijuna dolara (2 milijuna libijskih dinara) za glavu Moamera Gadafija, živog ili mrtvog.

Konferencija "prijatelja Libije" održat će se 1. rujna u Parizu, u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona, najavio je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nakon susreta s Džibrilom.

Sarkozy je dodao da će na konferenciji, uz kontaktnu skupinu, sudjelovati Kina, Rusija i Indija. Rekao je da će to biti "velika međunarodna konferencija za pomoć slobodnoj Libiji koja će pokazati da se okrećemo budućnosti".

Simboličan datum 1. rujna obilježava obljetnicu Gadafijeva dolaska na vlast 1969., rekao je Džibril na tiskovnoj konferenciji.

U Londonu je glasnogovornik premijera Davida Camerona kazao da su potonji i francuski predsjednik pozvali NTC na tu konferenciju, nakon razgovora s predsjednikom Mustafom Abdeldžalilom.

"Bit će to prigoda da NTC predloži međunarodnoj zajednici kako pomoći Libiji na putu uspostave slobode, demokracije i jedinstva, a oni koji žele poduprijeti Libiju moći će razgovarati o ulozi koju ondje mogu imati", dodaje Downing Street u priopćenju.

U međuvremenu, vojne operacije u Libiji će stati "kada Gadafi i njegovi pristaše više ne budu prijetnja za libijski narod", rekao je Sarkozy čija zemlja uz Veliku Britaniju predvodi vojnu intervenciju u toj zemlji.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika