25.08.2011. / 08:14

Autor: Hina , Nacional.hr

Velesila pred dubokim izazovima: godišnji deficit SAD-a 1280 milijardi dolara

CBO predviđa da će američko gospodarstvo rasti 2,3 posto u ovoj godini i 2,7 posto u 2012. S druge strane, ekonomisti u Bank of America Merrill Lynch očekuju povećanje BDP-a za samo 1,7 posto u ovoj godini i 2,3 posto u 2012

ArihivaArihivaSavezni deficit SAD-a dosegnut će 1280 milijardi dolara ove proračunske godine koja završava 30. rujna, što je manje od 1400 milijardi procijenjenih u travnju, zbog rezanja rashoda i povećanih prihoda od poreza na dohodak, objavio je u srijedu nestranački Kongresni ured za proračun (CBO).

Deficit bi trebao biti manji nego u prethodne dvije godine, a još veće uštede bit će ostvarene tijekom sljedećeg desetljeća, prema projekcijama CBO-a.

Kongresni ured za proračun kaže da će se proračunski deficit smanjiti za ukupno 3300 milijardi dolara u idućih 10 godina, uglavnom zbog paketa smanjenja deficita koji je Kongres prihvatio ranije ovoga mjeseca.

Međutim, američki proračun ipak će biti u "crvenom" u godinama koje dolaze. Čak i uz uštede, proračunski manjak će biti ukupno gotovo 3500 milijardi dolara u idućih 10 godina a još i više, ako se produlje porezne olakšice za najbogatije građane uvedene u vrijeme Georgea W. Busha, kojim važenje ističe krajem 2012.

CBO ne predviđa drugu recesiju, ali agencija projicira samo skroman gospodarski rast u sljedećih nekoliko godina, s malim padom stope nezaposlenosti do kraja 2012. Agencija predviđa stopu nezaposlenosti od 8,5 posto u posljednja tri mjeseca 2012. Predsjednički izbori su u studenom iste godine.

"Sjedinjene Države su suočene s dubokim proračunskim i gospodarskim izazovima", upozorava CBO u novom izvješću. "Skroman gospodarski rast predviđa se u u sljedećih nekoliko godina, a CBO očekuje da će se zapošljavanje polako širiti."

Dobra je vijest za više od 50 milijuna Amerikanaca koji primaju pomoć iz sustava Socijalnog osiguranja, da nakon dvije godine bez usklađivanja s troškovima života, CBO sada predviđa usklađivanje za 2,8 posto za 2012., a stvarni rast za 2012. bit će objavljen u listopadu, vezano uz inflaciju.

Gospodarske projekcije CBO-a optimističnije su od onih koje izdaju brojni privatni prognostičari. Ako gospodarski rast bude slabiji od prognoze CBO-a, to bi moglo smanjiti buduće porezne prihode i povećati proračunski deficit.

CBO predviđa da će američko gospodarstvo rasti 2,3 posto u ovoj godini i 2,7 posto u 2012. S druge strane, ekonomisti u Bank of America Merrill Lynch očekuju povećanje BDP-a za samo 1,7 posto u ovoj godini i 2,3 posto u 2012. Analitičari u JPMorgan Chase još su veći pesimisti.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika