25.08.2011. / 14:00

Autor: Hina

Dodik obećao Jeremiću "apsolutnu" potporu oko Kosova

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić u četvrtak je u Banjoj Luci od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zatražio da iskoristi svoj utjecaj u Bosni i Hercegovini kako bi njen predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a podupro stajališta Beograda u odnosu na trenutačno stanje na Kosovu, a predsjednik RS obećao mu je svu moguću potporu.

Milorad DodikMilorad DodikMinistar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić u četvrtak je u Banjoj Luci od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zatražio da iskoristi svoj utjecaj u Bosni i Hercegovini kako bi njen predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a podupro stajališta Beograda u odnosu na trenutačno stanje na Kosovu, a predsjednik RS obećao mu je svu moguću potporu.

Jeremić je novinarima nakon sastanka s Dodikom kazao kako će poruke o statusu Kosova i preduvjetima za napredak Srbije na putu ka Europskoj uniji, što ih je za posjeta Beogradu prenijela njemačka kancelarka Angela Merkel, imati "strateške posljedice po regiju Balkana".

Šef srbijanske diplomacije potvrdio je kako kani sudjelovati na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje bi u ponedjeljak trebalo, među ostalim, razmatrati i stanje na Kosovu.

"Bilo nam je važno i ovdje se konzultirati oko ovoga... Pokušat ćemo napraviti zajednički stav u Predsjedništvu BiH oko toga da se podrži ono što će u ponedjeljak na sjednici Vijeća sigurnosti tražiti Srbija, a to je osuda jednostrane uporabe sile", izjavio je Jeremić.

Dodik je pak njemačku kancelarku optužio za "nekorektan" nastup u Beogradu najavivši kako će vlasti RS kada je riječ o Kosovu u svemu slijediti politiku službenog Beograda.

Ponovio je kako RS nikada neće dopustiti da BiH prizna neovisnost Kosova, a najavio je kako će na tom tragu pokušati utjecati i na stajalište što će ga na predstojećoj sjednici Vijeća sigurnosti UN zastupati predstavnik BiH, koja je trenutačno nestalna članica tog tijela.

"Želim da se jasno zna da ja kao predsjednik RS apsolutno stojim na zaštiti srpskih državnih i nacionalnih interesa", izjavio je Dodik optužujući međunarodnu zajednicu za "rasparčavanje i ponižavanje" Srbije.

Jeremić i Dodik razgovarali su i o uspostavi vlasti u BiH, a predsjednik RS je pojasnio kako osobno ne kani poticati nikakve posebne razgovore o tome s drugim stranačkim liderima, no neće ih ni odbiti budu li ponuđeni "korektni prijedlozi".

Vezane vijesti

Jeremić predsjednik Opće skupštine UN-a

Jeremić predsjednik Opće skupštine UN-a

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izabran je u petak za predsjednika Opće skupštine UN-a pobjedivši protukandidata litvanskog… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 25.08.11. 14:26

Dodik je jedan obični seronja koji ne bi mogao ni zalajati da nema potporu Beograda! Tj. ne seronja, nego glasnogovornik Beograda! Ono što jeremić ili Tadić ne smeju reći, za to služi Dodik! Jadna je Bosna dok ima ovakve političare!


registracija
30/9/09

davor12345, 25.08.11. 14:27

Prvo nek prizna Bosnu i Hercegovinu a onda možemo dalje pričati!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika