25.08.2011. / 16:03

Autor: Hina

Hu rekao Sarkozyu da je Kina zabrinuta za euro

Kina se nada da će Europa poduzeti mjere kako bi zaštitila kineske investicije, poručio je kineski predsjednik Hu Jintao francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyu u četvrtak u Pekingu, ističući ipak da Kina ima povjerenje u euro i pozivajući investitore da nastave ulagati u europsku valutu.

Nicolas Sarkozy i Hu Jintao sa suprugamaNicolas Sarkozy i Hu Jintao sa suprugamaKina se nada da će Europa poduzeti mjere kako bi zaštitila kineske investicije, poručio je kineski predsjednik Hu Jintao francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyu u četvrtak u Pekingu, ističući ipak da Kina ima povjerenje u euro i pozivajući investitore da nastave ulagati u europsku valutu.

Sarkozy, koji se nalazi u kratkom posjetu Pakingu, zahvalio je Huu što Kina podupire njegove prijedlog dnevnog reda za predstojeći summit skupine G20.

"Kina je zabrinuta zbog utjecaja dužničke krize u eurozoni, nada se da će europsko gospodarstvo moći zadržati stabilnost i da pogođene zemlje mogu ostvariti reforme", rekao je Hu Sarkozyu, prema kineskoj državnoj televiziji.

"Kina ima povjerenja u europsko gospodarstvo i u euro, i sigurni smo da Europa ima mudrosti i sposobnosti da nadvlada trenutne teškoće i zadrži gospodarsku stabilnost i rast", istaknuo je Hu.

"Europa će i dalje biti jedno od glavnih investicijskih tržišta za Kinu i nadamo se da će Europa poduzeti mjere da osigura kineske investicije", naglasio je kineski predsjednik.

Sarkozyev cilj bio je dobiti potporu Pekinga za prijedlog dnevnog reda summita G20 najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju koji će ugostiti u listopadu te se čini da je dobio ono po što je došao.

"Summit G20 mora uroditi nekim zaključcima, odlukama i doprinijeti obnovi globalne ekonomije. To je glavni cilj i Kina u tome igra ključnu ulogu", rekao je francuski predsjednik.

Kina se slaže s glavnim temama summita G20 u Francuskoj, rekao je Hu, kako navodi kineska televizija.

Francuska će biti domaćin ministarskog sastanka G7 u Marseillesu od 9. do 10. listopada, nakon čega će uslijediti sstanak ministara financija skupine G20 u Parizu.

Sarkozy je rekao da je potpora Kine ključna za francuske ciljeve, među kojima je donošenje konkretogn plana kako riješiti gospodarsku neravnotežu i mjera za smanjenje tržišnih spekulacija te naglih promjena cijena roba.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika